2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma nem engedélyezett hatóanyagot talált a Greenpeace által kifogásolt étkezési paprikában, a vizsgálati eredmények alapján az érintett tételek forgalomba hozatalát megtiltotta, és megindította a hatósági eljárást.

Mindenben megfeleltek a minõségi elõírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált tíz, a hazai kereskedelemben leginkább elõforduló fajtájú és származási helyû narancsok - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

December elsejétõl elérhetõ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új mobil alkalmazása, amellyel a fogyasztók hatékonyan segíthetik az élelmiszerbiztonsági problémák felderítését, és azonnal jelezhetik az általuk felfedezett szabálytalanságokat a hatóságnak - közölte a Nébih az MTI-vel kedden.

Atropin alkaloid jelenlétét mutatta ki a német élelmiszerbiztonsági hatóság egy svájci elõállítású bébiételben, a gabonapépet Magyarországon már kivonták a forgalomból, de 26 dobozzal eladtak belõle - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.

Tizennégy megyét érint a kéknyelv betegség, az ország területének kétharmad részén kellett korlátozó intézkedéseket bevezetni a megbetegedések miatt – mondta a kérõdzõ állatokat érintõ kór elterjedésérõl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai fõtanácsadója egy veszprémi konferencián szerdán.

A rossz, silány minõségû élelmiszerek kiszûrése védi a fogyasztók érdekeit, segíti a fekete- és a szürkegazdaság visszaszorítását, az élelmiszer-gazdaság megtisztulását - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelõs államtitkár a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elmúlt hónapokban tartott ellenõrzéseinek eredményeit ismertetõ sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiemelten ellenõrzi a déligyümölcsök minõségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), elsõsorban a citrusféléket (mandarin, narancs, grépfrút), az avokádót és az egzotikus gyümölcsöket (mangó, ananász) vizsgálja – közölte a hatóság hétfõn az MTI-vel.

Szappanos ízû és vegyszeres szagú, jelölésében sem megfelelõ kókuszreszelék azonnali visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság.

« 1. oldal »