2024. április 19. Péntek, Emma.
 

A július elseje óta igényelhetõ Családok Otthonteremtési Kedvezménye az érdeklõdõ ügyfelek egyik legfõbb kérdése, hogy önerõnek számít-e a megújult „szocpol”, vagy mindenképpen fel kell mutatni legalább 20 százalék készpénzt a vásárláshoz. A Bankmonitor megkérdezte a támogatást már nyújtó bankokat és eltérõ válaszokat kapott.

Fizetésük csaknem egyharmadát kapják meg pluszban a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók. Az emelés július 1-jétõl érvényes, tehát a katonák és a rendõrök elõször augusztusban kapnak emelt összeget. Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók fizetése is emelkedik július1-jétõl, a diákhitel kamata pedig alacsonyabb lesz. A szocpol helyébe lépõ csokot a korábbinál többféle lakás vásárlására lehet majd igénybe venni, igaz, milliókhoz csak a drágább otthont vásárlók juthatnak majd.

2015. július 01-tõl lehet igényelni a lakosság körében régóta várt, használt lakás vásárlásra és bõvítésre - nem felújításra - is igénybe vehetõ állami támogatást, új nevén " CSOK", közismert, régi nevén Szocpol-t! A feltételeket átolvasva leszögezhetõ, hogy sajnos igencsak korlátozott azoknak a köre, akik igénybe tudják venni! A további részletekrõl, a folyósítás folyamatáról a pénzintézetek adnak további felvilágosítást!

Jelentõsen kibõvül július 1-jétõl a családok otthonteremtési kedvezménye. A bevállalósak akár 3 millió 250 ezer forintot is kpahatnak, de a kisebb családok is nagyon jól járhatnak. Összeszedték a legfontosabb tudnivalókat.

A legfeljebb 350 ezer forintos négyzetméterárú, legalább komfortos használt lakás vásárlásához, továbbá a meglévõ használt lakás bõvítéséhez is jár július 1-jétõl a családok otthonteremtési kedvezménye (korábbi nevén szocpol támogatás) – az errõl szóló kormányrendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

Július 1-jétõl nemcsak új lakásokra, hanem használt lakásokra is igénybe vehetõ lesz a szocpol 700 ezer és 1,17 millió forint összeg között - derült ki ma Balog Zoltán miniszter szavaiból. Tavaly márciusban hasonló számok hangzottak el, akkor nem került bevezetésre az úgynevezett félszocpol.

Leginkább a három vagy több gyermeket nevelõknek adna jelentékeny segítséget a családi adókedvezmény várható kiterjesztése, míg az egy gyermeket nevelõk közül csak a részmunkaidõsök örülhetnének.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóságtól kell kérelmezniük a szolgálati járandóságban, illetve az országgyûlési képviselõk korhatár alatti ellátásában részesülõknek, hogy folyósítsa részükre a tavalyi évben ki nem használt családi adókedvezményt.

Újra jön a félszocpol!2013-03-19 10:45:27

 

A használt lakás vásárlását tervezõ gyerekes családoknak érdemes még egy kicsit várniuk. Hamarosan újra elérhetõ lesz ugyanis a vissza nem térítendõ félszocpol, ami mellé állami támogatású hitelt is lehet kérni.

 

Az ingatlanvásárlást támogató szocpol átalakításának részletei meglepetéseket is tartogathatnak. A legnehezebb az energetikai tanúsítvány értékéhez kötött feltétel teljesítése lesz.

Amíg a használt lakások piacán már stagnáló, vagy minimálisan emelkedõ tendenciát mutatnak az árak, addig a lakásépítési statisztikák továbbra is lefelé tartó trendet jósolnak az új építésû lakások piacán. 2012 elsõ félévében alig több mint 4400 lakást adtak át Magyarországon; ez 20 százalékkal kevesebb, mint 2011 ugyanezen idõszakában. A szocpol és a kamattámogatás pedig eddig nem sokat ért - többek között ez derül ki az Otthon Centrum legfrissebb Lakáspiaci Monitor elemzésébõl.


2012. január 1-jén lépett életbe az új, a 2001-eshez képest gyökeresen átalakított szociálpolitikai támogatási rendszer, évtizedek óta ismert nevén a szocpol. Épp ezért érdemes összefoglalni, hogy milyen feltételek mellett, ki kérhet lakástámogatást.


Budapest, 2012. április 13., péntek (MTI) – Szociálpolitikai kedvezményt, és kamattámogatott lakáshitelt csak olyan házas-, illetve élettársak igényelhetnek, akik közül legalább egyikük rendelkezik 180 napot elérõ társadalombiztosítással rendelkezik, és nincs nyilvántartott köztartozása az állami adó- és vámhatóságnál – az errõl szóló kormányrendelet a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg, és péntektõl hatályos.

A januártól újra indult szocpol támogatás feltétele, hogy a vásárolni, építeni kívánt új lakás energetikai besorolása legalább B-kategóriás legyen.

Az Otthonteremtési Tanácsadó Testület azt javasolja a nemzetgazdasági miniszternek, hogy használt lakásra ismét járjon fél-szocpol támogatás, az állami kamattámogatás ne 3, hanem 4-5 százalék legyen, illetve az energetikai felújításokhoz 20-50 milliárd forinttal járuljon hozzá az állam - mondta Gergely Károly, a testület vezetõje és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója, a pénteken nyíló Fundamenta Lakásvásárt megelõzõ sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A bankok többsége szerzõdés híján még nem fogadja be az igényléseket, de van olyan hitelintézet is, ahol hamarosan igényelhetõ az amúgy januárban újraindult támogatás - írja a Magyar Nemzet.

Ha egy budapesti fiatal pár két gyermeket vállal, és 60-75 négyzetméter közötti új lakást vásárol, az új szocpolszabály szerint januártól 800 ezer forint vissza nem térítendõ támogatásra lesz jogosult.

A kormány otthomteremtési programjára összesen 6,5 milliárd jut és kevesebb mint tízezer családnak jelenthet segítséget.

Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár tájékoztatása szerint szeptemberben kerülhet a kormány elé és jövõre indulhat a tízéves lakáspolitikai program - írja a Napi Gazdaság.

« 1. oldal »