2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 

A rendszerbontó civileknek még van esélyük a vasárnapi boltzár elleni népszavazásra azután, hogy az MSZP hasonló kezdeményezése elbukott. A szocialisták háborognak, a Nemzeti Választási Iroda szerint viszont jogosan utasították el kezdeményezésüket. A vállalkozói érdekképviselet szerint az ügy a fontos, nem az, ki karolja fel. Kérdések és álkérdések, avagy a boltzár elleni fellépések viszontagságos története.

Hét településen alakult ki szavazategyenlõség a polgármester-jelöltek között, így ott egyelõre nincs megválasztott polgármester – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfõi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Több mint 500 települési nemzetiségi választás maradhat el októberben a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu vasárnapi adatai szerint, négy évvel ezelõtt 21 nemzetiségi választás maradt el.

Péntek éjfélig valamennyi helyi választási bizottságnak döntenie kellett a polgármester- és képviselõjelöltek nyilvántartásba vételérõl, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat délutáni adatai szerint 8142 polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba, két településen azonban egy jelölt sincs, így ott elmarad a polgármester-választás.

Szombatig, ötven nappal a voksolás elõtt mintegy négyszáz választópolgár jelezte, hogy a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásán nem a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni.

Eddig nyolcvanhét jelölõszervezetet vettek nyilvántartásba a területi választási bizottságok és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az október 12-ei önkormányzati és nemzetiségi választásra, négy évvel ezelõtt hétszer ennyi szervezet indult az önkormányzati választáson.

Egy hét múlva kezdik kézbesíteni az érintett több mint nyolcmillió választópolgárnak az október 12-i önkormányzati választásról szóló értesítõt.

Hétmilliárd forint az októberi önkormányzati és nemzetiségi választás tervezett költségvetési elõirányzata – közölte az MTI érdeklõdésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Három hét múlva kezdik kézbesíteni az érintett több mint nyolcmillió választópolgárnak az októberi önkormányzati választásról szóló értesítõt.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a választópolgárok 61,2 százaléka jelent meg este 7 óráig az országgyûlési választáson.

Az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át másik településre, az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetõje szombaton Budapesten.

Az elõzetes tervekkel szemben zárva lesznek vasárnap az okmányirodák. A szaktárca vezetõje a Nemzeti Választási Iroda elnökének megkeresése alapján döntött így – közölte csütörtökön a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel.

Már 50 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfõ reggel óta, a visszaérkezett iratok ötöde érvénytelen – derül ki az iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu csütörtöki adataiból.

Az elõzetes tervekkel szemben zárva lesznek vasárnap az okmányirodák. A szaktárca vezetõje a Nemzeti Választási Iroda elnökének megkeresése alapján döntött így – közölte csütörtökön a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) azt javasolja azoknak, akik külképviseleten, illetve nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni április 6-án, hogy mielõbb adják be erre vonatkozó kérelmüket. Pálffy Ilona, az NVI elnöke errõl keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

Már százezernél is több külhoni magyar kérte felvételét a választási névjegyzékbe, a legtöbben Romániából és Szerbiából. A Nemzeti Választási Iroda elnöke arra számít, hogy a szavazásig megduplázódhat ez a szám.

« 1. oldal »