2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Egy hat évig húzódó munkaügyi perrel összefüggésben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: ismétlõdõ probléma, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem képes ésszerû idõn belül ítéletet hozni polgári peres ügyekben, és ezt Magyarországnak orvosolnia kell. Az Országos Bírósági Hivatal úgy reagált: mintegy másfél millió új ügy érkezik a bíróságokra évente, 80 százalékuk egy éven belül befejezõdik.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese szerint az ítélõtáblák az elmúlt években bebizonyították, hogy fontos helyük van a magyar igazságszolgáltatás rendszerében.

A parlament ez év elején úgy módosította a Polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésérõl szóló törvényt, hogy a közkereseti-, valamint a betéti társaságoknak nem kell csak azért módosítaniuk társasági szerzõdésüket, hogy az a Ptk.-ra hivatkozást tartalmazza, illetve, hogy módosítsák a vezetõ tisztségviselõ elnevezését - hívja fel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az érintettek figyelmét, a csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

« 1. oldal »