2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A miniszterelnök arra számít, hogy az áprilisi parlamenti választás után újra egyetértés lesz a kormánypártok és a szocialisták között a tervezett paksi atomerõmû-fejlesztés ügyében. Orbán Viktor ezt hétfõn mondta a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában.

Az áprilisi választásig várhatóan összesen csak négy napot ülésezik az Országgyûlés. Hétfõn a parlament Orbán Viktor napirend elõtti felszólalásával kezdi munkáját, majd megválasztják a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját, és nagy valószínûséggel napirendre tûzik a rezsicsökkentés folytatását.

A parlament elfogadta a jövõ évi költségvetést, döntöttek a népszavazások eljárási szabályairól, önellátóvá tenné a börtönöket, elfogadták az újabb egészségügyi törvénycsomagot, a társasházak áramköltsége is csökkenhet... stb.

A jövõ héten két külön üléssel zárul az Országgyûlés idei munkája.

Jön a gyed extra, változik az ingójelzálog-jog, könnyebben juthatnak munkához, változás a vízóráknál, gyorsul az ügyintézés, újabb stadionokat fejlesztenek, változó lakásbérleti szerzõdések, kivizsgálják a titkos adatgyûjtést.

Az Országgyûlés hétfõn 246 igen szavazattal, 7 nem ellenében és 75 tartózkodás mellett elfogadta a gyermekek védelmérõl és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítását.

A betegek által igénybe vett ellátások lekérdezési lehetõségének bõvítését, a vények megõrzésének idejét, a tartósan külföldön tartózkodók egészségbiztosításának megszüntetését, a mentõszolgálat feladatainak bõvítésérõl szól az újabb egészségügyi törvényjavaslat.

Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyûlés a jövõ héten. A képviselõk hétfõn elfogadhatják a kormány pénzügyi rezsicsökkentési csomagját, amelynek részeként jövõre havonta kétszer, összesen 150 ezer forintig ingyenessé válhat a pénzfelvétel a bankautomatákból. Kedden a 2014-es költségvetés vitáját bonyolíthatják le.

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyûlés Kulturális és Sajtóbizottsága hétfõi ülésén a közgyûjteményekben õrzött, vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásával összefüggõ törvénymódosító javaslatot, amelyet az emberi erõforrások minisztere terjesztett be.

A jövõ március 15-tõl hatályos új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) kapcsolódó, a gondnokoltakról, a szomszédjogról és a jogi személyek átalakulásáról szóló jogszabályokat fogadott el az igazságügyi tárca javaslatára hétfõn az Országgyûlés.

A zsebszerzõdések elleni hatékonyabb fellépés érdekében fogadott el törvényt hétfõn az Országgyûlés a fideszes Nagy István javaslatára. A jogszabály alapján az ügyész kezdeményezheti a bíróságnál, hogy a semmisnek minõsített zsebszerzõdéssel eladott föld az állam tulajdonába kerüljön.

Benyújtották a szerencsejáték szervezésével összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyûlésnek, a javaslat meghatározza a megbízható szerencsejáték-szervezõ fogalmát.

A kormány pénteken benyújtotta a palamentnek a jövõ évi adótörvényekrõl szóló javaslatát, amely szerint 2014-tõl kiterjesztenék a családi adókedvezményt, tovább segítenék az elsõ lakáshoz jutást, és megtartanák a bankadót.

Magyarországon is kiépítenék a nemzeti utasadat-információs rendszert, amelynek révén kiszûrhetõek lehetnek azok az utasok, akiknek az adatai arra utalnak, hogy érintettek lehetnek valamilyen meghatározott bûnözési formában.

Országszerte megemlékezéseket, ünnepségeket tartanak ma a nemzeti összetartozás napjának alkalmából.

A jövõ évi költségvetésben 2-2,5 milliárd forintos megtakarítást jelentene a pártok állami támogatásának a felfüggesztése a teljes 2014-es évre.

 

OGY – Törvényben rögzítették a rezsicsökkentést
Törvényben rögzítette a parlament a rezsicsökkentést: a hétfõn elfogadott jogszabály a földgáz, az áram és a távhõ árának január 1-jén már megvalósult csökkentése mellett elõírja a víz- és a szemétszállítási díjak tízszázalékos csökkentését is július 1-jével.

 

Budapest, 2013. április 8., hétfõ (MTI) – Három hónapra kizárják a közfoglalkoztatásból azokat, akiknek a gyermeke nem tesz eleget a tankötelezettségének, illetve azokat, akik nem tartják rendben lakókörnyezetüket – az Országgyûlés hétfõn 242 igen, 54 nem szavazat és 8 tartózkodás mellett fogadta el az errõl szóló javaslatot.

Budapest, 2013. február 26., kedd (MTI) – A jövõ év március 15-étõl hatályba léphet az új polgári törvénykönyv (Ptk.), miután kedden Áder János köztársasági elnök aláírásával megjelent a Magyar Közlönyben az Országgyûlés idei elsõ ülésén elfogadott kódex.

 

Alkoholt, kávét, üdítõt és újságot is árulhatnak majd a trafikok, ha az Országgyûlés hétfõn megszavazza a törvény módosítását.

A parlament kivételesen sürgõs eljárásban tárgyalta az errõl szóló javaslatot, amelyet 238 igen szavazattal megszavaztak a képviselõk. A törvény várhatóan napokon belül életbe lép.


A pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetésérõl is szavaz az Országgyûlés mai ülésén, amelyen további tizenkét másik elõterjesztést is elfogadhatnak a képviselõk. A Ház a héten tartja utolsó két ülését a nyári szünet elõtt, csütörtökön egyebek mellett a jövõ évi költségvetés fõ számainak elfogadásával érhet véget a nyári rendkívüli ülésszak.


Budapest, 2012. május 18., péntek – Az Országgyûlés akár már ma dönthet a távközlési adó bevezetésérõl, míg a médiaszabályozás változtatásáról szóló kormányzati javaslat esetében várhatóan csak a benyújtott módosító indítványokról határoznak. A Ház emellett ma kezdhet tárgyalni a svájci CERN kutatóintézet Csillebércre tervezett új adatközpontjának állami támogatásáról, valamint a Budapesti Olimpia Központ rekonstrukciójáról.

Az Országgyûlés akár már a jövõ héten dönthet a távközlési adóról, amennyiben a képviselõk hétfõn felveszik a parlament háromnaposra tervezett napirendjére az errõl szóló kormányzati elõterjesztést, továbbá péntekre új ülésnapot hívnak össze az indítvány elfogadására. A Ház a hét utolsó munkanapján szavazhat a kabinet médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggõ törvénymódosító javaslatáról is, ezt megelõzõen, szerdán pedig az új Büntetõ törvénykönyvrõl kezdõdhet általános vita.

 

Budapest, 2012. március 26., hétfõ (MTI) – Az Országgyûlés hétfõn elfogadta a bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keresõk bérkompenzációjának végrehajtásához szükséges törvénymódosításokat, és változtatott a költségvetésen is, segítendõ azokat a vállalkozásokat, amelyeknek az ötszázalékos béremelés is gondot okoz.

« Előző « 4. oldal »  Következő »