2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Rengeteg kenyér kerül kukába minden háztartásban, pedig nem kell, hogy így legyen. Igen, egy kicsit dolgozni kell vele, de a kiszáradt maradék is kiaknázatlan kincsesbánya, amit vétek veszni hagyni.

Kaptunk egy adag házilag õrölt lisztet, és összehasonlítottuk a boltival. Vajon megéri búzaõrléssel bajlódni otthon? A tesztbõl az derült ki, hogy nagyon.

A Fidesz szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetõje viszont azt mondja, nekik jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütõipari termékek árát.

Amikor 114 éve A. T. Marshall szabadalmaztatta a hûtõgépet, sejtelme sem volt arról, hogy ezzel akár életeket is menthet. Tároljuk hûtõben a kenyeret!

Számol a molnár meg a pék2014-08-20 17:51:53

A dráguló liszt és a gyenge forint miatt állítólag brutális kenyéráremelés jöhet.

Védjegyet kaphatnak a pékszövetségtõl azok a száz százalékban magyar tulajdonú pékségek, ahol magyar búzából, magyar lisztbõl hagyományos termékeket állítanak elõ. A Hajnal-táj egy szegedi üzemben járt, amely már megkapta a logót.

Ollé Sándor biopékmester szerint a táplálkozást az élvezet irányítja, sokszor nem vagyunk tisztában azzal sem, mit is fogyasztunk. Míg Nyugat-Európában tradíciónak számít a barna kenyér, itthon a fehér hódít. A piac diktál, de vannak, akik szembemennek az árral. Lábatlanban, a Piszkei ökopékségben jártunk.

Fehér, rozs, teljes kiõrlésû, bio, paleo, update kenyeret szinte mindenki fogyaszt, csak az a kérdés, hogy ki milyet. A vélemények ugyanis megoszlanak.

A várakozásnak megfelelõ az idei búzatermés, jó minõségû, a 60 százaléka kenyérgabona. A pékek még nem tudják meghatározni a kenyér árát, hiszen a liszt ára sem ismert még.

A pékek legalább 20 százalékos áremelést szeretnének elérni ahhoz, hogy ne menjenek tönkre. A fõ ok a liszt árának emelkedése.


Báránd – Közel 60 éve ugyanazon recept alapján készítik a település finom kenyerét, nem feledik a kenyérsütés régi fogásait, ezért fesztiválon népszerûsítik, sütõversennyel megtoldva.

Szombaton délelõtt játszani, szórakozni gyülekeztek az gyerekek az iskolába.

Kukában, utcán elhajítva, moslékba keverve, sõt tûzre dobva is látni manapság az egykor szent dolognak számító kenyeret. S bár meg van az ára, még sem becsülik úgy az emberek, mint régen.

« 1. oldal »