2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Õrületesnek nevezte a jegybankokra ruházott hatalmat Marc Faber, piaci guru. A Dr. Végzetként is ismert szerzõ szerint az elmúlt idõszakban egy olyan rendszer épült ki, melyet „néhány professzor” bukott elképzelései irányítanak.

Decemberben 0,9 százalékkal nõttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, novemberhez viszonyítva 0,3 százalékkal mérséklõdtek.

Februártól emelkedésnek indulhatnak a fogyasztói árak, de elemzõk szerint az éves infláció 2 százalék alatt marad.

Októberben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Jelentõsen csökkent az üzemanyagok ára.

A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi Inflációs jelentésében tartósan alacsony inflációs környezettel számol, a jegybanki szakértõk szerint a fogyasztóiár-index a korábban feltételezettnél mintegy fél évvel késõbb, csak 2017 második felében közelítheti meg a 3 százalékos középtávú inflációs célt.

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nõtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé csökkent. A kormány szerint, ha kevesebbet költünk például üzemanyagra, akkor többet veszünk másból, és többet spórolunk.

Úgy tûnhet, komoly bajban van a Fidesz, mivel az Országgyûlés két legerõsebb ellenzéki frakciója egységesen sorakozott föl a legújabb népszavazási kezdeményezés mellett. A kormánypártoknak azért mégsem kell annyira izgulniuk, mivel a pártok közvetlenül nem kapcsolódnak be a férfiak korkedvezményes nyugdíjazása melletti aláírásgyûjtésbe. Sikeres referendum esetén 100-150 milliárd forinttal nõhet a büdzsé kiadása.

Miért csal az infláció?2015-02-05 09:57:27

Az inflációs mutatók alulbecslik a valós megélhetési költségek éves változását.

Augusztusban 0,2 százalékos volt az infláció éves összehasonlításban, miután júliusban 0,1 százalékkal nõttek az árak az egy évvel korábbihoz képest.

Zéró körüli lehetett az éves összevetésben számolt magyarországi infláció júliusban - jósolták a keddi adatismertetés elõtt londoni pénzügyi elemzõk. A prognózisok között egyaránt van kismértékû további árcsökkenést és minimális emelkedést valószínûsítõ is.

Júliusban 0,1 százalékos volt az infláció, miután az elõzõ három hónapban csökkentek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Az elõzõ hónaphoz, júniushoz mérten 0,2 százalékkal emelkedtek az árak - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az inflációs és GDP-adatok hete lesz a jövõ hét: kedden, szerdán és csütörtökön sorra teszik közzé az uniós tagországok júliusi fogyasztói árindexeiket, amire csütörtökön az euróövezeti fogyasztói árindex teszi fel a koronát.

Az Erste és az ING szakértõi úgy vélik, év végére 2,2 százalék körülire gyorsulhat az infláció, de az éves átlagos index igen alacsony lesz. Az NGM szerint a negatív fogyasztóiár-index ellenére nincs defláció, az áprilisban, illetve májusban regisztrált árcsökkenés átmeneti.

Áprilisban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban, míg márciushoz képest átlagosan 0,1 százalék volt az infláció - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A fogyasztói árak márciusban 0,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, februárhoz képest pedig átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Januárban az egy évvel korábbival megegyezõ szinten állt a fogyasztóiár-színvonal, az elõzõ hónaphoz, decemberhez képest pedig átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Októberben 0,9 százalék volt az egy évre visszatekintõ drágulás. Szeptemberre 1,4 százalékos inflációt jelentett a KSH, most az elemzõk 1,3 százalékra várták az árindexet.

A rezsicsökkentés harmadik, õszre beharangozott köre számításaink szerint összesen közel egy százalékponttal csökkenti az inflációt és 140 milliárd forintot hagy a lakosságnál.

Megoszlottak az elemzõk véleményei arról, hogy az elmúlt idõszak alacsony inflációs számai korszakváltást vetítenek-e elõre, vagy csak átmenetileg csökkent le a pénzromlás mértéke idehaza. Abban persze valamennyien egyet értettek, hogy az MNB-inflációs célja alatti számok elsõsorban a kormányzati intézkedéseknek köszönhetõ. De a rezsicsökkentés hatásának kifutása után mi várható, abban megoszlottak a vélemények a Joint Venture Szövetség által szervezett konferencia vezetõ elemzõk paneljében.

Mérséklõdött az infláció, a júniusi 1,9 százalékos éves árnövekedés után júliusban a fogyasztói árak 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az elõzõ hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A júliusi rég látott áremelkedés után augusztus elejére korrigáltak a hipermarketek: egy hónap alatt váratlanul olcsóbb lett a nagybevásárlás. A felmérés közben megnéztük, hogyan kezeli az Auchan a szigetelõk áradatát, és az is újra bebizonyosodott: érdemes nagyítóval vásárolni, mert a régi trükk tovább hódít - kisebb csomagot adnak ugyanannyiért.

19 éves futamidejû állampapír lenne, amely infláció felett, fixen kamatozna. A gyerekek 18 évesen vehetik fel életkezdési támogatásként.

Normál esetben egy átlagfizetésbõl meddig kell spórolni egy kezdõ szintû lakásra? A bankok tényleg csak púpnak vannak a hátunkon, vagy segítenek a lakásszerzésben? Spórolni érdemesebb, vagy hitelt felvenni? A fõbérlõ haszna magasabb, vagy a banké?

A tavalyi alacsony árnak köszönhetõen a burgonya ára 74,9 százalékkal növekedett a KSH adatsora szerint. Ugyanakkor a marha és a tojás ára jelentõs csökkenést mutatott.

A rezsicsökkentés márciusra teljesen átkerült az árakba, a gáz és az áram is 10 százalékkal lett olcsóbb az egy évvel korábbi állapothoz képest a hivatalos mérések szerint. Az élelmiszerek és a szolgáltatások viszont a 2,2 százalékos átlag felett drágultak.

« 1. oldal »  Következő »