2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Megfizethetetlen a pesti albérlet. Ezért a vizes lepedõt az Airbnb-re és a nyerészkedõ, adóelkerülõ lakástulajdonosokra húzzák. Pedig nem mindenki ügyeskedik. A lakások jelentõs része bejelentett szálláshelyként mûködik, és rendesen adóznak utánuk. Ráadásul több városban is megoldották már, hogy mindenki befizesse a kötelezõt. Az albérletpiacot szabályozni azonban érdemes lenne, hiszen rengeteg még az üres ingatlan, amivel javulhatnának az albérletkeresõk esélyei.

2015 elsõ fél évében 3083 új lakás épült, 6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 5581 volt, 39 százalékkal több a 2014. január–júniusinál.

Áprilisban 12 ezer használt lakás kelt el Magyarországon, az év elsõ négy hónapjában 44 ezer lakás cserélt gazdát, ez 57 százalékkal több az egy évvel korábbinál – közölte a Duna House ingatlan franchise hálózat az MTI-vel hétfõn.

Csaknem 89 ezer új és használt lakást értékesítettek tavaly Magyarországon, így a teljes lakáspiaci forgalom mintegy 3,2 százalékkal nõtt az elõzõ évihez képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai tükör címû friss kiadványából.

A kamattámogatott hitelek kedvezõ feltételeket biztosítanak, az elemzõk mindenesetre nem ajánlják a 10 évnél hosszabb futamidejû megoldásokat.

Szinte pontosan a májusi forgalommal megegyezõ országos adásvételi forgalmat becsültek a Duna House elemzõi július hónapra. Az idei forgalom így az elsõ hét hónapban 48 ezer tranzakciót mutat és a nyári hónapoktól eltekintve folyamatos havi növekedésben van. Az áresés és alku folyamatos, a népszerû kerületek pedig még mindig népszerûek, mindeközben megugrott az elsõ lakásvásárlók száma.

2013 elsõ negyedévében mindösszesen 1123 új lakás használatba vételét regisztrálta a Központi Statisztikai Hivatala (KSH). 54 százalékkal (!) kevesebbet, mint egy évvel korábban. Elemzõk, piaci szakértõk tucatjai kapnak a szívükhöz, amikor meglátják a legfrissebb számokat. Cél a nulla?

Egyre többet engednek az eladók a meghirdetett árból a lakáspiacon, országos átlagban az engedmény tavaly az elsõ háromnegyed év adatai alapján 13 százalék volt, egy százalékponttal több, mint egy évvel korábban.

Idén szeptemberben, országosan csupán 6541 ingatlan adásvétel bonyolódott le Magyarországon, így ez az év eddigi leggyengébb hónapja a hazai lakáspiacon.

Amíg a használt lakások piacán már stagnáló, vagy minimálisan emelkedõ tendenciát mutatnak az árak, addig a lakásépítési statisztikák továbbra is lefelé tartó trendet jósolnak az új építésû lakások piacán. 2012 elsõ félévében alig több mint 4400 lakást adtak át Magyarországon; ez 20 százalékkal kevesebb, mint 2011 ugyanezen idõszakában. A szocpol és a kamattámogatás pedig eddig nem sokat ért - többek között ez derül ki az Otthon Centrum legfrissebb Lakáspiaci Monitor elemzésébõl.

Aki eddig habozott ingatlant venni, elõbb-utóbb rászánja magát a tranzakcióra - legalábbis egyes elemzõk ezt remélik. Eladások tekintetében kettészakadt az ország.

Aki eddig habozott ingatlant venni, elõbb-utóbb rászánja magát a tranzakcióra - legalábbis egyes elemzõk ezt remélik. Eladások tekintetében kettészakadt az ország.

Bár a várakozások inkább már optimista elõjelûek, a piacot egyelõre bénító kereslet-kínálati feszültség oldódását idénre még nem várják az OTP Jelzálogbank szakemberei. A forgalom és az árak pozitív elmozdulása jövõre indulhat meg. A lakóingatlan-piacot 2011-ben stagnálás jellemezte: a forgalom változatlan szinten maradt, míg a nominális átlagár szûk 2%-kal volt alacsonyabb a 2010-es értéknél, derül ki az OTP Jelzálogbank friss lakóingatlanokra vonatkozó értéktérképébõl. Az ország térségeiben eltérõ változások azonban nem minden települést érintettek, mivel az ország közel egyharmadában nem is volt lakáspiaci tranzakció.

Az elsõ negyedévben a tavalyinál 22 százalékkal kevesebb, mindössze 2 444 lakás épült, ha a tendencia folytatódik az idén tízezernél is kevesebb lakás készül el Magyarországon, ez történelmi mélypont lesz a magyar lakásépítésben - közölte a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE).

Túl vagyunk a végtörlesztés okozta átmeneti fellendülésen, visszatér a piac a régi kerékvágásba.

Hosszú vergõdés után újra megélénkülhet az újlakáspiac, és a szûk kínálat miatt verseny indulhat az ingatlanokért.

Éledezik a lakáspiac2012-04-24 09:47:56


Az állami ösztönzõk lendületet adnak a 2006 óta pangó újlakáspiacnak - derül ki az OTP Ingatlanpont elemzésében.

Továbbra is magas tranzakciószámot produkál a hazai lakáspiac, annak ellenére, hogy két hónapja lezárult a végtörlesztési idõszak. A Duna House szokásos, havi becslése alapján 2012 márciusában, országos szinten 8205 ingatlan adásvétel zajlott.

Áfacsökkentés élénkíthetné az újlakáspiacot a Cordia Zrt. szerint, a mostani 27%-os áfával a tavalyi forgalomhoz hasonló várható a fõvárosi újépítésû lakáspiacon.

2012-ben a lakásárak stagnálása várható, az árak év eleji növekedését a végtörlesztés fogta vissza. Állami szerepvállalás nélkül marad a gödörben a lakáspiac.

Az Otthonteremtési Tanácsadó Testület azt javasolja a nemzetgazdasági miniszternek, hogy használt lakásra ismét járjon fél-szocpol támogatás, az állami kamattámogatás ne 3, hanem 4-5 százalék legyen, illetve az energetikai felújításokhoz 20-50 milliárd forinttal járuljon hozzá az állam - mondta Gergely Károly, a testület vezetõje és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója, a pénteken nyíló Fundamenta Lakásvásárt megelõzõ sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Az idén még nem javulnak érdemben a lakáspiaci tendenciák, de az Otthon Centrum (OC) szerint jövõre megindulhat a lendület a lakáspiacon.

Bár 2012 januárjában a tavalyi havi átlag kétszeresére ugrott az forgalom - köszönhetõen a megélénkült befektetõi célú vásárlásnak -, ugyanakkor az elmúlt hetekben tapasztalt hideg idõjhárás egy idõre az ingatlanpiacot is befagyasztotta - áll a Duna House legfrissebb sajtóközleményében.

Totális a pangás az új építésû lakások piacán, a fejlesztések újraindulását a finanszírozás hiánya mellett az átláthatatlanná vált szabályozás is gátolja. Megvalósítható lakáspolitikai koncepciónak pedig semmi nyoma.

« 1. oldal »  Következő »