2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Az ombudsman számos jogalkotási, jogalkalmazási és jogértelmezési problémát tárt fel a pedagógus életpályamodellnek és minõsítési rendszerének kialakításával, valamint mûködésével kapcsolatban. Székely László megküldte korrekciós ajánláslistáját az illetékes miniszternek - közölte az Alapvetõ Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

Nincs változás a diákok kompetencia eredményeiben: a tanulók képességei matematikából a 6-ról a 8 évfolyamra jelentõs mértékben fejlõdnek, míg a 8-ról a 10. osztályra kevésbé - egyebek között ez derül ki a tavalyi országos kompetenciamérés eredményeibõl, amelyek pénteken jelentek meg.

Oklevelet kaptak2015-02-18 12:45:14

Átadták az okleveleket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kormányablak ügyintézõ szakirányú továbbképzési szak II. évfolyamát sikeresen teljesítõknek a Megyeháza Árpád-termében kedd délután.

Átmeneti szabályozást léptet életbe a szakképzõ iskolák felvételi eljárásánál a kormány, miután a februári, szakmaszerkezeti döntésrõl szóló kormányrendeletben a korábban közzétett tervezethez képest megváltoztak a keretszámok és a képzési irányok - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményébõl, amelyet kedden juttatott el MTI-hez.

A Fazekas-gimi a top tízben2015-02-18 10:58:25

Két debreceni intézmény is szerepel a legjobb vidéki gimnáziumok és szakközépiskolák top húszas listáján.

A tanárképzés aktuális kérdései voltak napirenden azon a konferencián, amelyet hét felsõoktatási intézmény részvételével rendezett az egyetem.

Idén 38,5 milliárd forinttal jut több pedagógusbérre az állami központi költségvetésbõl, mint tavaly, és a pedagógus II. fokozatba, illetve mesterpedagógus fokozatba lépõk januári fizetése már tartalmazza a béremelést - közölte a köznevelési államtitkárság csütörtökön az MTI-vel.

A pécsi, a debreceni, a szegedi és a budapesti Semmelweis Egyetem rektora elkötelezett minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés a jelenleginél is jobb szintet érhet el, stratégiai terveiktõl azonban jelentõsen eltér az orvosképzõ karok „kimetszésének” gondolata, illetve egy „összeerõszakolt intézményi konstrukció” létrehozása.

Az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította a tankönyvellátásról szóló rendeletek megsemmisítésére irányuló indítványt, az indoklás szerint a tankönyvkiadói és -forgalmazói tevékenység nem tekinthetõ megszerzett tulajdonnak, az arra vonatkozó jogi környezet módosítható.

Tehetségeket mentorálnak2015-01-28 14:53:37

Tucatnyi gimnazista jutott be az országos tehetséggondozó mentorprogramba.

Februárban 337 hallgató kezdheti meg tanulmányait a Debrecen Egyetemen induló keresztféléves képzésekben.

E hét péntekig lehet pályázni a fogyatékos hallgatók ösztöndíjprogramjára - közölte a Miniszterelnökség a kormány honlapján.

Ismét megrendezik az oktatási piac legnagyobb seregszemléjét, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást a fõvárosban: a január 22-24 közötti rendezvényen a felvételizõkön kívül a pedagógusok és intézményvezetõk értesülhetnek a szakma újdonságairól, a taneszközök és módszerek korszerûsödésérõl.

Nem változott a felsõoktatási felvételi díja 2015-ben sem: a jelentkezõknek továbbra is 9000 forintot kell fizetniük, ezért az összegért három szakot jelölhetnek meg.

A megyében tizenhárom képzés indult, amelyen összesen 170 fõ vesz részt.

A közoktatásban résztvevõ diákok december 4-tõl otthon is ingyenesen használhatják a Microsoft Office szoftvert – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelõs államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Elsõsegélynyújtó képzésen vettek részt a berettyóújfalui rendõrök.

Véget értek az õszi érettségi szezon emelt szintû szóbeli vizsgái, november 17-én pedig megkezdõdnek a középszintû szóbelik – közölte az Oktatási Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Magyarországon is elindul a Making Science Make Sense (MSMS) elnevezésû oktatási program, amelynek célja hogy interaktív módon és tapasztalati alapon népszerûsítse a természettudományos tárgyak oktatását a 10-16 éves diákok körében.

Befejezõdtek az õszi írásbeli érettségik, hamarosan megkezdõdnek az emelt szintû szóbeli vizsgák – tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-t.

A Debreceni Hunyadi János Általános Iskola a pedagógiai hatékonyság és a tanulói eredményesség növelését célzó pályázatnak köszönhetõen a korai idegen nyelv tanításának elõnyei 1–3. osztályban címû módszertani modellt valósítottak meg.

Elindult a felsõoktatási keresztféléves felvételi eljárás: a jelentkezõknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, mely egyetem, fõiskola melyik szakán szeretnének továbbtanulni. Az eljárásban maximum öt hely jelölhetõ meg.

A Nyugattól Keletre Egyesület szervezésében október 4. és 11. között négy ország 6-6 fiatalja képviselteti magát egy nemzetközi ifjúsági programon az Erasmus+ keretén belül, azért hogy megosszák egymással tapasztalataikat és felhívják kortársaik figyelmét arra, hogy az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás miként járul hozzá egészségi állapotuk javításához.

A hónap közepén lejár a Diákhitel igénylésének elsõ határideje, a bevezetése óta több mint 350 ezren éltek vele. Kiderül, hogy mik a különbségek a két Diákhitel konstrukció között, és mennyit kell visszafizetnünk, ha most felvesszük a kölcsönt.

Ez az elsõ tanév a debreceni Talentum Baptista Általános Iskolában, ahol tartják magukat az õsi bibliai igazsághoz, miszerint „A bölcs tanítás az élet forrása”.

« Előző « 3. oldal »  Következő »