2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Egyelõre nem várható, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan palagáz-kitermelés indulna Magyarországon - többek között errõl is beszélt az Origónak adott interjújában Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója. Szólt arról is, hogy a következõ években öt százalék alatt szeretnék tartani a kitermelés csökkenését.

  • Magyarországon és Horvátországban folytatná a kitermelést a Mol
  • A Makói árokban egyelõre nem lesz jelentõs kitermelés
  • Szeged mellett 2018 után futhat föl az olajkitermelés

Magyarország nem hagyományos típusú földgáz- és kõolajvagyona lényegesen nagyobb, mint a hagyományos, mégsem érdemes amerikai jellegû palagáz-forradalomban reménykedni.

A palagáz nem csodaszer Európa energiagondjainak megoldására – olvasható az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) közelmúltban nyilvánosságra hozott dokumentumban.

Az amerikai palagáz exportjának a közép-és kelet-európai energiabiztonságot erõsítõ liberalizálásának lehetõségérõl tárgyaltak Harry Reiddel, a szenátusi többség vezetõjével hétfõn Washingtonban a V4-csoportnak az amerikai fõvárosba akkreditált nagykövetei.

Akár 14 százalékkal is csökkenhet a földgáz nagykereskedelmi ára az Európai Unióban (EU) 2050-ig, ha beindul az európai palagáz készletek kiaknázása.

Magyarországon palagázból és pezsgõ ásványvizekbõl nehéz jármûvek maghajtására alkalmas üzemanyagot, metanolt lehetne elõállítani - mondta helyi idõ szerint szombaton Los Angelesben Oláh György Nobel-díjas kémikus.

« 1. oldal »