2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Az, hogy egy gyümölcs vagy zöldség elfogyasztásakor jelentkeznek-e allergiás tünetek, függhet az adott példány érettségétõl, fajtájától, a nemesítésétõl, sõt még az elkészítés módjától is.

Kedvezett az idõjárás az idén a parlagfû gyors fejlõdésének, a gyomnövény korai megjelenése miatt a virágzásra és a pollenszóródásra is korábban lehet számítani, ezért mielõbb meg kell kezdeni a gyommentesítést – hívja fel a figyelmet a Földmûvelésügyi Minisztérium.

A melegedõ idõ miatt ismét gyorsan emelkedik a levegõben lévõ virágpor mennyisége, így erõsödhetnek az allergiások tünetei – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

A melegedõ idõ miatt ismét gyorsan emelkedik a levegõben lévõ virágpor mennyisége, így erõsödhetnek az allergiások tünetei - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Tüneteket okozhat még a nyárfa, a fûz, a kõris, a juhar, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporának mennyisége. Az éger szezonja viszont véget ért, pollenje már csak alacsony koncentrációban fordulhat.

Elkezdõdött a pollenszezon2014-03-11 08:13:54

Szokatlanul korán indult idén a tavaszi szórás.

Volt a nagyszüleidnek ételallergiája? Az én nagyszüleimnek biztosan nem. Az ételallergia terjedése ugyanakkor évrõl-évre egyre rosszabb képet mutat.

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Vége az allergiaszezonnak?2013-10-08 16:12:36

Az elsõ fagyok megérkezése után véget ért a lakosság csaknem egyharmadánál allergiás tüneteket kiváltó parlagfû pollenszórási szezonja.

Illusztráció - Pollenhelyzet - Az allergén gombák pollenszórása néhol a nagyon magas szintet is elérheti
Budapest, 2013. augusztus 17., szombat (MTI) – Az általános pollenterhelés ugyan csökkent az elmúlt napokban, azonban a kender pollenszórása felerõsödött, az allergén gombáké – amely az arra érzékenyeknél akár asztmát is kiválthat – néhol a nagyon erõs szintet is elérte – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

A macskákat gyakran vádolják allergia okozásával. Tudósok felfedezték, milyen folyamat váltja ki a tüneteket, ez pedig lehetõvé teheti a gyógyszeres kezelést.

Debrecen – A tavaszi pollenszezon csúcsidõszakában vagyunk: tüneteket okozó koncentrációban egyszerre tíznél is több allergén van a levegõben – tájékoztatta portálunkat dr. Majoros Mária, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének osztályvezetõje.

Pollenhelyzet – VM: már több mint 700 hektáron találtak parlagfüves területeket
Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) – Az eddigi ellenõrzéseken az ország különbözõ pontjain 410 helyen, összesen 724 hektáron találtak parlagfüves területeket a földhivatalok munkatársai – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

Néhány nap és elkezdõdik a parlagfû-allergia szezonja. Az orvosok a megelõzõ, gyógyszeres kezelést ajánlják, a szakhatóság pedig azt kéri az ingatlantulajdonosoktól, hogy még a virágzás elõtt végezzék el a gyomnövény irtását.

Tények: az utóbbi évtizedekben a kozmetikai ipar robbanásszerû fejlõdésének lehettünk tanúi. Ebben a bõségben nincs egyszerû dolga annak, aki valóban a számára legmegfelelõbb készítményt szeretné megtalálni. Ehhez mindenek elõtt tisztában kell lenni azzal, hogy milyen is bõrünk felépítése, és mik az esetleg eddig felfedett érzékenységeink (allergiák).

Júliustól akár 5 milliós büntetést is kiszabhatnak azokra a földtulajdonosokra és használókra, akik július 1-ig nem irtják a parlagfüvet!

« Előző « 2. oldal »