2024. április 24. Szerda, György.
 

A karácsony közeledtét jelezték a Romániai Temes megye Tomesti településérõl és annak környékérõl érkezõ kolindálók.

Battonyára látogattak2013-12-05 19:17:13

Az elmúlt héten a battonyai „Luciana Magdu” Román Általános Iskola és Óvoda igazgatójának, Iulia Olteanu szívélyes meghívásnak tettek eleget a pocsaji óvónénik.

Elfoglalta állomáshelyét Zákonyi Botond, Magyarország új bukaresti nagykövete, miután átadta megbízólevele másolatát a román külügyminisztériumban - tudatta csütörtökön a Jurnalul National címû román lap.

Az elmúlt években folyamatosan növekedett a bukaresti Magyar Filmhét iránti érdeklõdés, mert ebbõl az alkalomból a román fõváros filmkedvelõ közönsége olyan magyar alkotásokat láthat, amelyeket csak ekkor tekinthet meg - mondta Virgil Stefan Nitulescu, a Román Parasztmúzeum igazgatója.

Jóváhagyta Traian Basescu román államfõ a leendõ bukaresti magyar nagykövet, Zákonyi Botond kinevezését - közölte csütörtöki számában az erdélyi Krónika címû lap.

A magyar fõváros a legjobb ár-érték arányú város a Tripadvisor szerint, ahogyan az osztrákok szerint is. Igaz, náluk ketten is megelõztek minket.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság felhívja a Romániába közlekedõk figyelmét, hogy a román közlekedési hatóság augusztus 24-én 00 óra 00 perctõl, augusztus 26-án 24 óra 00 percig a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjármû-forgalom korlátozását rendelte el – a meteorológiai szolgálat narancssárga idõjárási riasztására tekintettel az ország egész területén.

Júniustól 8 százalékkal emelik a közalkalmazottak bérét Romániában, és megkezdik az átlagon felüli nyugdíjakból jogtalanul visszatartott egészségbiztosítási járulékok visszafizetését – közölte vasárnapra virradó éjjel Florin Georgescu pénzügyminiszter-jelölt, miután a beiktatásra váró új román kormány küldöttsége befejezte kétnapos tárgyalássorozatát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Bukarestben tartózkodó szakértõi csoportjával.

Fél pénzért kínálják a Magyarországon is érdekelt nagybankok a hiteleiket Romániában. A különbségért a jegybankot, a kormányt és a bankok profitéhségét is lehet okolni, de a legtöbbet az EU/IMF-hitelkeret nyomja a latban.

Felére estek a lakásárak Romániában az utóbbi öt évben - nyilatkozták román ingatlanpiaci elemzõk a Mediafax hírügynökségnek.

A Húsvéti ünnepek alkalmával a hosszú hétvégén – Romániát úti célul választó – kirándulni indulók az Ártándi határátkelõhelyen mindkét irányban jelentõs forgalomra számíthatnak.

Ártánd, 2012. február 14., kedd (MTI) – Megindult a kamionforgalom a magyar-román határszakaszon lévõ átkelõkön, mivel a román hatóságok kedden 10 órától ismét fogadják Magyarország felõl a kamionokat – közölte Kovács Károly, a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel.

Romániában 2011.november 01-tõl bevezetésre kerül a téli gumi használatával kapcsolatosan az a jogszabály, hogy az év egyes idõszakaira tekintet nélkül havas, jeges vagy csúszós közutakon való közlekedés esetén, a gépjármûveket téli gumival kell ellátni, amennyiben ez nem lesz, a gépjármûvezetõk büntetésre számíthatnak.


Sok-sok év után újból önálló magyar tannyelvû iskola nyílt testvérvárosunkban, Margittán. Az ünnepélyes tanévnyitó szeptember 12-én volt, melyre meghívást kapott Muraközi István polgármester, Pálfi Anikó alpolgármester, Kapornai Judit intézményi irodavezetõ, Kovács Zoltán, a II. Rákóczi Ferenc, Hodosán Csaba, a József Attila Általános Iskola, illetve Domján János, az Arany János Gimnázium igazgatója.

Berettyóújfalu - Magyar nyelvû iskolát nyitnak Romániában.

Közös rendõrségi akció kezdõdött vasárnap reggel a határ mindkét oldalán. Az eligazítás elõtti tájékoztatón részt vett Aranyi István ezredes, a megyei rendõr-fõkapitányság rendészeti igazgatója, Lingvay Csaba alezredes, Berettyóújfalu rendõrkapitánya, Adrian Bocu ezredes, Bihar megyei fõkapitány, valamint az akcióban résztvevõ társszervezetek képviselõi.

Komoly meghívásnak tett eleget, és ezért hosszú útra vállalkozott a Komádi Színjátszó Kompánia.

Katasztrófahelyzetet idézhet elõ Romániában az áfa megemelése a piaci szereplõk szerint. Komoly nyomás alá kerülhet a kormányzat.

Traian Basescu román államfõ bejelentette, hogy az amerikai rakétapajzs egyes részeit Romániába viszik. 2015-tõl telepítenének elfogórakétákat és radarokat, de ezt még a bukaresti parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Az influenza új típusa miatt halt meg egy 43 éves férfi Romániában, õ az elsõ halálos áldozat a betegség május végi felbukkanása óta, jelentette be hétfõn a román egészségügyi minisztérium államtitkára.

Már 299-en áldozata van az Ukrajnában terjedõ járványnak, amelyet a hatóságok szerint szezonális influenza és vírusos légúti fertõzések okoznak.
Hat kiló 80 dekás gyereket szült egy 39 éves asszony Romániában. A Luciana névre keresztelt kislány 60 centi hosszú, és õ a szülõk tízedik gyereke.
Sorra bukkan fel a Magyarországhoz közeli országokban az új típusú influenzavírus. Csütörtökön Szlovákiában, szerdán Romániában mutatták ki a megbetegedést, kedden pedig a csehek jeleztek egy fertõzött pilótát. Ausztriában jóval korábban regisztráltak egy beteget.
« Előző « 2. oldal »