2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

December második felében és január elsõ napjaiban 64 százalékkal nõtt a magánszemélyek által feladott lakáshirdetések száma, ami elsõsorban a családok otthonteremtési kedvezményének kibõvítésével magyarázható. Budapesten a csoknak megfelelõ új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, Székesfehérváron 380 ezer forint, Debrecenben pedig 345 ezer forint.

A július elseje óta igényelhetõ Családok Otthonteremtési Kedvezménye az érdeklõdõ ügyfelek egyik legfõbb kérdése, hogy önerõnek számít-e a megújult „szocpol”, vagy mindenképpen fel kell mutatni legalább 20 százalék készpénzt a vásárláshoz. A Bankmonitor megkérdezte a támogatást már nyújtó bankokat és eltérõ válaszokat kapott.

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint a jegybank eszközkezelõje már az idei második fél évben megkezdheti a rossz ingatlanhitelek felvásárlását.

A lakásvásárlást a többség szerint a kedvezõtlen hitelfeltételek hátráltatják.

végrehajtások és a kényszerértékesítések szinte lebénították az amerikai használt lakás piacot. Egy tengerentúli ingatlanpiaci adatszolgáltató cég szerint a II. negyedév végén a jelzáloggal terhelt ingatlanok 23%-a nem ért annyit, mint amennyi a tulajdonosok fennálló hiteltartozása. Nevadában ez az arány 68%, vagyis a hitelesek több mint kétharmada elmerült az adósságban.

Hiába lett Pécs idén Európa Kulturális Fõvárosa, a város ingatlanpiacát egyszerûen katasztrofálisnak nevezte egy helyi iroda képviselõje. A forgalom egy jelentõs része kikerült az ingatlanközvetítõk látókörébõl, de rajtuk keresztül is csak az olcsón kínált lakásokat lehet belátható idõn belül eladni.

A bankokkal voltak tele az elmúlt másfél év hírei, annál kevesebbet hallottunk viszont a jelentõs ügyfélszámmal rendelkezõ lakás-takarékpénztárakról. Fekete lovak õk, a nyugalom szigetei, netán a jövõ reménységei? Az új kormány állítólag nagyobb szerepet szeretne szánni nekik, de hogy errõl õk mit gondolnak, arról sok más téma mellett Dr. Gergely Károlyt, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Az elmúlt években jelentõsen megnõtt a lakosság eladósodottsága, sokan több hitelt vettek fel, mint amennyit törleszteni tudnak. Annak érdekében, hogy a hitelfelvevõk körültekintõen dönthessenek, a Magyar Nemzeti Bank a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével közösen tájékoztatót készített a túlzott eladósodás kockázatairól. A tájékozató füzetet 2010. június 11-tõl minden hitelt nyújtó pénzügyi intézmény - így bank, szövetkezeti hitelintézet, pénzügyi vállalkozás - és hitelközvetítõ köteles átadni a hitelfelvevõknek. A tájékoztató a mai naptól elérhetõ a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján.

Jelentõsen visszaszorulhat a banki hitelezés, ha a terveknek megfelelõen szigorodnak a kölcsönzési szabályok és csak a legális jövedelem igazolása után állnak szóba az ügyfelekkel a bankok.
Folytatódik a Klímabarát Otthon Program 948 db pályázat támogatásáról döntött eddig a Klímabarát Otthon panel alprogramjában a zöldtárca, összesen 15,2 milliárd forint értékben.
« 1. oldal »