2024. április 19. Péntek, Emma.
A karácsony nem csak rántott pontyból áll, bár tudjuk, karácsonykor halat kell, halat szokás enni. A pultokban egyre nagyobb a választék, érdemes eltávolodni a megszokottól. Rövidesen elkészül a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, amellyel megvalósítható a következõ években az ágazat elõtt álló legfontosabb feladat: az éves szinten mintegy 5 kilogrammos hazai fejenkénti halfogyasztás megduplázása - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelõs helyettes államtitkára. Akár 100 millió forintos kárt is okozhatnak a vidrák és a kormoránok a Hajdú-Bihar megyei halgazdaságoknak. Szombaton ingyenes verseny, áprilisban takarítás, vízpartrendezés. A kisebb áfakulcs a szakma szerint közvetlenül is megmozdíthatná a hazai halpiacot. Életmentõ mûtétet hajtottak végre egy daganatban szenvedõ császár csattogóhalon a Nyíregyházi Állatpark szakemberei. A távlati cél az, hogy körülbelül ötvenfõs országos állami szolgálat jöjjön létre. Megfelelõ étkezéssel sokat tehetünk a hipertónia leküzdéséért. Könnyen emészthetõ, megelõz bizonyos betegségeket és még a fogyni vágyóknak is remek választás lehet. December közepétõl nem vásárolható élõ hal a boltokban, halat csak kábítást követõen lehet eladni - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-vel. A halfajok közti népszerûségi verseny egyértelmû nyertese a ponty – ezt kedvelik leginkább a magyarok. A halfogyasztási szokásainkról készített felmérés szerint még mindig nagyon kevés halat eszünk. Errõl is szó volt a Napközben pénteki adásában. Az új Magyar Halgazdálkodási Operatív Programon (MAHOP) keresztül mintegy 15,5 milliárd forint jön az ágazatba, A tengerrel nem rendelkezõ tagállamok mozgósítása 2011-ben kezdõdött, amikor az EU Tanácsának soros elnöki feladatait Magyarország látta el. Emlékülés és szakmai konferencia keretében tárgyalja a Magyar Elhízástudományi Társaság az elhízással kapcsolatos legújabb eredményeket pénteken és szombaton Budapesten. A konferencia fõ témája a hazai halfogyasztás népegészségügyi jelentõsége. Finn kutatók szerint aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védõ HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A szorongási rendellenességeket legtöbbször gyógyszerekkel vagy kombinált pszichoterápiás kezeléssel gyógyítják, de arról kevesebb szó esik, hogy apróbb életmódbeli változásokkal mi magunk is sokat tehetünk a szorongásos betegségek leküzdéséért. A legtöbb magyar nem rajong a halért, illetve ha szereti is, mégsem készít halas ételeket heti rendszerességgel. Pedig az ajánlások szerint hetente kétszer ajánlott fogyasztani vegyesen a hazai és a tengeri példányokból.
Legyen a Torkos Csütörtök után halpéntek! Ezt szeretnék azok a vendéglõsök és haltermelõk, akik egy halételfõzõ versennyel népszerûsítik a halfogyasztást.
|
|
|
Naponta több tonnányi haltetemet szednek össze az önkéntesek a belvízi csatornákból Kalocsa környékén. A problémát az okozza, hogy kevés az oxigén a vízben, ...
|
|
|
|
| |
|