2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Egy most benyújtott Fideszes törvénymódosító javaslat szerint, amennyiben azt elfogadja az Országgyûlés, lehetõvé válik a földhaszonbérletek esetében a haszonbér idõszakonkénti felülvizsgálata.

Zuhan a nyers tej felvásárlási ára, jelenleg a legjobb termelõk sem tudnak profitot elérni a tehenészetek mûködtetésén. A háttérben a nagy globális kínálat, a tejkvóta eltörlése és az orosz piaczár van. A problémákat tetézi, hogy a támogatási rendszer átalakítása éppen a szakosított tehenészeti telepeket fenntartó agrárszereplõket sújtja a legjobban.

Sok napsütés, kevés esõ2015-04-30 13:50:17

A napfényes órák száma csaknem másfél-kétszeresen haladta meg a sokéves átlagot. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Megindult az egységes agrártámogatási kérelmek beadása április 1-jén, mostanáig körülbelül 900 ezer-1 millió hektárra adtak be kérelmet, illetve kezdték el a beadást – közölte Gyuricza Csaba, a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök esti mûsorában.

A cukorrépavetésnek nagyon nem tett jót a helyenként tíz centiméter vastag portakaró.

Eget kémlelõ gazdák…2015-04-15 12:58:19

Korábban a hideg talaj, mostanság pedig már a száraz talaj okoz számukra fejtörést.

A szomszédos megyékbõl, sõt Romániából is toboroznak munkaerõt a hajdú-bihari cégek.

Életmentõ támogatások2015-02-03 11:23:20

Az állattartók sikerként értékelik a termeléshez kötött uniós támogatások megõrzését.

A hazai mezõgazdaság kiemelkedõ szolgálatáért adott át elismerést a Debreceni Egyetem agrárkara a Magyar Mezõgazdaság folyóiratnak.

A gazdák szerint az összefüggõ vízborítás alatt egy-két hét alatt megfullad az õszi vetés.

Nagyon sok búza termett2013-09-24 20:02:59

Nagyon jó év volt az idei a kalászos gabonáknak, a búzatermes 17 százalékkal több, mint az elmúlt öt év átlagáé. A tavalyihoz képest még szebb az eredmény. Az idén több mint ötmillió tonna búza termett, 28,2 százalékkal több, mint 2012-ben. A termés mennyisége 17,4 százalékkal meghaladta az elõzõ öt év átlagát is - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Megszenvedték a növények, állatok is a kánikulát az elmúlt három hétben. Máris drágul a hús, viszont az aprónak maradt gyümölcs olcsóbb lehet.

Az év elsõ kilenc hónapjában az agrártermékek ára közel 30 százalékkal emelkedett. A krumpli ára látványosan csökkent.

Behozatalra szorulunk sertésbõl, tejbõl, de még zöldségfélékbõl is, miközben külsõ befektetõk százezres sertéstelepek megépítését tervezik nálunk – mondta Jakab István, a Magosz országos elnöke Hajdúszoboszlón.

« 1. oldal »