2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Elsõfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között vasárnap a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) – közölte az igazgatóság védelemvezetõje az MTI-vel.

A térségben jelenleg 8 ezer 500 hektár van belvíz alatt.

Jót tett az ár- és belvízvédelemnek a két nap csapadékmenetes idõszak.

Kis mértékben tovább nõtt a belvízzel elöntött terület nagysága megyénkben.

Változatlan az árvízi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) mûködési területén, két szakaszon van érvényben készültség: a Hortobágy-Berettyó és a Tisza mentén.

Változatlan az árvízi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) mûködési területén, két szakaszon van érvényben készültség: a Hortobágy-Berettyó és a Tisza mentén.


Árvízvédelmi készültség a Tiszánál TiszacsegénélÁrvízvédelmi készültség a Tiszánál Tiszacsegénél - Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Eddig a februári teljes havi csapadékátlagnak több mint kétszerese hullott le.

Folytatódik a lassú áradás a Hortobágy-Berettyó fõcsatornán.

Továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültség van a Hamvas-Sárréti és a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon Hajdú-Bihar megyében. Ott a szivattyútelepek folyamatosan mûködnek – tájékoztatott a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG).

A csapadékos idõjárás miatt tovább nõtt a belvízzel elöntött területek nagysága Hajdú-Bihar déli részén, ezért a Berettyó-alsó védelmi szakasz után a Hamvas-Sárréten is másodfokúra emelte a védelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) - közölte a szervezet védelemvezetõje kedden az MTI-vel.

Probléma a külterületeken van a Sárréten. Ott egyre nagyobb területet borít belvíz.

Azért, hogy jeges ár se tegyen kárt, kitisztítják a folyó árterét.

A múlt heti sok esõ miatt megemelkedtek a vízszintek a hamvas-sárréti csatornákban.

Európai uniós támogatással megújul a Berettyó folyó teljes magyarországi szakasza: a 3,5 milliárd forint értékû fejlesztés eredményeként 31 településen, összesen mintegy 70 ezer lakos élet- és vagyonbiztonsága javul - ismertette Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) igazgatója pénteken Berettyóújfaluban.

Újabb állomásához érkezett a nehéz helyzetben lévõk számára szervezett Kiútkeresõ program. Ezúttal a Berettyó partján a kikapcsolódás, szórakozás és jókedv jegyében tölthettek el egy kellemes napot az abban részt vevõk.

Ahogy beszámoltunk róla, 3,55 milliárd forintból korszerûsíti a Tivizig a Berettyó folyó mentén az árvízi védekezést.

« 1. oldal »