2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A polgári törvénykönyv jelzálogjogi rendelkezéseinek átalakítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hosszabb távon a lakáshitelkamatok csökkenjenek és a családi otthonteremtési kedvezmény sikeres legyen – hangsúlyozták az igazságügyi és a gazdasági tárca, illetve a Magyar Nemzeti Bank szakemberei az Igazságügyi Minisztériumban tartott háttérbeszélgetésen, amin az Origo munkatársa is jelen volt.

A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi Inflációs jelentésében tartósan alacsony inflációs környezettel számol, a jegybanki szakértõk szerint a fogyasztóiár-index a korábban feltételezettnél mintegy fél évvel késõbb, csak 2017 második felében közelítheti meg a 3 százalékos középtávú inflációs célt.

Szilvay Kornél születésének 125. évfordulójára emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank, ami a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató emlékérme-sorozat tizedik darabja. Az érme egyik érdekessége, hogy négyzet alakú.

A szakma bízik abban, hogy továbbra is kitart a magánvásárlók visszatérése.

Az autóhitelessel mi lesz?2015-05-13 06:31:08

A jegybank indokoltnak tartaná a devizaalapú gépjármûhitelek központi forintosítását.

Az idén márciusban a háztartások hitelállománya 680,4 milliárd forinttal csökkent a szezonális igazítás nélküli adatok szerint; a mérséklõdés a devizahitelek 3437,7 milliárd forintos csökkenésébõl, valamint a forinthitelek 2757,3 milliárd forintos növekedésébõl adódik – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön megjelent adatokból.

A jegybank úgy módosította a növekedési hitelprogramot (nhp), hogy nemcsak bérbeadásra, hanem eladásra szánt lakóparki lakásokra is kiterjesztette hitelfelvétel lehetõségét – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelõs ügyvezetõ igazgatója, a napi.hu gazdasági portál által rendezett ingatlan konferencián szerdán Budapesten.

A Lombard Lízing Zrt.-nek május elejéig kell visszafizetnie érintett ügyfeleinek azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tõlük.

Megtakarítási tájékoztatót tett közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek táblázata tartalmazza a Magyarországon befektetési szolgáltatás nyújtására jogosult intézmények nevét.

A Lombard Kft. és leányvállalata, a Kézizálog Kft. ügyfélpénzeket, betéteket nem kezel, így az ott történt visszaélés fogyasztókat nem érint, az csak a refinanszírozó intézményeknek okozhat kisebb veszteséget – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

A Magyar Nemzeti Bank lezárta elõzetes vizsgálatát a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkezõ hitelintézeteknél, a jelentõs aránnyal bíró, az érintett ügyletek kiemelkedõ részét lefedõ szerzõdés-típusok esetében, és megállapította, hogy a vizsgált esetekben a bankok megfelelõen ültették át az elszámolási képletet – közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése értelmében az MNB lehetõvé teszi a lakossági devizahitelek kivezetéséhez kapcsolódóan kötött banki devizaswap ügyletek lejárat elõtti, részleges lezárását.

Bekeményítene a jegybank2015-03-18 18:35:16

A nemzetgazdasági minisztériumnak és az MNB-nek is vannak ötletei a szigorításra.

MNB: indul az nhp+2015-03-18 07:57:37

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 milliárd forintos keretösszeggel hétfõtõl elindítja a növekedési hitelprogram plusz (nhp+) konstrukciót, amellyel a jegybank célja az nhp-ból eddig kimaradt mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelhez jutási lehetõségeinek javítása - közölte a jegybank hétfõn.

Sok rossz döntés vezetett a devizahiteles csapdához – a szakember szerint.

A jegybank visszavonta a DRB Bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki - mintegy 30 millió forintig -, és amelyhez az MNB elegendõ forrást nyújt - nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke az MTI-nek hétfõn.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) törvénymódosítást kezdeményez a felügyelési keretrendszer szigorítása érdekében, ez többek között az átfogó vizsgálatok ciklusaira vonatkozó elõírásokat érintené - közölte a jegybank az MTI-vel.

A Befektetõ-védelmi Alap (Beva) automatikusan nem intézkedik a kártalanításról: a Buda-Cash befektetõinek egy erre szolgáló formanyomtatványon kell majd benyújtaniuk kártalanítási kérelmüket az alaphoz, a kifizetések pedig kizárólag forintban történnek - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett tájékoztató anyagban.

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankszünnapot rendelt el a DRB Bankcsoportnál - közölte a jegybank honlapján szerdán.

A kis- és középvállalkozói szektor szereplõinek kockázatát is kis részben átvállalja.

A kereskedelmi bankok március elejétõl április végéig küldik ki a devizahiteles ügyfeleknek az elszámolásokról és a forintosításról a leveleiket, a devizahitelesek a hiteleik és az ehhez kötõdõ élethelyzetük négy alaptípusa alapján eltérõ tartalmú levelet kapnak - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vezetõinek csütörtöki háttér tájékoztatóján. Az elszámolási mintalevelek végleges változatainak formáját egy, a napokban megjelenõ MNB-rendelet is rögzíti.

Rogán Antal szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felkészült a forintosítással és az elszámoltatással kapcsolatos törvényekbõl adódó feladatok végrehajtására.

Március-április folyamán kapják meg a bankoktól az elszámolási értesítõket a devizahitelesek, míg a forinthitelesek és a hitelüket ténylegesen devizában törlesztõk csak augusztus-szeptemberben kapnak ilyen értesítõt - hívja fel a figyelmet hétfõi közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Idén februártól a korábbi helyett aktualizált magatartási kódex lép hatályba, amely minden, a felelõs lakossági hitelezéshez szükséges, ám 2014-ben jogszabályba nem foglalt elvet, szabályt tartalmaz - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség keddi, közös közleményében.

A devizahitelek forintosítása nyomán a jegybanknak mintegy 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, közölte honlapján kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a HírTv egy mûsorára reagálva.

« 1. oldal »  Következő »