2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A tervek szerint mintegy öt óra alatt tenné meg a vonat a közel 500 kilométeres utat.

Jó éve van a turizmusnak2014-09-25 09:41:07

A tavalyi rekord évnél is nagyobbat nõtt a turizmus az elsõ hét hónapban. A vendégszám 7,3 százalékkal, a szállásdíjakból befolyó pénz pedig 11 százalékkal emelkedett. Ezzel az idegenforgalom a magyar gazdaság egyik húzóágazata. A hét végén lesz a turizmus világnapja, amelynek középpontjában a közösségépítés és a vendégszeretet áll.

Jelenleg mintegy 10 százalékkal járul hozzá a GDP-hez és csaknem félmillió embert foglalkoztat. A kormány 2020-ig az uniós forrásokból több mint 1500 milliárd forinttal támogatja majd a turizmusban mûködõ cégeket és a turisztikai beruházásokat.

Az hazai zenei fesztiválok, köztük a ma véget érõ Sziget növekvõ népszerûsége egyre inkább hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez. A helyszíni bevétel mellett a szállásra és az élelmiszerüzletekben is egyre többet költenek az ide érkezõ fesztiválozók.

Öt község a Szamosi élménytér - a Holt-Szamos Ökoturisztikai attrakció fejlesztése elnevezésû pályázatára 293,5 millió forint támogatást kapott, ezt a konzorciumvezetõ egyesület 6,5 millió forint saját forrással egészíti ki.

Kis spórolással legfeljebb egy hetet tölt pihenéssel az átlagos magyar fiatal – derül ki a K&H pályakezdõk körében végzett felmérésébõl, amelynek eredményét pénteken jutatták el az MTI-nek.

Júniusban ismét látványosan, 7,6 százalékkal nõtt a vendégforgalom, amiben ezúttal a külföldi vendégéjszakák erõteljes bõvülése is komoly szerepet játszott; a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint szép kilátásokat vetít elõre az év egészére, hogy az elsõ hat hónap teljesítménye a tavalyi rekordév felett alakult.

Tavaly mintegy 31 millió látogatót fogadott Magyarország mintegy 200 turisztikailag is jelentõs fürdõje, amelyekben a fejlesztéseket a következõ uniós költségvetési ciklusban is folytatják – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelõs helyettes államtitkára pénteken Budapesten.

A részben uniós támogatásból épült, jelentõs kapacitással bíró három-négycsillagos hotelek egyre nagyobb konkurenciát jelentenek a falusi vendéglátók számára, hívta fel a figyelmet az az ágazati szövetség vezetõje, aki ugyanakkor úgy látja, a falusi szálláshelyek egy része felveszi a versenyt a hotelekkel.

A Szallas.hu szerint továbbra is lendületben van a belföldi turizmus, a portál friss adatai alapján 10 százalék feletti volt a bõvülés a második negyedévben 2013 azonos idõszakához képest.

Sokan választanak külföldi úti célt ha nyaralni mennek, de csak kevesen vannak tisztában az adott országra jellemzõ szokásokkal, kultúrával, életmóddal, nem beszélve az egészségügyi veszélyekrõl és a vámszabályokról. Mindezekrõl még az utazás elõtt érdemes tájékozódni a külföldre utazó magyaroknak, különben számos kellemetlen „élményben” lehet részük.

A belföldi idegenforgalmi adatokban is tükrözõdnek a javuló fogyasztói várakozások az ING vezetõ elemzõje szerint, míg a szállodaszövetség fõtitkára bízik abban, hogy a külföldi vendégéjszakák májusi csökkenése csak átmeneti megtorpanás.

Mind a belföldi, mind pedig a külföldi vendégek több éjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken az év elsõ öt hónapjában, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A kereskedelmi szálláshelyek bevétele meghaladta a 60 és fél milliárd forintot, ez csaknem 12 százalékkal több, mint amennyi a múlt év azonos idõszakában.

Egy felmérés szerint a magyar fõváros hat helyet javítva már a negyvenedik a világ leglátogatottabb városai között és tizenhatodik az európai desztinációk rangsorában.

A második legnépszerûbb település Hajdúszoboszló.

Ellophatják, megtörhetik2014-07-01 13:25:27

Hogyan nem lesz az autós honfitársaink számára rémálom a horvát nyaralás?

Egyetlen vízbe ürített vitorlásvécé is elintézhette az idei balatoni szezont, már ha tovább erõsödnek a tó vízminõsége miatt aggódó hangok – errõl beszéltek a dühös és aggódó helyiek a hvg-nak.

Orosz turisták Magyarországra csábítása érdekében egy új turisztikai kiadvány, az Airport Magazin létrehozására együttmûködési megállapodást írtak alá a sármelléki Hévíz-Balaton Airport és a Debrecen Airport vezetõi kedden a debreceni repülõtéren.

A magyar fürdõk árbevétele az idei nyári szezonban az év elsõ öt hónapjának kedvezõ eredményei alapján a tavalyinál négy százalékkal több, 40 milliárd forint lehet – közölte a Magyar Fürdõszövetség fõtitkára az MTI érdeklõdésére.

Kétszámjegyû növekedést ért el áprilisban a vendégek és a vendégéjszakák száma, valamint a szállásdíj-bevétel. A magyarok 22 százalékkal több éjszakát töltöttek a szálláshelyeken, az ebbõl származó bevétel pedig több mint 25 százalékkal nõtt tavaly áprilishoz képest. A vendégek 1,2 milliárd forint értékben fizettek SZÉP-kártyával, ami ötven százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a belföldi turizmus növekedése a következõ hónapokban is folytatódhat.

Idén újabb földalatti turisztikai attrakciókkal bõvül az Észak-Magyarországi régió, ahol a turisztikai kereslet az országos átlagot meghaladó mértékben nõhet 2014-ben - mondta a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketing igazgatója az MTI-nek.

A SZÉP-kártya a belföldi turizmus motorja – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelõs helyettes államtitkára csütörtökön Hajdúszoboszlón.

Virágzik a falusi turizmus: egyre nagyobb az igény a vidéki pihenésre és kikapcsolódásra, a Nyíregyházára és környékére érkezõ turisták száma is nõ.

Jövõ év végéig legkevesebb 30 turistaház újul meg, miután a kormány döntött a Nemzeti Turistaház Felújítási program megvalósításáról. A hosszú távú cél, hogy 30 kilométerenként legyen olcsó, jó színvonalú szállás a természetjáróknak.

Trendfordító év volt a turizmusban a tavalyi, a KSH pénteken közzétett január-novemberi adatai szerint ugyanis Magyarországra egyre több külföldi vendég érkezik, miközben a belföldi vendégek száma is nõ.

« Előző « 2. oldal »  Következő »