2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

A kereskedelmi bankok március elejétõl április végéig küldik ki a devizahiteles ügyfeleknek az elszámolásokról és a forintosításról a leveleiket, a devizahitelesek a hiteleik és az ehhez kötõdõ élethelyzetük négy alaptípusa alapján eltérõ tartalmú levelet kapnak - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vezetõinek csütörtöki háttér tájékoztatóján. Az elszámolási mintalevelek végleges változatainak formáját egy, a napokban megjelenõ MNB-rendelet is rögzíti.

A devizahitelek forintosítása nyomán a jegybanknak mintegy 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, közölte honlapján kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a HírTv egy mûsorára reagálva.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint lesznek olyan ügyfelek, akiknek az adóssága - a teljesítõ svájci frank alapú jelzáloghitelek esetében - az elszámolás hatására csupán 0-5 százalékkal mérséklõdik, de olyanok is, akiké több mint 30 százalékkal.

Kihirdették a devizahiteleseket megsegítõ elsõ törvényt, amely semmisnek mondja ki az árfolyamrést, és ahelyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos devizaárfolyamának alkalmazását írja elõ.

« 1. oldal »