2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Még 1000-1500 ember számára van hely azokon az angol és német nyelvtanfolyamokon, amelyeket az állam fizet a nyelvvizsga hiányában diplomát nem kapó, egyetemen, fõiskolán államvizsgát tett embereknek.

Gyanúsan sok lett az utóbbi idõben a sikeres nyelvvizsga, ezért augusztustól megszigorítják az ellenõrzéseket – írja a Magyar Nemzet. A diplomamentõ program a felelõs.

Egy évvel meghosszabbítják a diplomamentõ programot, január 12-tõl ismét lehet jelentkezni a képzésekre, amelyek februárban indulnak - mondta Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezetõ igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Folytatódott a csökkenõ tendencia, tavaly 128 ezer alkalommal – mintegy tíz százalékkal kevesebbszer, mint az elõzõ évben – próbáltak meg akkreditált nyelvvizsgát szerezni hazánkban – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország, 2013 címû kiadványában. A legtöbb vizsgát angolból tették le, amelyet a német és az eszperantó követett, a vizsgák 62 százaléka volt sikeres.

Bevezetik, hogy államilag elismert nyelvvizsgát ne csak B1, B2 és C1 szinten lehessen tenni, hanem A2, úgynevezett belépõ szinten is. Errõl és a jövõben a szóbeliken készülõ hangfelvételekrõl is szó volt a Napközben keddi adásában.

Borzasztó hiba kisdiákokkal idegen nyelvi szódolgozat íratni, a harmadik, negyedik osztály elõtt az életkor sajátosságait, a terhelhetõséget szem elõtt tartó módszerek szükségesek.

A szóbeli nyelvvizsgákon a jövõben hangfelvétel készül majd, hogy ezzel is csökkenjen a csalások lehetõsége - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma.

Egy újabb szinten, az úgynevezett belépõfokon is lehet majd államilag elismert nyelvvizsgát tenni a nyelvvizsgáztatásról szóló kormányrendelet módosítása értelmében, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

Tízezer egykori hallgatón segíthet a kormányzat diplomamentõ program, amelynek a külsõ megítélése azonban - a Kossuth Rádiónak nyilatkozó nyelvoktatási szakember szerint - nem egyértelmûen pozitív.

Múlt héten jelentették be, hogy a kormány Diplomamentõ programot indít, amely mintegy 10 ezer olyan fiatalnak segíthet, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához.

Életkortól függetlenül lehet jelentkezni az ingyenes nyelvtanfolyamokra, amelyek a diplomához szükséges nyelvvizsgára készítenek fel. Elõnyben részesülnek az elbíráláskor azok, akik regisztrált álláskeresõk.

Porosodó diplomák2010-06-08 10:17:14

Fújhat a szél jobbról, fújhat balról, véleményen szerint egyik pártnak sem érdeke, hogy eltörölje a nyelvvizsgát, hiszen ezzel magántanárok, nyelviskolák sokaságai mennének csõdbe, s azt már bizonyára a piacgazdaság diktatúrájában megtapasztaltuk, hogy a pénz mindennél többet ér, sajnos még a tudásnál is…

« 1. oldal »