2018. április 22. Vasárnap, Csilla, Noémi.
 

Egyelőre nem várható, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan palagáz-kitermelés indulna Magyarországon - többek között erről is beszélt az Origónak adott interjújában Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója. Szólt arról is, hogy a következő években öt százalék alatt szeretnék tartani a kitermelés csökkenését.

  • Magyarországon és Horvátországban folytatná a kitermelést a Mol
  • A Makói árokban egyelőre nem lesz jelentős kitermelés
  • Szeged mellett 2018 után futhat föl az olajkitermelés

Magyarország nem hagyományos típusú földgáz- és kőolajvagyona lényegesen nagyobb, mint a hagyományos, mégsem érdemes amerikai jellegű palagáz-forradalomban reménykedni.

A palagáz nem csodaszer Európa energiagondjainak megoldására – olvasható az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) közelmúltban nyilvánosságra hozott dokumentumban.

Az amerikai palagáz exportjának a közép-és kelet-európai energiabiztonságot erősítő liberalizálásának lehetőségéről tárgyaltak Harry Reiddel, a szenátusi többség vezetőjével hétfőn Washingtonban a V4-csoportnak az amerikai fővárosba akkreditált nagykövetei.

Akár 14 százalékkal is csökkenhet a földgáz nagykereskedelmi ára az Európai Unióban (EU) 2050-ig, ha beindul az európai palagáz készletek kiaknázása.

Magyarországon palagázból és pezsgő ásványvizekből nehéz járművek maghajtására alkalmas üzemanyagot, metanolt lehetne előállítani - mondta helyi idő szerint szombaton Los Angelesben Oláh György Nobel-díjas kémikus.

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!