2024. április 19. Péntek, Emma.
 

2009-ben 56 ezer lakáshitelt engedélyeztek, 323 milliárd forint értékben. Az elõzõ évhez képest az engedélyezett hitelek számában 62, összegében 66 százalékos csökkenés következett be.

Egyelõre nincs megoldás a tömegesen bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére.

Mától csak az APEH árverezheti az ingatlanokat. Eddig a bankok külön cégeknek adták el a követeléseket, amelyek sokszor kijátszották a szabályokat és olcsón adták el a bedõlt hiteles ingatlanokat.
Jelentõsen visszaszorulhat a banki hitelezés, ha a terveknek megfelelõen szigorodnak a kölcsönzési szabályok és csak a legális jövedelem igazolása után állnak szóba az ügyfelekkel a bankok.
Többen kerestek magasabb fedezeti értékig biztonságot nyújtó lakásbiztosításokat 2009-ben, a 2008-as évhez viszonyítva. A piac mennyiségét tekintve stagnál, a biztosítók új konstrukciókkal próbálkoznak.
A kinti súlyos mínuszok ellenére már szenvednek a melegtõl a szegedi Retek utcai panellakók. Mióta hõszigetelték a 10 emeletes házat, kicserélték a nyílászárókat, éjszakánként körülbelül 28-30 fok van a lakásokban.

Idén, valószínûleg még az elsõ félévben tetõzhet az eladatlan készlet a budapesti újlakás-piacon az Otthon Centrum felmérése szerint. A vevõknek a most általánosan jó alkupozíció, ...
Folytatódik a Klímabarát Otthon Program 948 db pályázat támogatásáról döntött eddig a Klímabarát Otthon panel alprogramjában a zöldtárca, összesen 15,2 milliárd forint értékben.

Továbbra is élénk a kereslet a lakáspiacon - azonban sok vevõ számára az önerõ hiánya miatt egyelõre csak terv maradhat a lakásvásárlás. Míg korábban akár 0 forint kezdõtõkével is lehetett ingatlant vásárolni, a válság következtében átalakult banki finanszírozási gyakorlatnak köszönhetõen 20% önerõ alatt kevés az esély lakáshitelre. Mit tehet, aki költözne, de nincs pénze?

Az adóhivatal honlapján tegnap közzétette a 2010-es illetéktáblázatokat. A különbözõ típusú illetékek mértékét az illetéktörvényben (1990. évi XCIII. tv.) szabályozta az Országgyûlés. A legjelentõsebb változások az ingatlan visszterhes átruházása (pl. adás-vétel) után fizetendõ illeték körében történt.

Két áron alul eladott ingatlan értékesítésével összesen 548 millió forint kárt okozott a debreceni önkormányzat fideszes többsége a hajdú-bihari megyeszékhelynek - jelentette ki Szabó Zoltán MSZP-s képviselõ pénteki sajtótájékoztatóján. Mit válaszolt Kósa Lajos?

Akár egy évvel is rövidebb lehet az építési engedélyhez szükséges eljárási idõ. Az építõipari beruházások felgyorsítására, az engedélyezések egyszerûsítésére tett erõfeszítések eredményeként mára több tucat eljárás esetében megszûnt a hatósági engedélyezés kötelme, az építõipari kivitelezésben pedig a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételeit erõsítették meg.

A megújuló energia felhasználását ösztönzõ lakossági energiatakarékossági program, no meg a háztartási energia drágulása hatására idén négyszer annyian nyújtottak be pályázatot, mint tavaly. A pályázók zöme napkollektor mûködtetésével csökkentené költségeit, de akad szakértõ, aki szerint ez tévút. A hatóságok mindenesetre nem túl rugalmasak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteki határozatában tíz napra felfüggesztette a magyarországi befektetési alapkezelõk által kezelt nyíltvégû ingatlanalapok és ingatlanalapok alapjai befektetési jegyeinek forgalmazását. A felfüggesztés idõtartalma alatt ezen alapok befektetési alapok jegyeit nem lehet megvásárolni, illetve visszaváltani.

Lássuk, mit ígérnek a csillagok novemberre! Aki ingatlanával kapcsolatosan tervezget valami változást, annak érdemes belepillantani ingatlanhoroszkópunkba.

Amennyiben érdeklik az ingatlanok adás- vétele, adózás, esetleg vásárolni is szeretne a közeljövõben?

Látogasson ki a Bihari Számadó napokra!

Sokéves mélypont az átadott lakások számában, hosszú évek óta elõször csökkenõ telekárak az addig legkeresettebb területeken is, óvatosabb külföldi cégek és vásárlók - ezek jellemezték az ingatlanpiacot 2008 elsõ félévében.

Házat szeretne vásárolni vagy eladni? Esetleg lakásfelújítást tervez? Nézze meg mit üzennek a csillagok! Ingatlan horoszkópunk hónapról hónapra a segítségére lehet a fontos döntéseknél.

« Előző « 5. oldal »