2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Az általános iskola elején kevesen tanulnak még idegen nyelvet Magyarországon. Amikor meg már kötelezõ, akkor nem azt, amelyiket az egész kontinens. A régióban szinte az összes ország leelõzi a magyar nyelvoktatást.

Sokan gondolják, hogy az eszperantó utoljára a hetvenes években volt menõ, pedig ma is vannak olyan magyar családok, ahol a gyerekek is ezen a nyelven beszélnek otthon. Az eszperantisták szerint nyelvük segítségével a világ minden táján otthon érezhetik magukat, az internet azonban a mesterséges nyelvre is óriási hatással van. Miközben beszélõi egyre könnyebben tartják a kapcsolatot a világhálón, éppen a lényeg veszik el. Riport egy sokak által elfeledett nyelvrõl.

Ettõl az évtõl már egy brazíliai egyetemen is lehet magyarul tanulni.

Alig néhány hónap telt el azóta, hogy a magyar fejlesztésû Xeropan berobbant az applikációk piacára, és máris bezsebelte az Appra magyar! verseny 1. helyezését. Több mint 30.000 letöltõ szavazott már bizalmat az alkalmazásnak, mely Android és iOS platformon is elérhetõ.

A Nyelvtudásért Egyesület szerint jó, ha korán kezdõdik a nyelvtanulás, de fontos a folytathatóság is - ezt az egyesület közölte a Nemzeti alaptantervrõl szóló kormányrendelet tervezett módosítását értékelve.

Úgy tûnik az idegen nyelv elsajátítása évekkel eltolhatja az Alzheimer-kór, valamint a vaszkuláris és a frontotemporális demencia kialakulását - a nyelvtanulást pedig talán soha nem késõ elkezdeni.

« 1. oldal »