2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Reszkessetek, könyvelõk!2016-02-15 22:16:47

A tervek szerint idén júliusban áll majd fel az új közfelügyeleti hatóság, amely a könyvelõk, az adótanácsadók, az adószakértõk és a könyvvizsgálók ellenõrzéséért felelhet, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán egyeztet majd az új hatóság felállításáról az érintett pénzügyi szervezetekkel.

500 millió eurós hitelszerzõdést írt alá Baranyay László, az Európai Beruházási Bank alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A kormány benyújtotta a deviza- és devizaalapú autó- és fogyasztási hitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyûlésnek.

Nem lehet a vasárnapi zárva tartás hatásairól érdemleges következtetéseket levonni a z online pénztárgépek adataiból. A NAV-nál vezetett forgalmi adatok ugyanis tartalmazzák a kiskereskedelemben, vendéglátásban és a szállásadásban mûködõ pénztárgépek adatait is.

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nõtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé csökkent. A kormány szerint, ha kevesebbet költünk például üzemanyagra, akkor többet veszünk másból, és többet spórolunk.

A vizsgált cégek többségénél találtak szabálytalanságot, a munkások több mint felét szabálytalanul alkalmazták, leginkább a feketefoglalkoztatás jellemzõ.

Fizetésük csaknem egyharmadát kapják meg pluszban a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók. Az emelés július 1-jétõl érvényes, tehát a katonák és a rendõrök elõször augusztusban kapnak emelt összeget. Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók fizetése is emelkedik július1-jétõl, a diákhitel kamata pedig alacsonyabb lesz. A szocpol helyébe lépõ csokot a korábbinál többféle lakás vásárlására lehet majd igénybe venni, igaz, milliókhoz csak a drágább otthont vásárlók juthatnak majd.

A személyi jövedelemadó (szja) kulcsának 1 százalékpontos csökkentésével párhuzamosan megemelik a családi adókedvezmény és az elsõ házasok kedvezményének összegét, így egy átlagkeresetû kétgyermekes családnak jövõre 116 ezer forinttal több jövedelme lesz – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklõdésére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium – szakmai szervezetekkel egyeztetve – kétéves türelmi idõszak bevezetését kezdeményezi a már forgalomba hozott, de az új követelményeknek nem megfelelõ, hagyományos gázkazánok felszerelésére – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet csütörtökön az MTI-vel.

A bankszövetség és a bankok tájékoztatása szerint szerda estig 1 millió 600 ezer banki elszámolásról szóló levelet adtak át a postának – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelõs helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni mûsorában.

A munkabalesetek száma az elmúlt három évtizedben ugyan negyedére csökkent, 2014-ben azonban 14 százalékkal nõtt az elõzõ évhez képest; ebben az évben 19 661 munkahelyi baleset volt Magyarországon, közülük 78 halálos – mondta Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Munkafelügyeleti Fõosztályának vezetõje hétfõn Budapesten sajtótájékoztatón, amelyet az április 28-i munkavédelmi világnap alkalmából rendeztek.

A nemzetközi gazdasági konjunktúra kibontakozása kedvezõ hatással járhat a magyar gazdasági növekedés külsõ feltételrendszerére, javíthatja a jelenlegi, nemzetközi mércével is magas magyar gazdasági növekedés fenntarthatóságát - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentését.

A nemzetközi gazdasági konjunktúra kibontakozása kedvezõ hatással járhat a magyar gazdasági növekedés külsõ feltételrendszerére, javíthatja a jelenlegi, nemzetközi mércével is magas magyar gazdasági növekedés fenntarthatóságát - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentését.

A pénzváltók számára is kötelezõen elõírnák az online pénztárgépek használatát – nyilatkozta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelõs helyettes államtitkára szerdán az M1 hírcsatornának.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére megkezdõdött az új jövedéki törvény kidolgozása, a törvényjavaslat várhatóan 2016 tavaszára készülhet el - közölte az NGM jövedéki és ökoadók osztályának vezetõje.

Az ellenõrzött munkáltatók 82,8 százalékánál, mintegy 14 ezer foglalkoztatónál talált munkavédelmi szabálytalanságot tavaly a munkavédelmi hatóság, amely az ellenõrzés alá vont munkavállalók mintegy 62,1 százalékát, 210 ezer embert érintette - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti fõosztályának tájékoztatásából.

A munkaügyi hatóság tavaly több mint 18 ezer munkáltatót ellenõrzött, és ennek során a foglalkoztatók 73 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenõrzés alá vont foglalkoztatottak 71 százalékát, mintegy 101 ezer munkavállalót érintették - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Fõosztályának tájékoztatásából.

Átmeneti szabályozást léptet életbe a szakképzõ iskolák felvételi eljárásánál a kormány, miután a februári, szakmaszerkezeti döntésrõl szóló kormányrendeletben a korábban közzétett tervezethez képest megváltoztak a keretszámok és a képzési irányok - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményébõl, amelyet kedden juttatott el MTI-hez.

A tavaly bevezetett új védjegyrendszer 4 különbözõ kategóriát tartalmaz, egy állomáshely az 1-lapátostól egészen a 4-lapátosig terjedõ minõsítést szerezhet hasonlóan a szálláshelyek csillagozásához.

Több mint nyolcszoros a túligénylés a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) január 30-án zárult két pályázatán - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfõn az MTI-vel.

Az idén már az ügyfél választásán múlik, hogy a közigazgatási hatósági eljárásban felmerülõ illetéket hogyan fizeti meg, illetékbélyeggel vagy banki átutalással - hívta el a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap.

A jövõben kiszámíthatóan változnak majd az állami kamattámogatást élvezõ hitelek kamatai is, amelyekre külön jogszabályban meghatározott eltérésekkel vonatkoznak a fair bankokról szóló törvény rendelkezései, mivel azokat speciális feltételekkel nyújthatták, nyújthatják a hitelintézetek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a liftek ellenõrzésének államosítását javasolja.

A mostani hét éves uniós költségvetési ciklusban a fejletlenebb régiók megyei jogú városai mintegy 390 milliárd forint forrást használhatnak fel településfejlesztési céljaikra, a megyei jogú városok hét éves irányadó forráskeretérõl a 2014 decemberében született kormányhatározat rendelkezik - mondta Rákossy Balázs uniós források felhasználásáért felelõs államtitkár az MTI-nek hétfõn.

Március elsejéig meghosszabbította a kormány az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszer (ekáer) próbaüzemét a piaci szereplõk javaslataira figyelemmel - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel csütörtökön.

« 1. oldal »  Következő »