2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Vasárnap már nem nyithatnak ki a világörökségi területen sem a kiskereskedelmi üzletek, miután pénteken megjelent a kiskereskedelmi szektorban történõ vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény módosítása.

A nagyáruházakban alkalmazott kereskedelmi dolgozók elégedettek a vasárnapi pihenõnap bevezetésével, mivel a korábbinál több idõt töltenek a családjukkal és bõvültek a pihenési lehetõségeik – írta a Napi Gazdaság szerdai számában.

Az új szabályok szerint tarthatnak nyitva az üzletek az ünnepi hétvégén – hívta fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) csütörtöki közleményében.

A vasárnapi zárva tartást elrendelõ törvény március 15-i életbe lépése óta erõsödött ugyan a pénteki, szombati forgalom a plázákban, de még nem kompenzálja a vasárnapot – válaszolta az MTI érdeklõdésére Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSz) fõtitkára kedden.

Már most vasárnap sem nyithatnak ki a benzinkutak területén mûködõ olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és idõben folytatók sem, miután a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent és azóta hatályba is lépett az errõl szóló törvénymódosítás.

A szállodaiparban és a vendéglátásban is gyakran találkozhatunk diákmunkásokkal.

A világörökségi területekre is kiterjeszti a vasárnapi munkavégzés tilalmát a kereskedelemben a kormány az Országgyûlés elé kedden beterjesztett törvényjavaslatban.

A kereskedelmet kiszolgáló tevékenység, közöttük az árufeltöltés vagy a takarítás nem tartozik a vasárnapi pihenõnapról szóló törvény hatálya alá – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére kedden.

A webshopokról nem állapítható meg egyértelmûen, hogy üzletnek minõsülnek-e, így a PwC jogászainak álláspontja szerint nem tartoznak a vasárnapi pihenõnapról szóló törvény hatálya alá, amely az üzletek zárva tartását szabályozza – hangzott el a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédjeinek sajtóbeszélgetésén csütörtökön, Budapesten.

Az Országgyûlés kedden módosította a munka törvénykönyvét, amelynek értelmében azok a kereskedelmi alkalmazottak lesznek jogosultak százszázalékos vasárnapi bérpótlékra, akik olyan boltban dolgoznak, amely csak az adventi vasárnapokon és az év egy tetszõleges vasárnapján nyithat ki.

Ez az utolsó hét, amelynek vasárnapján még korlátozás nélkül tarthatnak nyitva az üzletek.

Várhatóan a jövõ héten jelenik meg a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényhez kapcsolódó kormányrendelet - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön az MTI megkeresésére.

A hazai bevásárlóközpontok nagy többsége március 15-e után is fogadja a látogatókat vasárnaponként, a törvény elõírásainak betartása mellett - közölte a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerdán az MTI-vel.

A törvényi keretek között igazodik a Praktiker a vásárlók igényeihez, ennek megfelelõen március közepétõl módosítja nyitva tartási rendjét - tájékoztatott szerdán a barkácsáruház.

Elutasította, és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Gaskó Istvánnak és Demján Sándornak a vasárnapi pihenõnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdéseinek aláírásgyûjtõ íveit, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerõs döntés.

Megtagadta az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos országos népszavazási kérdések aláírásgyûjtõ ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Bár az ügyfelek online megrendelhetik a számukra szükséges termékeket, azok kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg - erõsítette meg az MTI érdeklõdésére kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

« 1. oldal »