2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Az adóhivatal tudatta, hogy évente felül kell vizsgáltatni az online pénztárgépet.

A pénztárgépeket a jogszabály szerint minden évben felül kell vizsgálni, közeleg az elsõként bekötött online kasszák éves, kötelezõ felülvizsgálatának határideje - hívta fel a figyelmet a Laurel cégcsoport hétfõn.

Kötelezõ az online kasszák éves felülvizsgálata; ilyenkor a szerviz ellenõrzi, volt-e a pénztárgépen illegális beavatkozás vagy ennek kísérlete, és ha szükséges, az adóügyi ellenõrzõ egység (AEE) akkumulátorát is kicserélik – hívta fel a figyelmet az onlinekassza.hu portál szerdán.

A vállalkozások szeptember 1-jétõl már csak online pénztárgépet használhatnak. Az átállást elmulasztó céget akár egymillió forintig terjedõ mulasztási bírsággal is sújthatja az adóhatóság, és emellett az üzlethelyiséget is lezárhatja 12 napra – figyelmeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az esetek 12 százalékában, 3 ezer gépnél talált valamilyen hiányosságot és 260 millió forint bírságot szabott ki a NAV, amelynek rendszerébe jelenleg 143 048 pénztárgép van bekötve.

A hagyományos pénztárgépek július 1-je után is üzemeltethetõk, a pénztárgép-rendeletben meghatározott feltételek teljesítése mellett – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Jövõ szerdán ugyan lejár az online pénztárgépekhez igényelhetõ 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételének lehetõsége, ám a közeli határidõ ellenére továbbra is jelentõs azoknak a kereskedõknek a száma, akik jogosultak a támogatásra, de önhibájukon kívül nem jutnak hozzá a pénztárgéphez április 30-áig, mert a szállító nem tudta még átadni a megrendelt eszközt – mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség fõtitkára az MTI kérdésére.

Április 30-áig igényelhetnek állami támogatást azok a kereskedõk, akik a Patkós-Cassa Kft. ügyfelei voltak, vagy olyan pénztárgépet rendeltek, amelynek késõbb visszavonták az engedélyét.

A határidõt betartó kereskedõk február végéig vehetik igénybe a támogatást. A OKSZ szerint elfogadható az új határidõ

Munkabizottság jött létre csütörtökön annak érdekében, hogy az online pénztárgépekre való átállás minél gördülékenyebben és egyszerûbben, a vállalkozók, kereskedõk számára minél kevesebb problémával valósuljon meg - jelentette be csütörtökön este a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály megerõsítette, hogy a határidõ módosítására nincs szükség.

Elektronikusan, a magyarorszag.hu oldalon keresztül is megrendelhetõk az online pénztárgépek - közölte kedden az MTI-vel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely arra is felhívta a figyelmet, hogy aki eddig kötelezettsége ellenére nem rendelt pénztárgépet, annak haladéktalanul meg kell rendelnie az e célra kialakított internetes felületen.

Összesítve több millió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azokra a kereskedõkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet - közölte az adóhatóság szerdán.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összefoglalta és honlapján közzétette az online pénztárgépekre való átállással kapcsolatos tudnivalókat.

Pénztárgépek – NGM: 30 napos türelmi idõt ad a NAV
Budapest, 2013. augusztus 26., hétfõ (MTI) – Harminc nap türelmi idõt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedõk a megfelelõ pénztárgépek beszerzésére: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember elsejétõl 30-áig csak azt ellenõrzi, hogy az üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedõk.
Újabb, online adatkapcsolatra képes pénztárgép jelent meg a piacon, így a pénztárgépcserére kötelezettek már négy engedélyezett gép közül választhatnak - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-t.

« 1. oldal »