2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

 

Azt eddig is mindenki sejtette, hogy a magány nem tesz jót sem a lelki, sem a fizikai egészségnek. A témában végzett kutatások eredményei alapján azonban most már tudományosan megalapozottan is kijelenthetjük: a magány megrövidíti az életet.

Az ózonnal és finomszemcsés anyagokkal szennyezett levegõ évente nagyjából 6,6 millió ember korai halálát okozhatja a következõ 35 évben, amennyiben nem történik jelentõs elõrelépés a levegõminõség javítása érdekében - figyelmeztetnek a szakemberek.

Többen születtek és többen is haltak meg az év elsõ öt hónapjában, mint az elõzõ esztendõ azonos idõszakában, a 22 és fél ezres népességfogyás pedig 22,7 százalékkal magasabb a 2014 elejinél - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Problémás lesz a nyugdíj2015-07-14 14:06:50

Nem lesz egyszerû a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása 2030 után. A nyugdíjasok aránya nõni fog, a gyerekek alacsony száma pedig azt mutatja, hogy egyre kevesebben lesznek a rövidesen munkaképes korúak. A KSH prognózisa szerint Magyarország lakossága 2080-ra 7 milliónál is kevesebb lesz.

Úgy tûnik, egyelõre semmi sem állíthatja meg a magyarországi népességfogyást, ráadásul idén az elsõ két hónapban radikálisan megnõtt a halálozások száma. Nem vigasztalhat minket az sem, hogy az Európai unióban sem sokkal jobb helyzet. Ezzel egy idõben az országon belül nagyon komoly vándorlás zajlik. A legnagyobb nyertes Szeged, Gyõr és Nyíregyháza, míg a legtöbben az Alföld közepét hagyják el.

2015 elsõ négy hónapjában 29 184 gyermek született, 3 százalékkal több, mint az elõzõ év azonos idõszakában. A halálozások száma 48 929 volt, ami 2014. január–áprilishoz viszonyítva különösen nagymértékben, 12 százalékkal emelkedett. A természetes fogyás 19 745 fõ volt, 4518-cal több az egy évvel korábbinál – közölte a KSH.

Többen születtek és többen is haltak meg 2015 elsõ két hónapjában, mint egy éve ugyanebben az idõszakban, továbbá többen is kötöttek házasságot – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett gyorstájékoztatójában.

Amerikában már bevezették és hamarosan nálunk is új funkcióval bõvül a közösségi oldal.

A halálozások száma csökkent, a születéseké emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás üteme 3,8 ezrelékrõl 3,4 ezrelékre mérséklõdött a 2014. január és november közötti idõszakban, az egy évvel korábbival összevetve - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfõn az MTI-vel.

« 1. oldal »