2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

2015-ben tovább javult a bankrendszerrel és a banki szolgáltatásokkal kapcsolatos attitûd. Csúcsközelben a hitelfelvételi, abszolút csúcson a fogyasztással és megtakarítással kapcsolatos optimizmus, azonban tovább nyílt a társadalmi olló. A magyar banki ügyfél még mindig nem tudatosan válogat a szolgáltatások közül, messze még a digitális átállás – derül ki a Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb kiadásából.

Növekedéssel zárták a múlt évet az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak is. Az önkéntes nyugdíjkasszák összesített vagyona 6 százalékkal 1070 milliárd forintra nõtt, az egy tagra jutó vagyon pedig 8 százalékos növekedés eredményeként meghaladta az 1 millió forintot. Jól szerepeltek a Pénztárszövetséggel együttmûködõ egészségpénztárak is: taglétszámuk 2 százalékkal nõtt, és az összvagyonuk is emelkedett.

A magyar munkavállalók 60 százaléka spórol többek között a nyugdíjas évekre is, ugyanakkor az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezõk aránya csak 22 százalékos, derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége januári kutatásából.

Rekord összegre nõtt a megtakarítások állománya a Magyar Postán 2015-ben, egyre több lakossági ügyfél már a befektetéseit is a postán intézi, nem csak folyószámla ügyeit.

Hét pontba gyûjtötték a családok otthonteremtési kedvezményérõl szóló legfontosabb infomációkat a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet honlapján. Hangsúlyozzák, hogy csak hitelintézeti elbírálás után állapítható meg, hogy valaki jogosult-e valamely támogatási formára.

Már csak két hete van annak, aki szja-kedvezményt szeretne igénybe venni az államilag támogatott megtakarításai után. Szakemberek szerint ezt a bónuszt nem érdemes veszni hagyni.

A saját, nyugdíj elõtti havi keresetének 83 százalékával lenne maradéktalanul elégedett nyugdíjjáradékként a magyarok többsége – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexébõl. A legtöbben viszont nem számítanak arra, hogy ennyi nyugdíjuk lesz.

Noha az európai Észak és Dél, illetve a magországok és a periféria közti különbségek régóta tárgyalt témák, az Európai Központi Bank legfrissebb adatai bizonyítják, hogy az európai pénzügyi válság során tovább nõtt a szakadék a régiók háztartásai között.

Soha még nem volt olyan gazdag a világ lakossága mint tavaly, azzal a szépséghibával, hogy a vagyon szélsõségesen egyenlõtlenül oszlik meg. Az Allianz biztosító társaság 53 országra kiterjedõ Global Wealth Report címû felmérése szerint a magánháztartások bruttó pénzügyi vagyona tavaly 7,4 százalékkal 136 ezer milliárd euróra emelkedett.

Mintegy havi 50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak azok a középkorú adózók, akik egész életükben minimálbérre voltak bejelentve, vagy kényszervállalkozóként dolgoztak ekkora jövedelem mellett, derül ki az Aegon Magyarország felmérésébõl.

Ezeket a csapdákat kell elkerülni annak, akinek valamiféle megtakarítása van.

Átlagosan fejenként 2,1 millió forintos megtakarítással rendelkeznek a magyarok, az összeg jelentõsen elmarad a nyugat-európai 23,9 millió forintos átlagtól, és lényegesen alacsonyabb a kelet-közép-európai térségben élõk átlagosan 3 millió forintos megtakarításánál is – derül ki a Bankmonitor.hu kedden nyilvánosságra hozott felmérésébõl.

Kedvet kaptak a fiatalok a lakásvásárláshoz egy friss felmérés szerint, ezzel egyidõben a megtakarítási célok között is elsõ helyre lépett a lakásra gyûjtés – mondta el egy ingatlanpiaci szakértõ szombaton, az M1 aktuális csatornán.

Megtakarítási tájékoztatót tett közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek táblázata tartalmazza a Magyarországon befektetési szolgáltatás nyújtására jogosult intézmények nevét.

Magyarországon a gazdaságilag aktív, 25-55 éves korosztály tagjainak 61 százaléka tekinthetõ megtakarítónak, õk átlagban havi 20 ezer forintot tesznek félre - közölte a hétszáz fõs mintán végzett felmérésének eredményét az Union Biztosító az MTI-vel.

A magyar lakosság 71 százaléka véli úgy, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendõ a megélhetéshez, ennek ellenére több mint 60 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, és nem is tervezi annak felhalmozását - közölte az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár csütörtökön az MTI-vel.

Tudatosabb megtakarítók2015-02-06 13:26:42

Az elmúlt két évben közel duplájára emelkedett a befektetési alapok állománya.

Hasonlóan konzervatív befektetõk a magyarok és a csehek, annak ellenére, hogy a szomszédos országban többet keresnek, és magasabb összegû megtakarításokkal rendelkeznek - derült ki a Budapest Alapkezelõ legfrissebb, prémium ügyfélkörben végzett kutatásából.

Kevés kétség fér ahhoz, hogy a magyar családok egy része úgy érzi, jelenlegi anyagi helyzetében képtelen megtakarítani. Pedig akár havi néhány ezer forintos, de rendszeres megtakarítással is sokat tehetünk jövõbeni terveink eléréséért.

Hogyan tudjuk biztosítani gyerekünk jövõjét, ha velünk történik valami? Milyen lehetõségeink vannak, és egyáltalán: mennyit érdemes félretenni egy ilyen helyzetre?

Az elmúlt években hatalmas fejlõdésen ment keresztül a biztosítóknál indítható megtakarítások köre. Néhány hónapja olyan új típusú termékek jelentek meg a piacon, amelyek a korábbiakhoz képest kedvezõbb feltételeket nyújtanak a takarékoskodóknak. Kinek érdemes ebbe tennie a pénzét?

Hogyan tudjuk biztosítani gyerekünk jövõjét, ha velünk történik valami? Milyen lehetõségeink vannak, és egyáltalán: mennyit érdemes félretenni egy ilyen helyzetre?

Bár az egy háztartásra jutó 3,3 millió forintos nettó pénzügyi vagyonnal Kelet-Közép-Európa középmezõnyébe tartoznak a magyarok, megtakarításaikban mégis a rövid távú szemlélet a jellemzõ – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. elemzésébõl, amelynek eredményeit szerdán juttatta el az MTI-hez.

A válaszadók közel fele már most takarékoskodik a gyermeke jövõjére, 16 százalékuk pedig tervezi azt, míg több mint egyharmaduk anyagi okok miatt nem tud takarékoskodni a gyermekek életkezdésére – közölte a Groupama Garancia Biztosító a megbízásából, a GfK Hungária által készített egyik felmérés eredményét az MTI-vel.

Összeomolhat a magyar nyugdíjrendszer, a kérdés csupán az, hogy mikor – állítják pénzügyi elemzõk. A magyarok többsége még mindig azt hiszi, hogy a fizetésébõl levont nyugdíjjárulékot kapja majd vissza.

« 1. oldal »  Következő »