2018. április 23. Hétfő, Béla.
 

Utolsó pillanatban van: megy az őrült rohanás, még nem tudja, kinek mit adjon, mit főzzön-süssön, vagy hogyan lehet egy fura formájú ajándékot szépen becsomagolni? Ha december 24-én már nem volt ideje, segít a modern technológia, az appok tele vannak hasznos tanácsokkal.

A karácsony nem csak rántott pontyból áll, bár tudjuk, karácsonykor halat kell, halat szokás enni. A pultokban egyre nagyobb a választék, érdemes eltávolodni a megszokottól.

Rengeteg kenyér kerül kukába minden háztartásban, pedig nem kell, hogy így legyen. Igen, egy kicsit dolgozni kell vele, de a kiszáradt maradék is kiaknázatlan kincsesbánya, amit vétek veszni hagyni.

Sok rossz, csomagolt, előregyártott áru van a boltokban, de az egyik legborzalmasabb mind közül a piskótalap. Megmutatjuk, mennyivel egyszerűbb otthon összedobni egy gyors piskótát. Kezdőknek is menni fog!

A boltban nem találtunk finom kiflit, a legtöbb helyen nemcsak rossz, nagyon drága is a számunkra legfontosabb péksütemény. Otthon sütve nemcsak százszor jobb lesz, de sokkal olcsóbban jövünk majd ki.

Rendhagyó módon áprilisban nem egy gyógynövényt mutatunk be, hanem egy egész csokrot. Ilyenkor a gyűjthető vadnövények sora igen sokszínű, érdemes kipróbálni és megkóstolni őket.

A piskóta nagy mumus a kezdő és sok esetben a gyakorlott háziasszonyoknak is, de a piskótatekercsre ez az állítás hatványozottan igaz.

Főzés közben sokan dilemmázunk, és próbáljuk megérezni, hogy milyen ételhez milyen fűszer illik. A repertoár igen széles, megpróbálunk picit segíteni.

A nyers tej olcsóbb a zacskós, dobozos tejektől és nagyon sok mindent lehet belőle házilag, egyszerű módon készíteni, különösebb szakértelem nélkül.

A kuglóf reneszánsza2015-02-18 09:42:24

A kuglófot eredetileg élesztős tésztából készítették, ma azonban gyakran sütőporos kevert tésztát sütünk kuglófként. Alább néhány recept is olvasható.

A sütőtök látványa engem megnyugtat. Nem tudom miért, de így van: szeretem, ha a kamrában mindig van belőle néhány. A konyhában nagy hasznát veszem.

A hagymatokány egyszerű, laktató, régi falusi étel, valódi finomság. A hozzávalókat megtermelte, előállította a gazdálkodó szegény ember a portáján.

A könnyed piskótáknál, levegős házi tésztáknál nincs is nagyobb kihívás egy háziasszony számára. A biztos siker egyik kulcsa, a levegősségért felelős szódabikarbóna, illetve a manapság már jobban elterjedt sütőpor.

A finom és ízletes alaplevek titka a friss és szezonális alapanyagok használata, melyek összefőnek egymással – mintegy alaplé-koncentrátumot nyújtva.

Gyűlölöd, netán imádod? Melyik táborba tartozol? Mert kevés olyan fűszer jut eszembe, amely annyira megosztaná az embereket, mint a friss koriander.

A cukkini minden évben bőségesen terem, legyen akár negyven fokos hőség vagy hűvös, esős nyár: a növény rendületlenül terjeszkedik, és terem a kertben.

A konyhai főzés általában a hölgyek kiváltsága, szabad tűzön inkább a férfiak jeleskednek. Ez a kiváltság a hagyományos paraszti életmódban gyökerezik.

Igazi kulináris csemege a bográcsos szarvaspörkölt, mely egy nyár esti kellemes kerti partin nokedlival és kovászolt uborkával pompás együttest alkot.

Cseresznyéből, meggyből, sőt barackból is finom lehet, ráadásul egyszerűbb összehozni, mint egy palacsintát. Így készül a cobbler – érdemes kipróbálni.

Nyári összejövetelek, baráti találkozások, születésnapok, névnapok mind jó alkalmat kínálnak egy kis grillezésre, amikor a hangulat is tetőfokára hág.

Hónap végén kiadós ebéddel és vacsorával ellátni a családot nehéz feladat lehet. Sok háztartásban ilyenkor paradicsomleves és krumplistészta kerül az asztalra, pedig nem is gondolnánk, hogy néhány egzotikus étel milyen olcsó lehet.

Ez a recept már nagyon régi. A faluban néhány éve édesanyám jóvoltából egy-egy rendezvényen megkóstolhatták az idelátogatók, akik nem csalódtak benne.

A lecsó a nyárhoz tartozik. Az üdülőben, a strandon, egy Balaton-parti vityillóban a nap bármely szakaszában sokféle képen elkészíthető étel a lecsó.

A világ legegyszerűbb dolga mogyoróvajat készíteni, és természetesen olcsóbb is, mint a boltban kapható változatok. Érdemes hát kipróbálni, ízleni fog.

Lángos, rétes, palacsinta – állócsillagok a hagyományos magyar gasztronómia egén. Talán nincs is olyan nagymama, aki legalább az egyiket ne készítené mesteri fokon.

« 1. oldal »  Következő »
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!