2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Magyarország bruttó hazai terméke 2014 elsõ negyedévében 3,5 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: nõtt az exporttöbblet2014-06-05 06:08:22

Az elsõ negyedévben 5,1 százalékkal nõtt a kivitel euróértéke és 3,9 százalékkal a behozatalé. Az exporttöbblet 1,929 milliárd euró volt, 299 millió euróval több az egy évvel korábbinál - jelentette hétfõn a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Áprilisban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban, míg márciushoz képest átlagosan 0,1 százalék volt az infláció - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az idén márciusban az ipari termelés 10,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte az elõzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az idén az elsõ három hónapban 1692 új lakás épült, 51 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 1654 volt, ami 20 százalékos növekedés a 2013. január-márciusihoz képest.

Kevesebben haltak meg, és mérséklõdött a természetes népességfogyás az év elsõ két hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatója szerint. Ez azt jelenti, hogy - a migrációs adatokat figyelmen kívül hagyva - 7050-nel csökkent az ország lélekszáma a 2013. januári-februári adatokhoz képest.

Az építõipar termelése 28,3 százalékkal szárnyalta túl februárban az egy évvel korábbit mind a kiigazítatlan nyers, mind a munkanaptényezõvel kiigazított adat szerint. Az épületek építése 21,3, az egyéb építményeké 39,2 százalékkal nõtt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

A fogyasztói árak márciusban 0,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, februárhoz képest pedig átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Folytatódott a foglalkoztatottság növekedése 2013 decembere és 2014 februárja között - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A foglalkoztatottak száma 2013 decembere és 2014 februárja között 4 millió 53 ezer volt, 236 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 60,4 százalékra emelkedett.

Az idén februárban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az elõzõ hónaphoz képest szintén 0,1 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

Egy év alatt 94 ezerrel csökkent és 2009 eleje óta elõször 400 ezer alá esett a munkanélküliek száma 2013 novembere és ez év januárja között - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Tavaly a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó 4,9 százalékkal nõtt a nemzetgazdaságban, 2013. január-decemberben a teljes munkaidõben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 230 700 forintot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

2013-ban az elõzõ évhez képest a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás kismértékben mérséklõdött. Év végén a nemzetközi vándorlás figyelembevételével 9 millió 879 ezer volt a népesség becsült lélekszáma - olvasható a Központi Statisztikai Hivatalnak az MTI-hez eljuttatott gyorstájékoztatójában.

Elégedettebbek a vártnál a magyarok, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szubjektív jóllétet vizsgáló kutatása szerint az élettel való általános elégedettségre vonatkozó kérdésre a tízes skálán 6,15 pont volt a válaszok átlagértéke.

Elégedettebbek a vártnál a magyarok, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szubjektív jóllétet vizsgáló kutatása szerint az élettel való általános elégedettségre vonatkozó kérdésre a tízes skálán 6,15 pont volt a válaszok átlagértéke.

2013 elsõ tizenegy hónapjának elõzetes adatai szerint az elõzõ év azonos idõszakához képest a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, ennek következtében mérséklõdött a természetes fogyás üteme.

A fogyasztói árak 2013-ban átlagosan 1,7 százalékkal emelkedtek, decemberben 0,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Novemberhez viszonyítva 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Novemberben a korábbi hónapok trendjével összhangban az építõipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezõvel kiigazított adatok szerint 18,9 százalékkal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist, amikor 13,6 százalékkal esett vissza - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Októberben 2,5 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest, a szeptemberi 0,3 százalékos emelkedés után - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján pénteken közölt részletesebb adatokból.

Az év elsõ tíz hónapjának elõzetes adatai szerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is mérséklõdött 2012 azonos idõszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Októberben 10,7 százalékkal nõtt az építõipar termelése az egy évvel korábbihoz képest a szeptemberi 9,3 százalékos emelkedés után - jelentette hétfõn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A harmadik negyedévben 1,8 százalékkal nõtt a bruttó nemzeti termék az elõzõ évihez képest. Az elõzõ negyedévhez viszonyítva a növekedés 0,9 százalékos. A most közölt számok a novemberi elsõ becslésnél egy tized százalékponttal jobbak.

Szeptemberben 9,3 százalékkal nõtt az építõipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaptényezõvel kiigazított adatok szerint egyaránt - jelentette hétfõn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)q

Kedvezõek az ipari termelés kilátásai a megkérdezett elemzõk szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a kormány újraiparosítási politikájának eredményeként hazánk az uniós összehasonlításban az élenjárók között van.

Októberben 0,9 százalék volt az egy évre visszatekintõ drágulás. Szeptemberre 1,4 százalékos inflációt jelentett a KSH, most az elemzõk 1,3 százalékra várták az árindexet.

« Előző « 5. oldal »  Következő »