2024. április 24. Szerda, György.
 

Az Alkotmánybíróság elutasított több, a Kúria devizahitelekkel kapcsolatos tavalyi jogegységi döntését támadó indítványt, így zavartalanul folytatódhatnak a hitelszerzõdések tisztességtelenségével kapcsolatos perek.

Nem alkotmányellenes a devizahitelesek és pénzintézetek közti perek felfüggesztése – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett döntésében. Országszerte mintegy 12 ezer folyamatban lévõ devizahiteles pert függesztettek fel a bíróságok a tavalyi év második felében az elszámolások lezárultáig, várhatóan ez év végéig.

Az ombudsman indítványozza, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a büntetõeljárási törvény azon rendelkezését, amely nem tartalmazza az elõzetes letartóztatás idõtartamának felsõ határát a legsúlyosabb cselekményekkel gyanúsítottak esetében - közölte az Alapvetõ Jogok Biztosa Hivatala hétfõn az MTI-vel.

Az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította a tankönyvellátásról szóló rendeletek megsemmisítésére irányuló indítványt, az indoklás szerint a tankönyvkiadói és -forgalmazói tevékenység nem tekinthetõ megszerzett tulajdonnak, az arra vonatkozó jogi környezet módosítható.

Nem ütközik alaptörvénybe a devizahiteles banki kölcsönszerzõdéseket egyoldalúan módosító tisztességtelen kikötések következményeit meghatározó törvény, amely alapján az állam és a pénzintézetek közti ezzel kapcsolatos perek folynak – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden.

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla a K&H Bank Zrt. magyar állam ellen indított devizahiteles perében, amelyet egyben az Ab határozatáig felfüggeszt – jelentette be az ügyben eljáró bíró a hétfõi tárgyaláson.

Elsõ fokon két, másodfokon tizenegy devizahiteles keresetet tárgyaltak a héten a bíróságok. A másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla újabb két perben – a Porsche Bank és a KDB Bank Európa Zrt. magyar állam ellen indított perében – fordult az Alkotmánybírósághoz (Ab), míg a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. perében hatályon kívül helyezte az elsõfokú ítéletet.

Az Országgyûlés szerdán titkos szavazással alkotmánybíróvá választotta Czine Ágnest, Sulyok Tamást és Varga Zs. Andrást, a kormánypártok jelöltjeit.

Felfüggesztette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank magyar állam elleni keresetének együttes tárgyalását a Fõvárosi Törvényszék pénteken és – elfogadva a hitelintézet javaslatát – az Alkotmánybíróság elé terjeszti az ügyet.

A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordulna az egyetemi kancellári rendszer megszüntetése érdekében, beadványához más frakciók támogatását kéri.

Alkotmányellenesek a büntetõ törvénykönyv (Btk.) büntetéskiszabással kapcsolatos szigorúbb halmazati szabályai, amelyek szerint a legalább három, ember elleni erõszakos bûncselekményt elkövetõkre esetenként kötelezõen életfogytiglant kell kiszabnia a bírónak – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden nyilvánosságra hozott határozatában.

Alkotmányellenesek a büntetõ törvénykönyv büntetéskiszabással kapcsolatos szigorúbb halmazati szabályai, amelyek szerint a legalább három, ember elleni erõszakos bûncselekményt elkövetõkre esetenként kötelezõen életfogytiglant kell kiszabnia a bírónak - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden nyilvánosságra hozott határozatában.

Alaptörvény-ellenes a munka törvénykönyvének (Mt.) az a rendelkezése, amely szerint a várandós nõt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlése elõtt beszámolt munkáltatójának – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab), és keddi határozatával megsemmisítette a kifogásolt rendelkezést.

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi teljes ülésén tárgyalt a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványáról, de még nem született meg a határozat - közölte Bitskey Botond, az Ab fõtitkára az MTI-vel.

Az Alkotmánybíróság (Ab) a napokban megsemmisítette a Kúria egyik döntését az LMP két évvel ezelõtti népszavazási kezdeményezésével összefüggésben; az Ab szerint nem jogsértõ, hogy a Parlamentben képviselõk írták alá a gyûjtõ ívet.

Az egykori nyugdíjpénztári tagok nem kaptak vissza minden pénzt, ami nekik járt volna, az ombudsman szerint ez alkotmányos alapjogot sért. Az NGM máshogy látja: szerintük méltányos volt a vagyonátadás, például az adókedvezményt sem kérték vissza. Az állam pont azokat hozta hátrányos helyzetbe, akik plusz pénzt tettek volna félre a nyugdíjas éveikre. Utánajártunk mi lett a tagdíj-kiegészítések hozamával, úgy néz ki ezt a pénzt bukták azok a pénztártagok, akiknek járt volna.

2013. július 1-jétõl szüneteltetik a közszférában nyugdíj mellett dolgozók nyugdíjának folyósítását mindaddig, amíg a munkaviszonyuk fennáll. Az ombudsman szerint a nyugdíjszabályok ilyen változtatása szemben áll a tulajdonhoz való joggal, a vagyoni értékû jogok védelmével, ezért a módosítás megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) – A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntését, amellyel alkotmányellenesnek minõsítette és megsemmisítette az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendõ hallgatói szerzõdés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet – mondta Nagy Dávid, a HÖOK elnöke a döntést kommentálva az MTI-nek.

Alkotmánybírósághoz fordult a Jobbik a gárdarendelet megsemmisítése érdekében - közölte a párt.

« 1. oldal »