2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi Inflációs jelentésében tartósan alacsony inflációs környezettel számol, a jegybanki szakértõk szerint a fogyasztóiár-index a korábban feltételezettnél mintegy fél évvel késõbb, csak 2017 második felében közelítheti meg a 3 százalékos középtávú inflációs célt.

A mezõgazdaság bruttó hozzáadott értéke 2013-ban az elõzõ évi áron számolva 33, folyó áron pedig 7 százalékkal emelkedett. A munkaerõ-felhasználás azonban 1 százalékkal elmaradt az elõzõ évitõl. A termelési tényezõk jövedelme 9, a vállalkozói jövedelem 13 százalékkal emelkedett. Így a munkaerõ hatékonysága, azaz a termelési tényezõk munkaerõegységre jutó reáljövedelme 6 százalékkal emelkedett – tûnik ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, a magyar gazdaság tavalyi teljesítményét összegzõ jelentésébõl.

A GDP kedvezõ alakulása az ipar és az építõipar bõvülésének köszönhetõ, legutóbb 2006 negyedik negyedében mértek ekkora éves emelkedést.

Az elsõ negyedévben kikerülhettünk a tankönyvi értelemben vett recesszióból, vagyis negyedéves alapon bõvülhetett a gazdaság − mondják az elemzõk, hozzátéve, hogy a tavalyi bázishoz mérten viszont továbbra is 1 százalékot meghaladó a visszaesés mértéke.

Csaknem 6 százalékos volt a visszaesés tavaly az építõiparban, az ágazat teljesítményét jórészt a lakásépítések elmaradása húzta le. A szerzõdésállományok növekedése alapján jövõre akár javulhat is a helyzet.

A Fidesz alelnöke szerint nem igaz, hogy enyhül a válság és a magyar gazdaság helyzete is javul. Éppen ellenkezõleg: a Fidesz szerint továbbra is gazdasági vészhelyzet van Magyarországon, ...
« 1. oldal »