2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Akár készpénzt is felvehet az egyik diszkontlánc pénztárában az, aki bankkártyával fizet. A tranzakció vásárlásnak minõsül, így külön költség sem terheli, ráadásul a szolgáltatás hitelkártyával is igénybe vehetõ. Az egyetlen megkötés, hogy alkalmanként húszezer forintnál nem lehet nagyobb a felvett összeg.

Egyszerûsödhet az ingyenes készpénzfelvételi eljárás bankváltás esetén, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelettervezete szerint aki az új bankjánál is élni akar a lehetõséggel, nem kell visszavonnia az elõzõ banknál tett ilyen nyilatkozatát, mivel az új nyilatkozat automatikusan érvényteleníti a korábbit – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

Változik a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel igénylése. Egyszerûsödik a bankváltás, mivel nem nekünk kell visszavonni az igényt a régi bankunknál. Az online rendszerrel kiszûrik azokat, akik több helyen igényelték a lehetõséget.

Keleten tovább növekszik, nyugaton viszont stagnál az ATM-piac.

Az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése nem ártott a kártyahasználatnak.

Az ingyenes készpénzfelvétel lehetõsége nem befolyásolta jelentõsen a hazai fizetési szokásokat - derül ki a MasterCard májusban készített felmérésébõl.

Sikertelen automatás készpénzfelvétel esetén nem kell fizetnie az ügyfélnek.

Izgalmas számok és becslések láttak napvilágot a magyarok ATM-használatával kapcsolatban. Bár sokan azt gondolnák, hogy az ingyenes készpénzfelvétel bevezetésével egyre többet használjuk majd a bankjegykiadó automatákat, a szakértõi becslések és az eddigi adatok alapján ez nem jelent látványos növekedést.

Jön az ingyenes készpénzfelvétel és a jelzáloghiteleknél is könnyítések jönnek - legalább is az ügyintézésben.

Sokáig kérdés volt, hogy miként is számolják majd a bankok az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése után az ATM használati díjat a 150 ezer forintos felsõ limit átlépése után. Ki kell fizetni a teljes költséget vagy a bankok engedékenyek lesznek és csak arányosan számolják fel a sokszor akár ezer forintos díjat?

A rezsibiztos megemelné az ingyenes készpénzfelvétel felsõ határát és havi kettõrõl négyre bõvítené a pénzfelvételi lehetõségek számát is, miután több bank is emelt díjain az eredeti készpénzfelvétel bevezetésével párhuzamosan.

Egy hetük maradt azoknak, akik már februártól igénybe kívánják venni az ingyenes készpénzfelvételt, de még nem jelezték ezt bankjuknak.

Január 20-áig lehet leadni az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó kérelmet, ha már februárban szeretnénk költségmentesen készpénzhez jutni.

Szakértõk szerint évente akár 40 ezer forintot is megtakaríthatnak a családok az ingyenes készpénzfelvétellel. Aki ezt január 20-ig megteszi, az februártól már havonta kétszer, összesen 150 ezer forintig díjmentesen juthat a pénzéhez a bankja pénztáránál vagy ATM-en keresztül.

Sokan nem is gondolnák, milyen súlyos következményekkel járhat, ha elteszik a véletlenül, vagy technikai okokból az ATM bankjegykiadó nyílásánál maradt készpénzt. Hiába tartják ezt sokan nagy szerencsének, vagy talált pénznek, a meggondolatlanság akár egész további életüket komolyan befolyásolhatja.

Megdöbbentõnek tartja a Fidesz, hogy a hírek szerint egyes bankok nem tartják be az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatos törvényi elõírásokat - közölte Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivõje. Mint mondta, alig egy hete lehet megtenni az ingyenes készpénzfelvételhez szükséges nyilatkozatot, egyes bankok máris próbálják "megúszni" a díjmentes pénzfelvétel kötelezettségét.

Már lehet menni a bankokba, hogy kérjük az ingyenes készpénzfelvételt. Egy rendeletben már ki is hirdették, hogy milyen formanyomtatványt kell kitölteni. Ehhez hasonló lesz tehát az a nyilatkozat is, amivel a fiókokban is találkozhatunk.

Legkorábban februárban lehet majd élni a lehetõséggel. A nyilatkozat tartalmát kormányrendelet határozza meg.

A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetõséget igénylõknek nyilatkozatot kell kitölteniük, amelynek tartalmát kormányrendelet határozza meg; a rendelettervezetet hétfõn tette közzé a kormány honlapján.

Van olyan bankszámla-termék Magyarországon, amelynél a 150 ezer forint felvétele havonta 3600 forintba kerül.

Jövõ februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt az automatákból, összesen százötvenezer ezer forintot.

Jövõ februártól havonta kétszer lehet majd ingyen készpénzt felvenni az automatákból, összesen 150 ezer forintot. Az ügyfeleknek 2014. január 20-ig írásban kell jelezniük a bankjuknál, hogy melyik folyószámláról szeretnének havi két alkalommal ingyen pénzt felvenni.

Február 1-jétõl havonta kétszer lehet majd ingyenesen készpénzt felvenni a pénzkiadó automatákból, összesen 150 ezer forintot - közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetõje.

Kedden dönt a kabinet arról, mit válaszol Brüsszel rezsicsökkentéssel kapcsoltos levelére. A Fidesz frakcióvezetõje az M1 Az Este címû mûsorában azt mondta: még nem tudja pontosan, mi a baja Brüsszelnek, egyelõre ugyanis csak kérdéseket tesznek fel. Rogán Antal szólt arról is, hogy havi két ingyenes készpénzfelvételrõl szóló javaslatot szeretnének benyújtani az Országgyûlésnek.

A bankbetétek ideje lejárt, az ingyenes készpénzfelvétel szinte teljesen eltûnik, a bankok egymás után jelentik be, hogyan hárítják át az emelkedõ tranzakciós illetéket. Ki jár a legrosszabbul, hogyan érdemes alakítani a banki ügyeinket?

« 1. oldal »