2024. április 19. Péntek, Emma.
 

A karácsony nem csak rántott pontyból áll, bár tudjuk, karácsonykor halat kell, halat szokás enni. A pultokban egyre nagyobb a választék, érdemes eltávolodni a megszokottól.

Rövidesen elkészül a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, amellyel megvalósítható a következõ években az ágazat elõtt álló legfontosabb feladat: az éves szinten mintegy 5 kilogrammos hazai fejenkénti halfogyasztás megduplázása - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelõs helyettes államtitkára.

Százmilliós halkárok2015-04-12 11:22:05

Akár 100 millió forintos kárt is okozhatnak a vidrák és a kormoránok a Hajdú-Bihar megyei halgazdaságoknak.

Szombaton ingyenes verseny, áprilisban takarítás, vízpartrendezés.

A kisebb áfakulcs a szakma szerint közvetlenül is megmozdíthatná a hazai halpiacot.

Életmentõ mûtétet hajtottak végre egy daganatban szenvedõ császár csattogóhalon a Nyíregyházi Állatpark szakemberei.

Lecsaphat a halkommandó2015-01-30 12:29:12

A távlati cél az, hogy körülbelül ötvenfõs országos állami szolgálat jöjjön létre.

Megfelelõ étkezéssel sokat tehetünk a hipertónia leküzdéséért.

Fogyasszunk több halat2015-01-25 11:39:35

Könnyen emészthetõ, megelõz bizonyos betegségeket és még a fogyni vágyóknak is remek választás lehet.

December közepétõl nem vásárolható élõ hal a boltokban, halat csak kábítást követõen lehet eladni - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-vel.

A halfajok közti népszerûségi verseny egyértelmû nyertese a ponty – ezt kedvelik leginkább a magyarok. A halfogyasztási szokásainkról készített felmérés szerint még mindig nagyon kevés halat eszünk. Errõl is szó volt a Napközben pénteki adásában.

Az új Magyar Halgazdálkodási Operatív Programon (MAHOP) keresztül mintegy 15,5 milliárd forint jön az ágazatba, A tengerrel nem rendelkezõ tagállamok mozgósítása 2011-ben kezdõdött, amikor az EU Tanácsának soros elnöki feladatait Magyarország látta el.

Emlékülés és szakmai konferencia keretében tárgyalja a Magyar Elhízástudományi Társaság az elhízással kapcsolatos legújabb eredményeket pénteken és szombaton Budapesten. A konferencia fõ témája a hazai halfogyasztás népegészségügyi jelentõsége.

Finn kutatók szerint aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védõ HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

A szorongási rendellenességeket legtöbbször gyógyszerekkel vagy kombinált pszichoterápiás kezeléssel gyógyítják, de arról kevesebb szó esik, hogy apróbb életmódbeli változásokkal mi magunk is sokat tehetünk a szorongásos betegségek leküzdéséért.

A legtöbb magyar nem rajong a halért, illetve ha szereti is, mégsem készít halas ételeket heti rendszerességgel. Pedig az ajánlások szerint hetente kétszer ajánlott fogyasztani vegyesen a hazai és a tengeri példányokból.

« 1. oldal »