2024. április 24. Szerda, György.
 

Az elkövetkezõ napokban elsõsorban a nyír, a kõris és a platán pollenje lehet jelen allergiás tüneteket okozó mennyiségben a levegõben – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

A Magyar Allergia Szövetség elnöke az allergia-szûrõvizsgálaton való részvételre hívta fel a figyelmet az M1 aktuális csatorna keddi mûsorában: fontos, hogy a beteg tudja, pontosan milyen gyógyszert mikortól érdemes szednie a zavaró tünetek eluralkodásának elkerülése érdekében.

A hétvégén várhatóan országszerte jelentõsen emelkedni fog a levegõben lévõ nyírfapollen mennyisége, elérheti a magas-nagyon magas szintet is – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

Várhatóan emelkedni fog, helyenként elérheti a tüneteket okozó szintet is a nyírfa virágporának koncentrációja a levegõben hétvégén, illetve a jövõ hét elsõ felében – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet visszavonta a parlagfû miatt korábban kiadott riasztási fokozatokat, hamarosan véget ér a 2014-es parlagfûszezon – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtök reggel az MTI-vel.

Az érzékenyek asztmás tünetei akár rohamszerûen jelentkezhetnek.

Nékám Kristóf allergológus szerint sem a társadalom, sem a döntéshozók nem érzékelik, milyen súlyos és egyre növekvõ problémát jelent az allergia Magyarországon. A Magyar Allergia Szövetség elnöke az MTI-nek adott interjújában azt mondta: létre kellene hozni egy szakmai, operatív központot, s annak irányításával át kell tekinteni, majd újra kellene szervezni a magyarországi allergiaellátást.

Az allergiás rohamok megelõzésében nagyon fontos a rendszeres porszívózás is.

A parlagfû heti átlagos pollenkoncentrációja az ország északkeleti sarkában, Nyíregyháza környékén elérte a magas szintet, ezért a térségre II. fokú riasztást adott ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) jelentése szerint az ismétlõdõ záporok, zivatarok valamelyest lassítják a parlagfû pollenkoncentráció emelkedését, a hétvégén ugyanakkor már többfelé elérheti a magas szintet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton az MTI-vel.

Késõbb jöhet a robbanás2014-08-10 15:24:04

Egyelõre kevesen használják a netes parlagfû bejelentõ rendszert.

Helikopterrõl is ellenõrzik, illetve felderítik a parlagfüves területeket, így pontos kép kapható azokról a tulajdonosokról és használókról, akik nem tartják rendben földjeiket – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Az allergén gombák koncentrációja az idõjárás ellenére is elérheti a magas szintet.

A melegedõ idõ miatt ismét gyorsan emelkedik a levegõben lévõ virágpor mennyisége, így erõsödhetnek az allergiások tünetei – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

Vége az allergiaszezonnak?2013-10-08 16:12:36

Az elsõ fagyok megérkezése után véget ért a lakosság csaknem egyharmadánál allergiás tüneteket kiváltó parlagfû pollenszórási szezonja.

Illusztráció - Pollenhelyzet - Az allergén gombák pollenszórása néhol a nagyon magas szintet is elérheti
Budapest, 2013. augusztus 17., szombat (MTI) – Az általános pollenterhelés ugyan csökkent az elmúlt napokban, azonban a kender pollenszórása felerõsödött, az allergén gombáké – amely az arra érzékenyeknél akár asztmát is kiválthat – néhol a nagyon erõs szintet is elérte – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

Pollenhelyzet – VM: már több mint 700 hektáron találtak parlagfüves területeket
Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) – Az eddigi ellenõrzéseken az ország különbözõ pontjain 410 helyen, összesen 724 hektáron találtak parlagfüves területeket a földhivatalok munkatársai – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

« 1. oldal »