2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

Utolsó pillanatban van: megy az õrült rohanás, még nem tudja, kinek mit adjon, mit fõzzön-süssön, vagy hogyan lehet egy fura formájú ajándékot szépen becsomagolni? Ha december 24-én már nem volt ideje, segít a modern technológia, az appok tele vannak hasznos tanácsokkal.

A karácsony nem csak rántott pontyból áll, bár tudjuk, karácsonykor halat kell, halat szokás enni. A pultokban egyre nagyobb a választék, érdemes eltávolodni a megszokottól.

Rengeteg kenyér kerül kukába minden háztartásban, pedig nem kell, hogy így legyen. Igen, egy kicsit dolgozni kell vele, de a kiszáradt maradék is kiaknázatlan kincsesbánya, amit vétek veszni hagyni.

Sok rossz, csomagolt, elõregyártott áru van a boltokban, de az egyik legborzalmasabb mind közül a piskótalap. Megmutatjuk, mennyivel egyszerûbb otthon összedobni egy gyors piskótát. Kezdõknek is menni fog!

A boltban nem találtunk finom kiflit, a legtöbb helyen nemcsak rossz, nagyon drága is a számunkra legfontosabb péksütemény. Otthon sütve nemcsak százszor jobb lesz, de sokkal olcsóbban jövünk majd ki.

Rendhagyó módon áprilisban nem egy gyógynövényt mutatunk be, hanem egy egész csokrot. Ilyenkor a gyûjthetõ vadnövények sora igen sokszínû, érdemes kipróbálni és megkóstolni õket.

A piskóta nagy mumus a kezdõ és sok esetben a gyakorlott háziasszonyoknak is, de a piskótatekercsre ez az állítás hatványozottan igaz.

Fõzés közben sokan dilemmázunk, és próbáljuk megérezni, hogy milyen ételhez milyen fûszer illik. A repertoár igen széles, megpróbálunk picit segíteni.

A nyers tej olcsóbb a zacskós, dobozos tejektõl és nagyon sok mindent lehet belõle házilag, egyszerû módon készíteni, különösebb szakértelem nélkül.

A kuglóf reneszánsza2015-02-18 09:42:24

A kuglófot eredetileg élesztõs tésztából készítették, ma azonban gyakran sütõporos kevert tésztát sütünk kuglófként. Alább néhány recept is olvasható.

A sütõtök látványa engem megnyugtat. Nem tudom miért, de így van: szeretem, ha a kamrában mindig van belõle néhány. A konyhában nagy hasznát veszem.

A hagymatokány egyszerû, laktató, régi falusi étel, valódi finomság. A hozzávalókat megtermelte, elõállította a gazdálkodó szegény ember a portáján.

A könnyed piskótáknál, levegõs házi tésztáknál nincs is nagyobb kihívás egy háziasszony számára. A biztos siker egyik kulcsa, a levegõsségért felelõs szódabikarbóna, illetve a manapság már jobban elterjedt sütõpor.

A finom és ízletes alaplevek titka a friss és szezonális alapanyagok használata, melyek összefõnek egymással – mintegy alaplé-koncentrátumot nyújtva.

Gyûlölöd, netán imádod? Melyik táborba tartozol? Mert kevés olyan fûszer jut eszembe, amely annyira megosztaná az embereket, mint a friss koriander.

A cukkini minden évben bõségesen terem, legyen akár negyven fokos hõség vagy hûvös, esõs nyár: a növény rendületlenül terjeszkedik, és terem a kertben.

A konyhai fõzés általában a hölgyek kiváltsága, szabad tûzön inkább a férfiak jeleskednek. Ez a kiváltság a hagyományos paraszti életmódban gyökerezik.

Igazi kulináris csemege a bográcsos szarvaspörkölt, mely egy nyár esti kellemes kerti partin nokedlival és kovászolt uborkával pompás együttest alkot.

Cseresznyébõl, meggybõl, sõt barackból is finom lehet, ráadásul egyszerûbb összehozni, mint egy palacsintát. Így készül a cobbler – érdemes kipróbálni.

Nyári összejövetelek, baráti találkozások, születésnapok, névnapok mind jó alkalmat kínálnak egy kis grillezésre, amikor a hangulat is tetõfokára hág.

Hónap végén kiadós ebéddel és vacsorával ellátni a családot nehéz feladat lehet. Sok háztartásban ilyenkor paradicsomleves és krumplistészta kerül az asztalra, pedig nem is gondolnánk, hogy néhány egzotikus étel milyen olcsó lehet.

Ez a recept már nagyon régi. A faluban néhány éve édesanyám jóvoltából egy-egy rendezvényen megkóstolhatták az idelátogatók, akik nem csalódtak benne.

A lecsó a nyárhoz tartozik. Az üdülõben, a strandon, egy Balaton-parti vityillóban a nap bármely szakaszában sokféle képen elkészíthetõ étel a lecsó.

A világ legegyszerûbb dolga mogyoróvajat készíteni, és természetesen olcsóbb is, mint a boltban kapható változatok. Érdemes hát kipróbálni, ízleni fog.

Lángos, rétes, palacsinta – állócsillagok a hagyományos magyar gasztronómia egén. Talán nincs is olyan nagymama, aki legalább az egyiket ne készítené mesteri fokon.

« 1. oldal »  Következő »