2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

A tankünyvek ára ugyan csökken, de a többi kiadás még mindig nagy terhet jelenthet. Érdemes vásárlás elõtt felmérni, mi, hol mennyibe kerül, nem kell mindent lecserélni és nem érdemes fölöslegesen többet vásárolni a kelleténél. Az ismerõsök is sokat segíthetnek már nem használt tárgyakkal.

Hétfõn kezdik kiszállítani az iskolákba az alaprendelés során igényelt tankönyveket a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiból. A kiadványok átadásának idejét az iskolák és fenntartóik közösen határozzák meg. A könyvekért az idén szeptember 15-ig kell majd fizetniük a szülõknek.

A családoknak a kormány intézkedéseinek köszönhetõen Kevesebbe kerül az iskolakezdés, mint a korábbi években Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár szavai szerint. Hétfõi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a mostani tanévkezdéskor 730 ezer gyerek családjának nem kell fizetnie a tankönyvekért.

Az iskoláskorú gyermeket nevelõ magyar családok csaknem egyötöde számára vállalhatatlanul nagy anyagi terhet, 50 százalékuk számára pedig jelentõs, nehezen megoldható kiadást jelent a szeptemberi iskolakezdés – hangzott el az Ökumenikus Segélyszervezet hétfõi sajtótájékoztatóján Budapesten.

2014. szeptember 1-én tartotta tanévnyitó ünnepségét a helyi általános iskola.

A 2014/2015-ös tanévben mintegy 1 millió 267 ezer diák veszi hátára az iskolatáskát. A tanévkezdés az idén is jelentõs anyagi terhet jelent a családok számára, a munkáltatók azonban adhatnak iskolakezdési támogatást. A nemzeti tanévnyitót a fõváros XI. kerületében tartják vasárnap.

Vannak, akik a hitelek törlesztését is halogatják, hogy legyen tankönyve a gyereknek. Mindössze 12 százaléknak nem okoz semmilyen gondot a becsöngetés.

A leendõ elsõsök szülei közül sokan augusztusban szembesülnek azzal, hogy több tízezer forintot kell egyik pillanatról a másikra kiadniuk különbözõ felszerelésekre. A K&H Bank szakértõje szerint érdemes a családi költségvetésben elõre tervezni az iskolakezdéssel. Emellett, ha a szülõk elég idõt szánnak arra, hogy összehasonlítsák az egyes termékek árát a különbözõ boltokban, több ezer forintot is megspórolhatnak.

Legalább „gesztusértékû” béremelésre, vagyis minimum 1-1,5 százalék körüli keresetkiegészítésre számítanak a tanárok jövõre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ha idén nem is, ...

A nyolcvanas évek elsõ felében  két sorozat ugyanolyan tankönyvem volt. Egyet a suliba kaptam, egyet pedig otthonra gyakorolni. Akkoriban ez nem volt luxus.  Ma pedig csak a fogunkat szívjuk, ha fizetni kell!

« 1. oldal »