2024. április 19. Péntek, Emma.
 

A legnagyobb szakmai tabut, a hálapénzt tagadják meg egy Facebookon szervezõdõ orvosközösség tagjai, akik átfogó egészségügyi reformot is kérnek. A rendszer léte már csak a dolgozók jóindulatán múlik, az pedig fogyóban van – figyelmeztet a csoportot szervezõ Álmos Péter és Lovas András. Az 1001 orvos hálapénz nélkül közösség alapítóival egy szegedi cukrászdában találkoztunk. A pszichiáter és az aneszteziológus régóta barátok, és a kezdeményezésük elõtt maguk sem gondolták, hogy ennyien egyetértenek velük.

  • Két hét alatt kétezer orvos csatlakozott a hálapénz elleni kampányhoz.
  • A paraszolvenciát a Rákosi-korszak maradványának tartják.
  • A csatlakozók véget vetnének az egészségügy urambátyám viszonyainak.
  • A civilek számára is átlátható minõségbiztosítást akarnak.

Elkészült egy jogszabálytervezet, amelynek értelmében minden Magyarországon végzett orvos állami ösztöndíjrendszerben vehet majd részt az ötéves egyetemi képzés után - mondta az egészségügyi államtitkár az Origo hírportálon hétfõn megjelent interjúban.

Jövõ tavasszal megkezdõdhetnek a tüdõtranszplantációk Magyarországon, a környezõ országokat tekintve Ausztrián kívül egyedül nálunk lesz lehetõség ilyen mûtétre.

Köztisztelet övezte azt a két orvost, akik a hétvégén életüket vesztették.

10 milliárd forint többlettámogatáshoz jutnak ebben az évben az alapellátásban dolgozók, többek között a háziorvosok, a gyermekorvosok és a fogorvosok. Az érintettek úgy számolnak, hogy a pénzbõl nettó 10-15 ezer forintos béremelést tudnak végrehajtani. Az intézkedés csaknem 30 ezer embert érint.

Az Orvostechnikai Szövetség a parlament elõtt lévõ egészségügyi tárgyú törvényjavaslatban felsoroltakon kívül tovább bõvítené a közremûködõvel házhoz szállítható segédeszközök körét - derül ki abból a dokumentumból, amelyet a szövetség szerdán az MTI-nek megküldött.

November 7-étõl elektronikus úton is kitölthetik és ellenõrizhetik az egészségügyi dolgozók a mûködési nyilvántartásban szereplõ adataikat, hogy azok naprakészek, teljes körûek és helyesek legyenek - közölte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) MTI-vel.

Boncmesterek, patológusok, asszisztensek és a téma iránt érdeklõdõ egészségügyi dolgozók szakmai találkozója lesz immár tizedik alkalommal Berettyóújfaluban május 14-én és 15-én (pénteken és szombaton).

Háromnaponta éri rendõri beavatkozással végzõdõ inzultus munkavégzés közben az orvosokat, nõvéreket- derül ki egy felmérésbõl. Ahol telik rá, ott a kockázatosabb mûszakokra már biztonsági õröket alkalmaznak.
« 1. oldal »