2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A bevallási nyilatkozatot választók is rendelkezhetnek adójuk 1+1 százalékáról. Az szja 1+1 százalékáról 2016-ban is csakúgy, mint a korábbi években, május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül.

Február elsejéig még kérhetõ bevallási nyilatkozattal, hogy a NAV készítse el az szja-bevallást. Közben több mint 792 ezren kapnak elektronikus bevallási értesítõt és 3 millió 245 ezer bevallási egységcsomag kerül a postaládákba január második felében.

Sok minden olcsóbb vagy ingyenes lett, mikor a 2015-ös év 2016-ba fordult. Már csak 15 százalék a jövedelemadó, a bevallásokat majd a NAV készíti el. Emelkedett a nyugdíj és a minimálbér. Csökkent az új lakások és a sertéshúsok áfája. Egy sor okmányért és hatósági eljárásért már nem kell fizetni. Továbbra is lehet otthon pálinkát fõzni, de adózni kell utána. A megyematrica marad, de a rendszer kicsit változik.

Különbséget kell tenni a hosszabb és a rövidebb, turisztikai célú ingatlan-bérbeadás közt. Hosszabb távra nem kell engedély, nem kell számlát adni, de a bevételeket követni kell, szja-t és ehót kell fizetni. A turisztikai bérbeadáshoz közjegyzõi engedély és adószám kell.


Jövõre 16-ról 15 százalékra csökken az szja. A változás nemcsak azt jelenti, hogy magasabb nettó bért vihetünk haza, hanem azt is, hogy minden, az szja-törvényben szabályozott jövedelem után kevesebb adót kell fizetnünk. Elsõre talán nem gondolnánk, de a változás miatt még a bankban tartott pénzünk is többet hozhat.

Már megszoktuk, ilyenkor, adóbevallás idején, a különbözõ szervezetek „bombáznak” bennünket, hogy támogassuk õket a személyi jövedelemadónk egy százalékával. A „nagyok” az újságokban, óriásplakáton, autóbusz oldalán hirdetik magukat. Már ez maga sem lehet egy olcsó mulatság, de biztosan megéri. Dankó Mihály írása.

Idén is sokan az utolsó napokra hagyják az szja-bevallás elkészítését, május 10-ig mintegy 1,7 millió érkezett az adóhatósághoz, miközben a hivatal idén is közel 4,5 milliót vár.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) négy legnagyobb fõvárosi ügyfélszolgálata a személyi jövedelemadó-bevallások beadási határidejéig, május 20-ig a hátralévõ valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat – közölte az adóhatóság.

Május 20. a 2014. évrõl benyújtandó személyijövedelemadó-bevallások benyújtásának határideje; a közelgõ határidõre, valamint a várható ügyfélforgalomra tekintettel a bevallások beadásának elõsegítésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bevallás utolsó hetében hosszított nyitva tartással áll az adózók rendelkezésére.

A magánszemélyek 2015. május 20-ig rendelkezhetnek befizetett személyijövedelemadójuk 1+1 százalékának valamely civil szervezet, illetve bevett egyház vagy kiemelt költségvetési elõirányzat részére történõ felajánlásáról.

A személyi jövedelemadó (szja) kulcsának 1 százalékpontos csökkentésével párhuzamosan megemelik a családi adókedvezmény és az elsõ házasok kedvezményének összegét, így egy átlagkeresetû kétgyermekes családnak jövõre 116 ezer forinttal több jövedelme lesz – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklõdésére.

Nyakunkon a határidõ2015-05-09 09:05:50

A személyijövedelemadó-bevallásokat május 20-ig lehet eljuttatni az adóhivatalhoz.

Több mint 375 ezer adózó kérte a NAV közremûködését az szja-bevallás elkészítésében.

Idén több mint 375 ezer adózó kérte a NAV közremûködését a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésében. A hivatal az adózóknak a bevallási ajánlatot április 30-ig postázza, illetve az Ügyfélkapuval rendelkezõknek elektronikusan küldi. A munkáltatók szintén április 30-ig adnak igazolást az szja-bevallás elkészítésérõl azoknak, akik azt kérték.

Több mint 375 ezer adózó kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közremûködését a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésében az idén, a hivatal az adózóknak a bevallási ajánlatot április 30-áig postázza, illetve az ügyfélkapuval rendelkezõknek elektronikusan küldi meg – tájékoztatott a NAV hétfõn.

Mintegy 800 ezer adózó vallott március végéig, emellett több mint 375 ezren kérték a NAV segítségét, a beérkezett bevallások nagy részét már feldolgozták, a fennmaradó mintegy 10 százalék javításra szorul - tájékoztatott az adóhivatal.

Május 20-ig papíralapon, vagy elektronikus formában is beadható az adóhatósághoz.

Pótlékmentes lehetõség2015-03-10 19:19:35

A korábbi évekhez hasonlóan a 2014-rõl benyújtandó szja-bevallásban is érvényesíthetõ a pótlékmentes részletfizetés.

Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésre kötelezett õstermelõknek, magánszemélyeknek valamint evás egyéni vállalkozóknak február 25-ig kell bevallaniuk és befizetniük személyi jövedelemadójukat.

A magánszemélyek legkésõbb február 16-ig választhatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közremûködésével elkészített egyszerûsített bevallást - hívta fel a figyelmet az adóhivatal szerdán.

Januártól változik a magánszemélyek adózása, így módosul a személyi jövedelemadó (szja), a társadalombiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályozása.

143 milliót keresett2014-09-22 12:49:02

Idén a régiónkban többen adtak számot a jövedelmükrõl, mint egy évvel korábban.

Az adórendszert a következõ idõszakban a stabilitás és a növekedés ösztönzése jellemzi majd, a társasági adót nem kell emelni - mondta az NGM helyettes államtitkára a 180 percben.

Május végén 22 800 olyan nyugdíjbiztosítási szerzõdés élt, amelyre ez év elejétõl jár a személyi jövedelemadó (szja) kedvezmény – nyilatkozta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivõje hétfõn az MTI-nek.

A személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének utolsó napján, május 20-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Magyar Posta Zrt. meghosszabbítja a kiemelt ügyfélszolgálatok, illetve postafiókok nyitvatartási idejét – közölték a szervezetek hétfõn az MTI-vel.

« 1. oldal »  Következő »