2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 

Úgy tûnhet, komoly bajban van a Fidesz, mivel az Országgyûlés két legerõsebb ellenzéki frakciója egységesen sorakozott föl a legújabb népszavazási kezdeményezés mellett. A kormánypártoknak azért mégsem kell annyira izgulniuk, mivel a pártok közvetlenül nem kapcsolódnak be a férfiak korkedvezményes nyugdíjazása melletti aláírásgyûjtésbe. Sikeres referendum esetén 100-150 milliárd forinttal nõhet a büdzsé kiadása.

Hivatalosan is elindította aláírás-gyûjtési kampányát az Új Magyar Köztársaság Egyesület. Az Orbán Viktor rendszerét népszavazásokkal megbontani kívánó civilek arra számítanak, hogy a jelenlegi négy mellett hamarosan további két kérdésben gyûjthetik a referendum kiírásához szükséges támogatást.

A rendszerbontó civileknek még van esélyük a vasárnapi boltzár elleni népszavazásra azután, hogy az MSZP hasonló kezdeményezése elbukott. A szocialisták háborognak, a Nemzeti Választási Iroda szerint viszont jogosan utasították el kezdeményezésüket. A vállalkozói érdekképviselet szerint az ügy a fontos, nem az, ki karolja fel. Kérdések és álkérdések, avagy a boltzár elleni fellépések viszontagságos története.

Miután a Kúria kedden elutasította az MSZP, valamint korábban a Munkáspárt vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezésének felülvizsgálati kérelmét is, megnyílt a jogi lehetõség arra, hogy bárki újra benyújtsa kezdeményezését referendumra ugyanebben a témában. Nagy volt a tolongás, de az MSZP volt a leggyorsabb.

Külön aláírásgyûjtõ ívet kell benyújtania annak, aki határon túli magyaroktól is szeretne aláírásokat gyûjteni országos népszavazási kezdeményezéséhez. Az errõl szóló igazságügyi miniszteri rendelet március 1-jén lép hatályba.

Elutasította, és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Gaskó Istvánnak és Demján Sándornak a vasárnapi pihenõnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdéseinek aláírásgyûjtõ íveit, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerõs döntés.

Megtagadta az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos országos népszavazási kérdések aláírásgyûjtõ ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Három országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyûjtésének határideje jár le kedden, mindhárom kérdés a dohányzással, dohánytermékekkel kapcsolatos. Ezek az utolsók, amelyekre a régi népszavazási törvény elõírásai az irányadóak.

Áder János köztársasági elnök kitûzte a tavaszi országgyûlési választás idõpontját, és ezzel egy idõben hatályba lépett az új népszavazási törvény.

Népszavazást tarthatnak a dohánytermékek kereskedelmi árrésének mértékérõl, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén jóváhagyta a kezdeményezést. Az aláírásokkal támogatható javaslat értelmében az árrés törvényben rögzített mértéke 3,33 százalék lenne.

Nem csökkenti a korhatárt a választási eljárásról szóló törvényben a Fidesz, és az is kizártnak tekinthetõ, hogy az elõzetesen feliratkozó, de a választástól távol maradó polgárokat eltiltsák a következõ voksolástól. Az még kérdés, hogy más módon büntetik-e majd õket - mondta a Magyar Nemzetnek a Fidesz szakpolitikusa.

A svájci szakszervezetek, vasárnapi közlésük szerint, elegendõ aláírást gyûjtöttek ahhoz, hogy Svájcban népszavazást írjanak ki a 22 frankos (5500 forint) minimális órabér bevezetésérõl.

Seres Mária még tavaly kezdeményezett népszavazást azért, hogy a képviselõknek csakis a számlákkal alátámasztott kiadásaik után járhasson költségtérítés.
« 1. oldal »