2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A 2010. november 26. után közzétett általános szerzõdések alapesetben tisztességesek, de közérdekû keresetben az MNB pert indíthatott a bankok ellen, hogy mondják ki ezek tisztességtelenségét is. A Fõvárosi Törvényszék az MNB által képviselt álláspontot fogadta el ezeknek a közérdekû kereseteknek a döntõ többségében. A jegybank összesen tizenhat intézményt perelt az egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelést lehetõvé tevõ szerzõdési kikötések tisztességtelensége miatt a forintos vagy ténylegesen devizában törlesztett hitelek, kölcsönök, illetve a lízingszerzõdések vonatkozásában.

Április 7-re halasztotta a másodfokú ítélet kihirdetését a Fõvárosi Ítélõtábla a CIB Lízing Zrt. perében szerdán, amelyet a pénzintézet indított a forinthitel szerzõdéseinek tisztességességével kapcsolatban a magyar állam ellen.

Az elsõfokú bíróság ítéletét megváltoztatva, tisztességtelennek mondta ki a Fõvárosi Ítélõtábla pénteki ítélethirdetésén a Porsche Bank általános szerzõdési feltételeibe foglalt kamat megállapítást.

Az elsõfokú ítéletet részben megváltoztatva, egészében elutasította a K&H Bank keresetét a Fõvárosi Ítélõtábla pénteki határozathirdetésén Budapesten.

Elsõ fokon részlegesen pert nyert az OTP Lakástakarék Zrt. a forinthitel-szerzõdések tisztességességével kapcsolatban a magyar állam ellen indított perében.

Elutasította a bíróság elsõ fokon a K&H Bank Zrt. keresetét a magyar állam ellen, amelyet a pénzintézet a forinthitel-szerzõdések tisztességességével kapcsolatban nyújtott be.

Elutasította a Raiffeisen Bank és a Raiffeisen Lízing Zrt. kereseti kérelmét a Fõvárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsõfokú ítéleteiben, amelyekben forintalapú és deviza fogyasztói kölcsönszerzõdéseik tisztességességét kívánták bizonyítani.

Február 24-ére halasztotta az elsõfokú ítélet kihirdetését kedden a Fõvárosi Törvényszék a forinthitel-szerzõdések tisztességességével kapcsolatban a CIB Lízing Zrt. magyar állam ellen indított perében.

Február 13-ra halasztotta az elsõfokú határozat kihirdetését a Fõvárosi Törvényszék a K&H Bank Zrt., az OTP Lakástakarék Zrt. és a Porsche Bank Zrt. által, a magyar állam ellen indított, forinthitel-szerzõdések tisztességességével kapcsolatos perekben pénteken.

Február 13-ra halasztotta az elsõfokú határozat kihirdetését a Fõvárosi Törvényszék a K&H Bank Zrt., az OTP Lakástakarék Zrt. és a Porsche Bank Zrt. által, a magyar állam ellen indított, forinthitel-szerzõdések tisztességességével kapcsolatos perekben pénteken.

Zárt ajtók mögött folyik az eljárás, melynek 22 vádlottja van.

Huszonhat pénzintézet nyújtott be keresetet hétfõig, a jogszabályban megszabott határidõig a Fõvárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumához a forinthiteles szerzõdések egyoldalú módosítása ügyében - közölte a törvényszék az MTI megkeresésére hétfõn.

A Kúria december 1-jén meghozott érdemi döntésével hatályában fenntartja a másodfokú bíróság jogerõs, elutasító ítéletét az AEGON Magyarország Hitel Zrt. által a magyar állam ellen, az általános szerzõdési feltételekhez kapcsolódó törvényi vélelem megdöntése iránt indított perében - derül ki a Kúria honlapján hétfõn közzétett sajtóközleménybõl.

A bankok hiába keresték, nem találták a mûtrágyát a raktárakban.

Elutasította a bíróság az UniCredit Ingatlanlízing Zrt. keresetét, a Fõvárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsõfokú, nem jogerõs ítélete szerint nem feleltek meg a tisztességesség kritériumainak a pénzügyi intézmény által rögzített általános szerzõdési feltételek (ászf).

Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert az UCB Ingatlanhitel Zrt., a Fõvárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsõfokú, nem jogerõs ítélete szerint egyes idõszakokban megfeleltek a tisztességesség kritériumainak és így tisztességesek, érvényesek voltak a pénzügyi vállalkozás által rögzített általános szerzõdési feltételek (ászf).

A héten 19 per elsõfokú tárgyalásával folytatódtak a devizahiteles perek a Fõvárosi Törvényszéken, amely az ügyek többségében – beleértve a nagyobb bankok közül az Erste, a K&H, az MKB, és a Raiffeisen keresetét, szeptember elejére halasztotta a döntéshozatalt.

Szeptember 9-re halasztotta az elsõfokú ítélet kihirdetését a K&H Bank kontra magyar állam devizahiteles perben a Fõvárosi Törvényszék hétfõn.

Általános meghatalmazást adott a szaktárca azoknak az ügyvédi irodáknak, amelyek ellátják a magyar állam képviseletét a várhatóan meginduló bankperekben - írja a Magyar Nemzet pénteki számában.

285 devizahiteles peres eljárást függeszt fel soron kívül, a mai napon a Debreceni Törvényszék és járásbíróságai. A folyamatban lévõ perek tárgya részben vagy egészben az egyoldalú szerzõdésmódosítások, illetve az árfolyamrés alkalmazását elõíró szerzõdéses rendelkezések jogszabályba ütközése, tisztességtelensége. Az ügyek bírái ma minden érintett ügyben meghozzák az eljárást felfüggesztõ végzéseket.

Mégsem vonható egyenes párhuzam Olaszliszkával, mert többen fékezték is az agressziót.

A devizahiteles perekben az adósok fõ célja megszabadulni a nagy terhet okozó kötelezettségek alól. Több jogász és érdekvédõ ennek lehetõségével kecsegteti az adósokat, akik ennek érdekében akár plusz költséget, terhet vállalnak és bírósághoz fordulnak - de a hitel irreálisan magas terheit még egy kedvezõ bírósági döntés sem képes enyhíteni.

A jövõ héten jön az újabb forduló a devizahitelesek kontra bankok meccsen. A tét nem kicsi, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint szélsõséges esetben bankpánikot is hozhatnak az ítéletek. Miért érdemes perelni, és miért nem?

 

Feltûnõ vagyongyarapodás, zugpálinkafõzés, vagy csak sima bosszú ad okot a feljelentésekhez. A több tízezer közérdekû bejelentés javával ugyanakkor nem tud mit kezdeni a NAV, hiszen nem tartalmaznak elegendõ konkrétumot a vizsgálat megindításához.

 

 

Strasbourgban egy magánszemély nyert pert az állam ellen a 98 százalékos különadó miatt. Egyedi esetrõl van szó, vagy a titokzatos N.K.M esete precedens lehet a nemzetközi jogi fórumon?

 

 

« 1. oldal »  Következő »