2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Egyre kevesebb a nindzsa2015-03-29 13:21:08

Javuló tendenciát mutat a lámpát használó kerékpárosok száma a városban.

A januártól vizsgázók már több és részletesebb kérdéssel találkozhatnak.

Zavaró fényjelzõ2015-02-01 11:43:41

A KRESZ elõírása miatt nem villoghat a kiegészítõ lámpa.

Káosz a KRESZ-vizsgán2015-01-12 18:09:13

A januártól életbe lépõ kérdéssor sok bonyodalmat okozhat még a leendõ autóvezetõknek.

Megújítja és bõvíti a KRESZ-vizsgakérdéseket a Közúti Gépjármû-közlekedési Hivatal, a januárban vizsgázók már az új kérdésekkel találkozhatnak. A cél, hogy az elméleti képzéssel a vizsgázni szándékozók ténylegesen szert tegyenek a közlekedési ismeretekre, felkészülten kerüljenek ki a forgalomba, és ne csupán a tesztkérdéseket magolják be – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában.

Megújítja és bõvíti a KRESZ-vizsgakérdéseket a Közúti Gépjármû-közlekedési Hivatal, a januárban vizsgázók már az új kérdésekkel találkozhatnak.

Megújítja és bõvíti a KRESZ-vizsgakérdéseket a Közúti Gépjármû-közlekedési Hivatal - közölte Érsek István, a hivatal vezetõje hétfõn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az új KRESZ szerint álló iskolabusz mellett, és azzal szemben is tilos elhaladni más autóval. Az iskolabusznak elakadásjelzõt kell használnia, amikor a gyermekek le-, illetve felszállnak. Az az autós, aki ilyen esetben nem áll meg, akár 150 ezer forintos bírságra is számíthat.

Megszületett a gyermekülések biztonságosabb generációja, és az immár az elsõ üléseken is elhelyezhetõ, akár a menetiránnyal szemben is. A gyermekszállító buszokat az egysávos utakon tilos lesz kikerülni, és számítani kell arra, hogy az iskolák környékén 30 km/h-ra korlátozzák a megengedett sebességet - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Már a fõutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, ha a biciklis biztonságos vezetésre képes állapotban van, így mostantól a bicikliseket megbírságolni sem lehet, ha enyhén ittas állapotban kerekeznek a fõúton. Az indoklás szerint a biciklisták esetében nem áll fenn a közveszélyesség lehetõsége, mint az autóvezetõknél.

Szombattól a fõutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van – derül ki a KRESZ-t módosító rendeletbõl, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, fõúton és mellékúton sem.

A Hajdúnánási Rendõrkapitányság 2014. június 11-én rendezte meg a „Hetvenkedõ” elnevezésû vetélkedõjét.

A Kúria döntése szerint büntetendõ telefonhasználatnak minõsül még az is, ha vezetés közben akár egyetlen pillanatra is a kezünkbe vesszük és „használjuk” mobiltelefonunkat: a bejövõ hívás egy gombnyomással történõ visszautasítása már a KRESZ 3. paragrafusának második bekezdésébe ütközõ cselekedet - írta a Népszava.

Diákok, pedagógusok és már jogosítvánnyal rendelkezõk frissíthetik fel KRESZ-ismereteiket a tanulok.hu és a kreszfelfrissito.hu oldalon.. Semmi más nem kell hozzá, csak egy kis idõ és internetelérés. Mindez persze nem váltja ki a jogosítvány megszerzését célzó tanfolyamok elméleti részét.

A KRESZ (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása) megalkotása óta eltelt közel negyven évben több mint harmincszor változott. A hatályos jogszabályban ezért tucatnyi különbözõ stílusú közúti jelzés található.

Még másfél hétig, február 5-éig lehet véleményezni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatát a KRESZ-módosításról; a szaktárca hivatalos oldalán olvasható javaslatban egyebek mellett új fényjelzések és egységes táblák bevezetése szerepel.

A Hajdú–Bihar Megyei Balesetmegelõzési Bizottság ismét megrendezte a Gyermek Iskola Kupa elnevezésû vetélkedõsorozatot, hogy akicsik közlekedésbiztonsági helyzetét javítsák, a gyermekbaleseteket megelõzzék, valamint a nevelési–oktatási intézményekben folyó közlekedésre nevelést elõsegítsék.

KRESZ-FESZT Debrecenben2013-09-27 08:58:11

Játszva tanulhatták a közlekedés szabályait a debreceni kisiskolások.

 

NFM: májustól változik a KRESZ a gyermekek védelmébenBudapest, 2013. április 30., kedd (MTI) – Májustól a gyermekek védelmében több ponton is módosul a KRESZ – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel. A tárca kiemelte: a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent új szabályok komoly visszatartó erõt jelentõ szankciókat is lehetõvé tesznek.

 

A Kormány más közlekedési tárgyú kormányrendeletekkel egyidejûleg, fõként a szakpolitikusok kezdeményezésére létrejött munkacsoport kezdeményezései nyomán módosította, pontosította a KRESZ egyes rendelkezéseit.

 

 

Módosította a kormány a KRESZ egyes rendelkezéseit. Tilos lesz lézerblokkolót használni, de parkolhatunk kapu elõtt. Most már alkoholfogyasztás után is lehet biciklizni.

 

Júliustól akár 300 ezer forint bírságot is kiszabhatnak gyorshajtásért, ittas vezetésért, a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásáért és a piroson áthajtásért az autósokra. A rendõrök fokozottan figyelik a gyalogosokat is.

Több mint száz ponton változnak a közlekedést érintõ törvények januártól. Távoktatás keretében is elvégezhetõ lesz az elméleti KRESZ-oktatás, emellett az autósok több ponton szigorodó közúti közlekedési szabályokra, míg az autóbusszal és vonattal utazók biztonsági kamerás megfigyelésre számíthatnak.

Az autósok életét úgy próbálják egyszerûbbé tenni, hogy jövõ januártól közúti jelzõtáblákkal is jelezni kell a fixen telepített traffipaxok helyét.

« 1. oldal »  Következő »