2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Újabb év: rosszal és jóval
Borsod-Abaúj-Zemplén - Íme egy csokornyi változás a 2013-ban életbe lépõkbõl. Ténylegesen egykulcsos lesz az adórendszer: megszûnik a szuperbruttó, 16 százalékos lesz a személyi jövedelemadó.

Nagyon kell a pénz az államkasszának, és a helyi szintre lebontott bevételi tervek teljesítésével sem állnak jól mindenhol. Novemberben több hétvégén is berendelt munkatársakat az adóhatóság több területi egysége, fõként a behajtással foglalkozó dolgozóknak volt sok munkájuk.

Jövõre tovább bonyolódik az adóadminisztráció Magyarországon: komplikáltabb lesz az áfa-bevallás és az új kisvállalkozási adók sem segítik az átláthatóságot - közölte a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég hétfõn az MTI-vel annak kapcsán, hogy az Országgyûlés várhatóan elfogadja a 2013-ra vonatkozó adóváltoztatásokat.

Eltörölné a kormány a lakásvásárlás után fizetett illeték alsó kulcsát, vagyis egységesen 4 százalék illetéket kellene fizetni jövõre, ha megszavazzák a törvényjavaslatot. Egy átlagos lakás vásárlása után 80 ezer forinttal kell majd többet fizetni. A kisebb lakásba költözõk és a fiatalok viszont jól járnak a változásokkal.

Az EU-n kívülrõl érkezõ ajándékok utáni vámfizetésre figyelmeztet a NAV
Budapest, 2012. szeptember 2., vasárnap (MTI) – Az Európai Unión kívül élõ magánszemélyektõl érkezõ, 45 eurót meghaladó értékû küldemények után adót és vámot kell fizetni, az ajándékozás ténye pedig nem ad mentességet ez alól – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivõje.

 

Az iskolakezdés gyermekenként akár 50 ezer forintot is meghaladó terhét az idén is csökkenteni lehet a munkáltatótól kapott iskolakezdési támogatással. Jövõre azonban több változás is lesz. Az RSM DTM adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató blogja összegyûjtötte a legfontosabb tudnivalókat.


Szeptember végéig kell megfizetni nagyjából 400 ezer gazdának, élelmiszer-feldolgozónak, kereskedõnek évi 5 ezer forintos regisztrációs díjat, kamarai hozzájárulást. Az agrárkamarai tagság ugyanis kötelezõ minden élelmiszer elõállításhoz kapcsolódó vállalkozásnak, õstermelõknek is.

A jövõ januárban és májusban nõ a cigaretta, az autógáz és az alkoholtermékek jövedéki adója, szigorítják a chipsadó szabályait, hogy legyen pénz az orvosok, ápolók bérének emelésére.

Több millió embert érint majd a jövõre életbe lépõ biztosítási adó, amely a legkapósabb biztosításokat drágíthatja meg 10-15 százalékkal. A verseny azonban erõs, így ha valaki tudatosan és szemfülesen köt biztosítást, akkor akár többet is megspórolhat, mint amennyit az új adón bukna.


Budapest, 2012. július 2.-tól,  Az uniós szabályozásnak megfelelõen júliustól tovább csökkentek a roaming díjak, illetve a magyar kormány bevezette a telefonadót.

Ráadásul úgy próbálja meg beállítani a törvénymódosítást, hogy arra a nyugdíjak adómentességének megõrzése miatt van szükség, miközben semmilyen jogszabály nem írja elõ azt, hogy a bruttó béreken alapuló számítási mód mellett adót kellene fizetni az öregségi ellátások után.

A telefonadó havi maximumát magánszemélyek után 400, céges ügyfelek után 1400 forintban húzná meg a parlament, és csökkentené a nagyobb zenei rendezvények belépõi utáni áfát is.


A parlament az új fogyasztóvédelmi törvény hétfõi elfogadásával kimondta, hogy a közszolgáltatók nem szedhetnek külön díjat azért, mert ügyfelük a számláját sárga csekken, postai befizetéssel egyenlíti ki.

Az Országgyûlés akár már a jövõ héten dönthet a távközlési adóról, amennyiben a képviselõk hétfõn felveszik a parlament háromnaposra tervezett napirendjére az errõl szóló kormányzati elõterjesztést, továbbá péntekre új ülésnapot hívnak össze az indítvány elfogadására. A Ház a hét utolsó munkanapján szavazhat a kabinet médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggõ törvénymódosító javaslatáról is, ezt megelõzõen, szerdán pedig az új Büntetõ törvénykönyvrõl kezdõdhet általános vita.

 

Budapest, 2012. április 28., szombat (MTI) – Tovább emelkedett az adóhatóságnak tartósan tartozó magánszemélyek és egyéni vállalkozók száma az elsõ negyedévben, a tartósan adós cégek száma ugyanakkor tovább csökkent – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett adatokból.


Debrecen - Hasznos tudnivalók a 2011. évrõl benyújtandó személyi jövedelemadó bevalláshoz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg, a tárca szerint az ebbõl származó bevétel elérheti a 40-50 milliárd forintot.

 

Budapest, 2012. április 9., hétfõ (MTI) – Az egyszerûsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozóknak csütörtökig, április 12-ig kell befizetniük az elsõ negyedév utáni adóelõleget, bevételük 37 százalékát.

 

Nettó 192,10 forint lenne egy köbméter ivóvíz. Már ha a Fõvárosi Közgyûlés is rábólint.

A dohány, az alkohol és a gázolaj adójának emelésével és szigorúbb áfabehajtással foltozná be a kormány a gazdaság lelassulása miatt keletkezett költségvetési lyukat. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György gazdasági miniszter jelentette be a kétnapos kormányülés után, ahol Orbán jelezte azt is, a nehézségek ellenére folytatják az államadósság csökkentését.

Debrecen - Az esedékességkor meg nem fizetett adó-, járulék-, késedelmi pótlék és bírságtartozást, valamint a más közigazgatási és egyéb szervek megkeresése alapján nyilvántartott adók módjára behajtandó köztartozást az állami adóhatóság végrehajtási eljárás során szedi be.

Az adóhivatal honlapján tegnap közzétette a 2010-es illetéktáblázatokat. A különbözõ típusú illetékek mértékét az illetéktörvényben (1990. évi XCIII. tv.) szabályozta az Országgyûlés. A legjelentõsebb változások az ingatlan visszterhes átruházása (pl. adás-vétel) után fizetendõ illeték körében történt.
« Előző « 4. oldal »  Következő »