2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Mielõtt a képviselõk a költségvetésrõl a testületi ülésen tárgyaltak, három hetük volt az egyeztetésre.

A feladat alapú finanszírozás kõkemény spórolásra kényszeríti az önkormányzatainkat.

Demonstráltak a tanárok, az egészségügyisek és a közalkalmazottak szervezetei. Sztrájkra készülnek a BKV-sok és a volánosok. Panaszkodnak a vízügyisek. A MÁV-osok elégedetlenek a vasúttársaság bérajánlatával. Lázár János azt mondta, a kormány szinte minden közszolgáltatást államosítana. Tarlós Istvánék beterjesztették Budapest költségvetését, amely szerint a fõváros egyebek mellett a rezsicsökkentés miatt van bajban. Szépen nõtt a GDP decemberben, és jól állt a költségvetés januárban. Rogán Antal minisztériuma pluszpénzt kapott. Új rendelet jelent meg a csokhoz. Több külföldi jött Magyarországra nyaralni, és több magyar ment Horvátországba. Ez volt a héten a gazdaságban.

Hajdú-bihari polgármesterek szerint pusztán önerõbõl a településeik vajmi kevésre jutottak volna.

60 milliárd forint áthelyezésérõl döntött az országgyûlés, a pénz a kormányzati intézkedésekre szánt rendkívüli keretbe kerül. A változtatással a kormány egyúttal átvállalta az MTVA 47 milliárd forintos adósságállományát.

Az Országgyûlés következõ kéthetes ülésén teheti le a miniszteri esküjét a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére kinevezett Rogán Antal. A képviselõk emellett részben a migránshelyzettel összefüggésben nagyobb átcsoportosításokat hajthatnak végre az idei költségvetésben, valamint vitanapot tarthatnak a termõföldek privatizációjáról.

Döntõen honvédelmi, belügyi és rendõrségi feladatokra csoportosítja át a kormány azt a 25 milliárd forintot, amit az Országvédelmi Alapból vesz ki.

Az önkormányzatok örömmel nyugtázzák, hogy a költségvetés tervezete szerint a jövõ évben adottak a települések mûködtetéséhez szükséges feltételek – jelentette ki a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelõs államtitkára szerdán az M1 aktuális csatorna mûsorában.

Az államháztartás elsõ kéthavi adatai kedvezõek az MTI által megkérdezett elemzõk szerint.

A minisztériumi dolgozók annál több jutalmat kapnak, minél több pénzt sikerül lehívni.

Meghatározta a kormány a költségvetésbõl finanszírozott kiemelt közúti beruházásokat, az errõl szóló határozat a keddi Magyar Közlönyben jelent meg. Erre a célra 2020-ig összesen 750 milliárd forintot fordítanak.

Az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forint, 325,8 milliárd forinttal alacsonyabb a módosított elõirányzatnál, annak 72 százaléka. Az adatok megerõsítik a kormány várakozását, hogy az uniós módszertan szerinti hiány tavaly a GDP 2,9 százalékánál alacsonyabb lehetett - közölte az elõzetes számok alapján Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön a kormány.hu portálon.

A mûködési célú költségvetési támogatás teljes egészében megelõlegezhetõ, míg a fejlesztési célú támogatásoknál maradtak a korábbi elõleg-arányok - egyebek mellett ezt tartalmazza az államháztartási törvény végrehajtási rendeletének módosítása, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A múlt héten elfogadott költségvetés célja, hogy mindenkinek egy kicsit jobb legyen – mondta Pósán László országgyûlési képviselõ (Fidesz-KDNP) a 2015-ös büdzsérõl szóló hétfõi sajtótájékoztatóján.

Civil szervezetek és szakszervezetek tüntetnek vasárnap délután Budapesten a költségvetési törvény hétfõi elfogadása ellen.

Visszavonja a kormány az alapítványi iskolák támogatásának 25 százalékos csökkentésére vonatkozó tervét – közölte az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete szombaton az MTI-vel, hivatkozva Balog Zoltánnak, az emberi erõforrások miniszterének tájékoztatására.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint százmilliárd forintos forráskivonást hajtanak végre a középfokú oktatás területén, ami miatt pedagógusokat bocsáthatnak el.

Az internetszolgáltatásra jövõre kiterjesztendõ távközlési adóra elõfizetésenként vezetik be a felsõ határt, amely magánszemély elõfizetõk esetében 700 forint, nem magánszemély elõfizetõk esetében 5000 forint lesz, hasonlóan a telefonszolgáltatásoknál már érvényben lévõ szabályokhoz – derül ki az Országgyûlésnek csütörtökön beterjesztett 2015. évi költségvetési törvényjavaslatból.

A 2007-2013-as EU-s költségvetési idõszakban állattartó telepek korszerûsítése jogcímre négy támogatási kérelem benyújtási idõszakban lehetett uniós támogatást igényelni.

Hétmilliárd forint az októberi önkormányzati és nemzetiségi választás tervezett költségvetési elõirányzata – közölte az MTI érdeklõdésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

A csütörtökön bejelentett 110 milliárd forintos zárolás egyes tárcákra, illetve fejezetekre jutó összegeit és a zárolás fõbb szabályait a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat rögzíti. A minisztériumok közül a legnagyobb kötelezettség az Emmire jut mintegy 9,671 milliárd forinttal, az NGM-nek 8,378, az FM-nek 5,552 milliárd forint zárolásáról kell gondoskodnia.

Biztonsági óvintézkedésnek nevezték az MTI által megkérdezett elemzõk a csütörtökön bejelentett 110 milliárd forintos kormányzati zárolást, amellyel a kormány biztosítaná, hogy Magyarország ne kerüljön vissza az uniós túlzottdeficit-eljárás alá.

Az államháztartás központi alrendszere 11,3 milliárd forint többlettel zárt novemberben, így az elsõ tizenegy havi hiány 876,3 milliárd forint volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Van olyan kistelepülés, amelyik állami segítség híján csõdöt jelenthet.

Két célra, többek között magyarországi szlovák tanítási nyelvû oktatási intézmények felújítására csoportosított át forrást az általános tartalékból a kormány legutóbbi határozataival.


« 1. oldal »  Következő »