2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

Valószínû többen is vannak a kis településeken, akiket foglalkoztat lakóhelyük története és feljegyzik az ott lezajló jelentõsebb eseményeket. E sorok írója teszi ezt, már évtizedek óta.

A hétvégén tartották a településen a gyermeknapot.

Elérkezett az a nap, amikor 43 évi munkaviszony után, amelybõl 20 évet a Körösszegapáti óvodában töltött el Kovács Ernõné Irénke néni, mint dajka nyugdíjba ment.

Évtizedek óta hagyomány, hogy a kis óvodások is köszöntik az édesanyákat, nagymamákat, keresztanyukákat május elején.

A helyi önkormányzat, az általános iskola és a református egyház közösen rendezte meg a templomban az anyák napját.

Ebben az évben a nyugati és a keleti kereszténység ugyanazon a napon ünnepli Jézus Krisztus feltámadását. Ez kivételes évjárat ilyen tekintetben.

Kellemes délutánt töltöttek el együtt Körösszegapátiban a református egyház közössége által szervezett délutánon a megjelent mintegy ötven fõ.

Kora reggel az elsõ körösszegapáti választó (miután a szavazatszedõ bizottság tagjai megmutatták neki, hogy a láda üres) megkezdhette a szavazást.

A Potyagól Presszóban kénytelen voltam a csapossal szóba elegyedni, miután az egyetlen vendég az újság szó hallatán félreérthetetlen kézmozdulattal adta tudtomra, hogy neki bizony semmi kedve a politikáról bájcsevegni.

Pénteken délután együtt emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójáról a település lakói.

Vidám estét töltöttek el a településen a télbúcsúztató vidám farsangi mulatság idején a szórakozni vágyó emberek.

Ebben az évben minden korosztály részt vett farsangi mulatságon. Elõbb az iskolások öltöztek jelmezbe. A felnõttek inkább énekléssel és tánccal mulattak, temették a telet, mely eddig még igen keveset mutatott magából.

Élmény volt pénteken az apáti iskolásoknak az egész napos rendezvény, melyet a farsang jegyében rendeztek.

A Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tûzifa-támogatás lehetõségét igénybe véve Körösszegapátiban is kaptak fát a rászorulók.

Körösszegapátiban sem maradt esemény nélkül a Magyar Kultúra Napja.

Az új karnagy köszöntése2014-01-16 17:52:19

Nagyváradi karnagy hölgy vezeti a körösszegapáti kórust.

Az ortodox egyház udvarán már több éve látható Mihai Eminescu román költõ mellszobra. A helyi általános iskola tanulói a költõ születésének évfordulóján, január 15-én koszorút helyeztek el a szobornál.

Vízszentelés szertartása fontos az egyház tagjai számára. Ekkor történik a víz megszentelése, majd a megszentelt vízzel hinti be a pap a templomot, a híveket.

Ismét eltelt egy esztendõ. Még tart az újévi jókívánságok idõszaka, máris itt van az ortodox egyház következõ ünnepe, a házszentelés.

Meghívást kapott Romániából, Szatmár megyei Negresti-Oas város (Avasfelsõfalu) önkormányzatától a Körösszegapáti „Harmónia” énekkar, hogy vegyen részt a karácsonyi ünnepkör már hagyományos rendezvényén a „Nagyon régi téli szokások, örökségek Fesztiválján”. (Festivalul Datinilor Si Obiceiurilor De Iarna)

Tizennyolcadik alkalommal gyûlnek össze a községben „Karácsonyi Együtténeklés” elnevezésû találkozóra a település lakói.

Szûcsné Nagy Ildikó Katalin, a Családsegítõ Szolgálat vezetõje kedves szavakkal köszöntötte az ünnepségre megjelenteket.

Adventi családi délutánt szervezett a református egyházközösség azzal a céllal, hogy közösen készülhessenek kicsik és nagyok a közelgõ ünnepre.

A karácsony közeledtét jelezték a Romániai Temes megye Tomesti településérõl és annak környékérõl érkezõ kolindálók.

A kis óvodások életének egyik legemlékezetesebb eseménye a Mikulás várása, az arra való felkészülés.

« Előző « 2. oldal »  Következő »