2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A magyar gazdák hamarosan kemény versenyre számíthatnak Ukrajnából. 2016-tól keleti szomszédunk nem exportálhat mezõgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része megszûnik. Ezzel eltûnik Magyarország egyetlen elõnye az uniós piacokon. Ukrajna legnagyobb mezõgazdasági exportcikke a gabona, épp, mint Magyarországé. Az ukrán ipar romokban hever, a mezõgazdaság viszont versenyképes, és rengeteg benne a fejlõdési potenciál.

Az oroszok eldöntötték, hogy náluk melyik lesz elõbb; a keltetõtojás vagy a tyúk.

A hazai baromfitartók és a víziszárnyas-elõállítók továbbra is kimaradnak a jóból.

Van, akit az alma révén, másokat a tej, vagy a hús kapcsán sújt az orosz embargó.

Vannak biztató jelek arra, hogy az idei rekordmennyiségû magyar alma az orosz helyett harmadik piacokon eladható lesz. A felvásárlás megkezdõdött, Szerbia felé már megindult az almaexport – mondta a földmûvelésügyi miniszter szerdai etyeki sajtótájékoztatóján.

Magyarország haladéktalanul az EU Mezõgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel szerdán felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelõk megsegítésére korábban megnyílt 125 millió eurós keretösszegû intézkedés végrehajtását.

Magyarországnak is jár az a támogatás, amelyet az Európai Bizottság csütörtöki döntése értelmében az Európai Unió nyújt egyes tejtermékek raktározásához az orosz embargó hatásainak enyhítése érdekében – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklõdésére.

« 1. oldal »