2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Az adóhatóság revizorai az idén is kiemelt figyelmet fordítanak az egyéni vállalkozók ellenõrzésére, és fókuszban marad az internetes kereskedelem is, a pénztárgépek használatát pedig a "segítõ" ellenõrzés helyett a kockázatelemzésen alapuló váltja fel - ismertette Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Legkésõbb február 2-ig nyilatkozhatnak a munkavállalók arról, kérik-e munkáltatójukat a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésére, azaz a munkáltatói adómegállapításra - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A lehetõséget azok használhatják ki, akik kizárólag egy munkahelyrõl kaptak az elmúlt évben az adóköteles jövedelmet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytatja az elmaradt kamarai hozzájárulások beszedését, elõször a 2012 óta nem fizetõ cégek számláiról emelik le a tartozásokat - közölte az adóhatóság az MTI-vel.

Külföldre költözéskor kevesen jelzik a hatóságoknak, hogy hamarosan máshol vállalnak munkát, lakcímükrõl pedig még kevesebben jelentkeznek ki. Pedig akár több százezer forintot is követelhet rajtunk a NAV.

Újabb fontos határidõre figyelmeztet az adóhatóság, a kettõs könyvvitelt vezetõ vállalkozásoknak június 2-ig kell közzétenni számviteli beszámolójukat, a társaságiadó-alanyoknak pedig a tavalyi társaságiadó-kötelezettségükkel kell elszámolni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb adatai szerint már 47 ezer online kassza mûködik, de Varga Árpád elnökhelyettes szerint számuk néhány hónapon belül lényegesen nõ, mivel további 90 ezer rendelés érkezett az adóhivatal online felületére.

Csillagháborús technikákat vásárolna az adóhatóság a csempészek minél hatékonyabb felderítése érdekében. A pénzt az EU adja, a konkrét tervek már megszülettek. A drónokat - vagyis a távirányítható repülõgépeket is bevetnének.

Új ellenõrzési módszert vetett be az adóhatóság a magánszemélyek vagyongyarapodásának vizsgálatára: "az egyes adókötelezettségek ellenõrzése" címszó alatt indít eljárást.

 

Az adóhatóság júliustól azonnal megkapja a vizsgált személy banki adatait, ami gyorsítja a vagyonosodási vizsgálatokat - írja az ado.hu.

Minden korábbinál több áfa-ellenõrzést hajtottak végre az adóhatóságok nemzetközi szinten az elmúlt három évben, a kiszabott bírságok száma és nagysága is emelkedett a vállalatok beszámolója szerint – derül ki az Ernst & Young legfrissebb tanulmányából. A nemzetközi trendekbe Magyarország is illeszkedik.

Az állami adóhatóság nyilvánosságra hozta azoknak az adózóknak a rendelkezésre álló azonosító adatait, akik bejelentkezési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Tetemes összegû adót, bírságot, egészségügyi hozzájárulást kérhetnek vissza felügyeleti intézkedés keretében az adóhatóságtól azok a magánszemélyek, akiket az elmúlt években óriási közteherrel sújtott az adóhatóság, miután üzletszerûvé minõsítette az ingó értékesítésüket.

Budapest, 2013. május 10., péntek (MTI) – A közmûadó valós alapokon való kiszámítását tudja ellenõrizni az adóhatóság a jövõ év január elsejére létrehozandó egységes elektronikus közmûnyilvántartásból – az öt vezetékes közmû egységes lekérdezését lehetõvé tevõ rendszerrõl szóló kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Adószakértõk évek óta hangoztatott álláspontját erõsítette meg csütörtöki döntésében az Európai Bíróság, amely kimondta: jogsértõ a magyar adóhatóság eddigi áfa-ellenõrzési gyakorlata. Nem tagadható meg ugyanis az áfalevonási jog arra hivatkozva, hogy a revizorok szabálytalanságot találtak a beszállítónál.

« 1. oldal »