2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

A kormány 2015. január 1-jével elektronikus közúti áruforgalom-ellenõrzõ rendszert (Trade Controll) vezet be az áfacsalások megakadályozására. A rendszer célja az áruk útjának nyomon követésével annak megelõzése, hogy Magyarországon az adóhatósághoz elõzetesen nem bejelentett áruk kerülhessenek forgalomba.

Pénztárgépek – NGM: 30 napos türelmi idõt ad a NAV
Budapest, 2013. augusztus 26., hétfõ (MTI) – Harminc nap türelmi idõt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedõk a megfelelõ pénztárgépek beszerzésére: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember elsejétõl 30-áig csak azt ellenõrzi, hogy az üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedõk.

Nem kell bejelenteni az adóhatósághoz idén január elsejétõl, ha egyenesági rokonok (szülõ, gyermek, nagyszülõ, dédszülõ) bármekkora összegû ingóságot ajándékoznak egymásnak. A nem egyenesági rokonok (például tesvér, unokatestvér, nagynéni, nagybácsi) esetében viszont fennmaradt a bejelentési kötelezettség, ráadásul jelentõsen szigorodtak a tõlük kapott ajándékra vonatkozó illetékszabályok: már nemcsak a 150 ezer forintnál nagyobb értékû, ajándékba adott ingóságok, hanem az említettnél nagyobb összegû, bankon keresztül átutalt pénz után is meg kell fizetni a 18 százalékos illetéket, ellentétben a tavalyi illetékmentességgel. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) válaszolt lapunk kérdésére, miszerint valóban visszamenõlegesen illetékkel lehet-e sújtani azokat a magánszemélyeket, akik a múlt évben - például a devizahiteleik végtörlesztéséhez - nem egyenesági rokonoktól kaptak ajándékba átutalással pénzt, és azt nem jelentették be az adóhatóságnak.

« 1. oldal »