2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Változnak a nemzetbiztonsági ellenõrzés szabályai és az ezzel kapcsolatos egyes jogorvoslati lehetõségek, vizsgálatok, bírósághoz fordulás rendje február 1-jétõl.

A franciaországi terrortámadás után Magyarországot érintõ biztonságpolitikai kérdéseket vitatták meg az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfõi zárt ülésén a Parlamentben.

Az Országgyûlés hétfõn 131 igen szavazattal, 62 nem ellenében elfogadta a 2015-ös költségvetést. Az államháztartás központi alrendszerének jövõ évi bevételi fõösszegét 16 312 milliárd 873,0 millió forintban, a kiadási fõösszegét 17 190 milliárd 277,1 millió forintban, hiányát pedig 877 milliárd 404,1 millió forintban állapította meg a parlament.

Megváltozik az élet március 15-tõl. Az Országgyûlés elfogadta a vasárnapi pihenõnapról szóló törvényt. A nagy üzletek nem nyithatnak ki, csak a kis családi vállalkozásban mûködõ boltok. De lesznek kivételek: így kiflit, kenyeret, benzint, virágot, újságot vasárnap is lehet majd venni, és a szórakozóhelyek, mozik, éttermek is nyitva lesznek.

Elfogadta az Országgyûlés kedden azt a módosítást, amelynek értelmében egyebek mellett rágógumit, mentolos cukorkát, tömegközlekedési jegyeket is árulhatnak a dohányboltok, és a vásárlók a mobiltelefonjuk egyenlegét is feltölthetik ott.

A hat hónapnál hosszabb idõre kötött életbiztosításokat 30 napon belül, indoklás nélkül felmondhatja az ügyfél - egyebek mellett ezt tartalmazza a kedden elfogadott új biztosítási törvény.

Az Országgyûlés mai, várhatóan idei utolsó elõtti ülésén szavaz a jövõ évi költségvetésrõl és a vasárnapi pihenõnap bevezetésérõl.

A legfõbb ügyész szerint a bûnözés korábbi robbanásszerû növekedésével és kedvezõtlen minõségi változásaival szemben 2009 és 2013 között alapvetõen konszolidált kriminalitási helyzet alakult ki Magyarországon.

A hat hónapnál hosszabb idõre kötött életbiztosításokat 30 napon belül, indoklás nélkül felmondhatja az ügyfél - egyebek mellett ezt tartalmazza a kedden elfogadott új biztosítási törvény.

Vitanap az elvándorlásról2014-12-05 14:21:13

Általános európai tendenciának nevezték a kormány képviselõi a migrációt a Magyarországról történõ elvándorlás okairól és a folyamat megállításának lehetséges megoldásáról ellenzéki kezdeményezésre tartott szerdai parlamenti vitanapon.

Mindenképpen javítani szeretne a kormányzat a lakosság egészségi állapotán, ezért átalakítják az alapellátást és több lesz a népegészségügyi szûrés és a szûrõhely - errõl az egészségügyért felelõs államtitkár beszélt az Országgyûlés népjóléti bizottságának szerdai ülésén.

Az egyes kiadási többletekhez szükséges forrást az országvédelmi alap elõirányzatának 47,7 milliárd forintos csökkentésével teremtik meg, a kormány várakozása szerint a 2,9 százalékos hiánycél nem kerül veszélybe.

A jövõben a vezetõ beosztásban lévõ kormánytisztviselõkre is kiterjed a köztisztviselõk mellett a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség - a többi közt ezt is tartalmazza a jogállási törvények módosítása, amelyet hétfõn 128 igen szavazattal, 51 ellenében fogadott el a Ház.

A kormány szociális területet érintõ változtatási javaslatainak általános vitájával, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyûlés keddi ülésnapja.

A társadalmi igényekkel és elvárásokkal, a dohánytermék-kiskereskedõktõl kapott jelzésekkel és az elmúlt idõszak gyakorlati tapasztalataival indokolta a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmérõl szóló törvény módosítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelõs államtitkára szerdán a parlamentben.

Sávosan emelkedõ dohányipari egészségügyi hozzájárulásról és a dohány-nagykereskedelem átalakításáról, valamint a veszteséges nagyobb üzletek szankcionálásáról tárgyal az Országgyûlés mai ülésén.

Elfogadta a fair bankokról szóló törvényt az Országgyûlés kedden.

Az Országgyûlés kedden a kormány javaslatára elfogadta azt a törvénymódosítást, amely a jövõ év elejétõl automatikusan forintosítja a deviza, vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerzõdéseket.

Az Országgyûlés jövõ héten háromnapos üléssel folytatja munkáját. Ezúttal is kedd délelõtt várható szavazás, a képviselõk egyebek mellett ekkor dönthetnek a devizahitelek forintosításáról és a kormány fair bankokról szóló elõterjesztésérõl, továbbá a jövõ évi költségvetést is módosíthatják a benyújtott egyéni változtatási javaslatok alapján.

A devizahitelek forintosításáról szóló törvény szigorítását kezdeményezi a Fidesz-frakció, hogy a bankok ne tudjanak kibújni az elszámoltatási kötelezettség alól - mondta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetõje csütörtökön az MTI-nek.

Szülõi kérésre nem lehetne évfolyamismétlést engedélyezni a diákoknak az elsõ osztálynál magasabb évfolyamokon, a pedagógiai-szakmai szolgáltatások átkerülnek az Oktatási Hivatalhoz és változhat a közösségi szolgálat igazolása – többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény módosítására kedden benyújtott kormányzati javaslat.

Elfogadta az Országgyûlés a jövõ évi adócsomagot, amely szerint a jövõben adókedvezmény jár a házasságkötés után, folytatódik a munkahelyvédelmi akcióterv, a kártyás fizetéseknél éves lesz a tranzakciós díj, szigorodnak az áfa-bevallás szabályai és népegészségügyi termékadó sújtja a szeszesitalok nagy részét.

Elfogadta a parlament kedden a jövõ évi adótörvényeket. A képviselõk 128 igen szavazattal, 30 nem ellenében hagyták jóvá az adócsomagot, amely az adórendszer alapjain nem változtat, ugyanakkor több fontos változtatást is hoz.

Budapest, 2014. november 5., szerda (MTI) – Visszavonta a jövõ évi adóváltoztatások közül internetadó javaslatát az Országgyûlés gazdasági bizottsága szerdai ülésén a kormány kérésére.A parlamenti testület egyhangúlag hagyta jóvá az errõl szóló módosító indítványt, a kérdésben nem alakult ki vita a bizottsági tagok között.

Az internet díjairól, a jövõ évi költségvetésrõl, a vasárnapi nyitva tartásról és a korrupciós vádakról is szó volt a napirend elõtti felszólalások során az Országgyûlés hétfõi ülésén.

« Előző « 2. oldal »  Következő »