2024. április 19. Péntek, Emma.
 

A személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének utolsó napján, május 20-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Magyar Posta Zrt. meghosszabbítja a kiemelt ügyfélszolgálatok, illetve postafiókok nyitvatartási idejét – közölték a szervezetek hétfõn az MTI-vel.

Már csak bõ két napjuk maradt az adózóknak arra, hogy a május 20-i határidõig elkészítsék személyijövedelemadó-bevallásukat, ezt sokan a tavalyi évhez hasonlóan az utolsó pillanatokra hagyták.

Százmilliókat csaltak el tavaly egyes alapítványok, ezért nem árt odafigyelni arra, kinek ajánlod fel civil és egyházi 1 százalékodat.

Már csak szûk két hetük maradt az adózóknak arra, hogy a május 20-i határidõig elkészítsék személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat; ezt várhatóan sokan idén is az utolsó pillanatokra hagyják, õket a NAV egyes ügyfélszolgálatai hosszított nyitva tartással várják majd.

Adóköteles a diákmunkával, egyszerûsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelem, ha összege meghaladja a mentesített keretösszeget, azaz a foglalkoztatás napjainak száma és az adóév elsõ napján hatályos kötelezõ legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (2013-ban 4510 forint/nap) szorzatát – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) hétfõn a Facebook oldalán.

Egy személygépkocsi csomagterében több mint ötezer doboz csempészcigarettát és csaknem két kiló vágott dohányt – mintegy négymillió forint értékben -, valamint négy mobiltelefont találtak a pénzügyõrök Hajdúnánáson – tájékoztatta a NAV Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyõri Fõigazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-t.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) is érkeztek jelzések a Novatek típusú online pénztárgépek problémás mûködésével kapcsolatban – írta a szervezet a Napló által április 3-án feltett kérdésekre.

Mintegy 30 millió liter olajat forgalmazott jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül az elmúlt két évben egy bûnszervezet, amelynek eddig kilenc tagját helyezte elõzetes letartóztatásba a bíróság – jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtótájékoztatóján szerdán, Debrecenben.

Másfél hét alatt három Hajdú-Bihar megyei településen találtak a pénzügyõrök olyan berendezést, amellyel a házilag elõállítható mennyiséget többszörösen meghaladó párlatot állítottak elõ – közölte a NAV Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyõri Fõigazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

Noha a NAV idei ellenõrzési irányokat meghatározó tájékoztatójában nem szerepel a méltányos megközelítés fogalma, az adóhatóság idén is figyelembe veszi, hogy az adózói kötelezettség megsértése mögött mi áll, szándékos adóelkerülés, vagy csak hiba.

Az adóhatóság szerint a kiskereskedelmi adatok jelentõsen árnyalják a cigaretta feketekereskedelmérõl megjelent híreket; bár a cigaretta forgalma csökkent, a cigarettára átszámított fogyasztási dohányt is tekintve az értékesített mennyiség mindössze 0,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben a dohányzási szokások is átalakultak.

Kevesebben adtak be adóbevallást, mint tavaly, viszont a számokból az derült ki, hogy a magyarok havonta átlagosan 11 ezer forinttal kerestek többet.

Nyugodt, higgadt tárgyalásokat kezdünk a bankokkal - jelentette ki a Kossuth Rádió péntek reggeli mûsorában Orbán Viktor a jövõ héten, kormány és bankok között kezdõdõ egyeztetésekkel kapcsolatban. Arról is beszélt, hogy a kormány az igazságos adórendszer bevezetésére törekszik, ezért a családi adókedvezmény kiterjesztése mellett ismét gondolkodik a luxusáfa bevezetésén. Újra nekirugaszkodunk - mondta a kormányfõ, utalva arra, hogy legutóbb a Bizottság elõtt bukott el a javaslat.

Egy csapásra véget vetett a gépjármû- és lakásbiztosítások évek óta tartó díjcsökkenésének az idén januártól bevezett biztosítási adó.

 

A Saldo szakértõi összegyûjtötték a legfontosabb tudnivalókat – a munkaadók és a diákok számára is.

Ha a nyugdíjjárulékra terjesztenék ki az adókedvezményt, akkor a korábbi 306 ezres bruttó bér helyett már 190 ezer is elég lenne a teljes igénybevételhez 3 gyermek esetén. Az alacsony keresetûeknél azonban közel a fele még így is a kasszában maradna.

Egy átlagjövedelemmel és bankhasználattal rendelkezõ magánszemélynél közel 5000 forint - írja a bankmonitor.hu.

Félre tett pénzünk kamatának több mint negyedét viszi az állam. Kamatadót már régóta fizetünk, de most augusztustól jön a 6 százalékos EHO is, ráadásul a tranzakciós illeték is nõ, amit ki kell fizetnünk, ha elakarjuk költeni  pénzünket.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete ismét a napi sajtóból volt kénytelen értesülni a kormány reklámadóra vonatkozó újabb tervezetérõl, annak ellenére, hogy a szakmai szervezetek és a kormány képviselõi egyeztetési tárgyalásokat folytattak a múlt héten.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete továbbra is a leghatározottabban ellenzi reklámadó bevezetését és az újabb tervezet szerinti adófizetési kötelezettség kiterjesztésének szándékát.

Jön a romkocsmaadó2013-06-08 15:52:59

Vendégenként és naponta húsz forint felügyeleti díjat szedhetnének a belvárosi, éjszaka is mûködõ vendéglátóhelyektõl az önkormányzatok az alapján a törvényjavaslat alapján, amelyet Rogán Antal ma nyújtott be a parlamentnek. A díjbeszedés alapja a mûködési engedélyben megjelölt befogadóképesség, az önkormányzatoknak a beszedett díjat vissza kell forgatniuk a célzott terület köztisztasági és közbiztonsági feladataira. A javaslat ugyanakkor speciális jogállást hoz létre a világörökségi területen mûködõ vendéglátóhelyekre, ami egy korábbi, a szórakozóhelyeket hátrányosan érintõ szabályozást válthat ki.


A kilenc százalékos személyi jövedelemadó ötletét nem csak a költségvetési feszültség miatt érdemes alaposan megfontolni. Nem biztos, hogy az adócsökkentésre itt lenne a legnagyobb szükség, ráadásul a fogyasztás adóztatásának irányába való elmozdulásnak is megvannak a gazdasági korlátai.


Kétféleképpen is kikerülhetik a reklámadó megfizetését a médiacégek, ha a kormány után a parlament sem változtatna a jelenlegi tervezeten. A kabinet tízmilliárdos költségvetési bevételt remél a reklámok adóztatásából.

adó-illusztráció
Debrecen – Nem tudja, hogyan kell kitölteni a személyi-jövedelemadó bevallását? Bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy milyen jogszabályi változások történtek, amelyekre tekintettel kell lennie az adózónak a 2012. évi szja-bevallása elkészítése során?

Aki benzint tankol, az eddig közismertnél is jóval több adót fizet - írja a Napi Gazdaság. A lap számításai szerint a jelenleg 430 forintos benzinár mintegy háromnegyedét nyeli el a magyar és az orosz állam.

Így adózunk 2013-ban2013-01-20 17:49:17

Így adózunk 2013-ban
Budapest, 2013. január 20., vasárnap (MTI) – Ez évtõl változott a személyi jövedelemadó, a béren kívüli juttatások rendszere, a társadalombiztosítás, az illetékrendszer és az eljárási szabályok, ezek közül szemezget az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató.

« Előző « 3. oldal »  Következő »