2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 

Bezárják a budapesti Merényi kórház erõsen lepusztult pszichiátriai osztályát, mielõtt rendbe teszik – írja az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelõintézet közleménye alapján a Blikk. A Népszabadság szerint 30-40 millió forint kellene a legszükségesebb felújítási munkákhoz. Ez a lap úgy tudja, hogy nem zárják be az osztályt, noha azt feladatai ellátására alkalmatlannak minõsítették.

Becslések szerint Magyarországon két-háromszázezer ember szenved olyan pszichiátriai betegségben, amely hajlamossá teheti õket agresszív cselekedetek elkövetésére. Pszichiátriai kezeléssel meg lehetne elõzni azokat az eseteket, amelyeket az ilyen betegségben szenvedõk követnek el. A szakemberek szerint azonban a Gyurcsány-kormány 2007-es megszorításai óta az ágazatban súlyos létszámhiány van.

Pszichoterápiával nemcsak a poszttraumás stressz zavar tünetei csökkenthetõk, hanem az általa okozott biológiai változások is visszafordíthatók - derült ki magyar kutatók új tanulmányából, amely a Biological Psychiatry címû szaklapban jelent meg.

Fotók: HajduPress, Nyírõ GizellaA Gróf Tisza István Kórház és a partiumi, Élesdi Kórház közös, határon átnyúló kapcsolatának újabb állomásához érkezett szeptember elsõ napján. A berettyóújfalui kórházban ezúttal a pszichiátriai ellátás került terítékre az orvosi és a szakdolgozói szekciókban.

« 1. oldal »