2024. április 23. Kedd, Béla.
 

Az idén közel 500 ezer tonnányi almatermés várható a tavalyi több mint 900 ezer tonnával szemben. Az õszi alma árát piaci árusok nem merték megjósolni, azt viszont biztosra veszik, hogy idén a gyümölcsök a tavalyinál kisebbek lesznek.

A müzli az egyik legegyszerûbben elkészíthetõ reggeli. Nem kell hozzá más, mint némi aszalt gyümölccsel, olajos maggal felturbózott müzlikeverék, tej, joghurt, lehetõség szerint friss gyümölcs.

Ázott kutyaszagú, cefreillatú, kellemes vagy éppen jellegtelen. Almaleveket teszteltünk, de megoszlottak a vélemények.

Almafogyasztási reklámkampány indul itthon, sõt az almaevés Guinness-rekordját is megpróbáljuk megdönteni a héten. A zsíros, nehéz ételekkel járó ünnepek idején különösen érdemes több almát enni.

Ötszáz tonna, azaz 24 kamionnyi almát juttat el karácsonyig rászoruló családoknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat.

A Földmûvelésügyi Minisztérium kampányt indít, melyben a vásárlókat almavásárlásra szeretnék ösztönözni. Nagy István parlamenti államtitkár szerint idén negyven százalékkal több alma termett, mint tavaly. Ennek a feleslegnek egy részét az uinó által létrehozott alap segítségével szociális célokra használják fel.

Az ipari alma kilójáért bruttó 20, az étkezésiért 35 forintot fizet a nemzeti kereskedõház, a kijelölt átvevõhelyekrõl az MNKH honlapján (www.tradehouse.hu) lehet tájékozódni. Az almát az átvételtõl számított 5 napon belül kifizetik.

A magyar gyerekek kapják meg azt az almát és a belõle készült ivóleveket, amit a Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. vásárol fel a jövõben a gazdáktól - tájékoztatta Fazekas Sándor.

Nem kaphatnak a zöldség-gyümölcs felesleg piacról történõ kivonásához biztosított uniós támogatásból a magyar pályázók, mivel a termelõk megsegítésére szánt 125 millió eurós keretösszeg elfogyott, így a pályázatot Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette. A FruitVeB elnöke a lehetséges megoldásokról beszélt a közrádióban.

A kormány azt szeretné, ha az õszi-téli idõszak egyik legfontosabb egészségvédõ gyümölcsébõl sokan és sokat fogyasztanának - mondta a kormányszóvivõ.

A termelõknek is arra kell törekedniük, a lehetõ legtöbb alma fogyjon most a magyar piacon, mert így az import is nehezebben talál majd magának helyet - hangsúlyozta az agrártárca vezetõje a 180 percben.

Vannak biztató jelek arra, hogy az idei rekordmennyiségû magyar alma az orosz helyett harmadik piacokon eladható lesz. A felvásárlás megkezdõdött, Szerbia felé már megindult az almaexport – mondta a földmûvelésügyi miniszter szerdai etyeki sajtótájékoztatóján.

A gyümölcsöt komoly uniós támogatással lehetséges szociális célra felhasználni, de a kormánynak saját programja is van kezelni a hatalmas mennyiséget - mondta a Ma reggelben az Országgyûlés alelnöke. Bejelentette azt is, Szabolcsban 2015 nyarára egy világviszonylatban is korszerû, közös, szövetkezeti alapon mûködõ feldolgozó létesülhet.

Kevesen tudják, hogy az almaecetben kilencven olyan anyag van, amely a szervezet számára különösen fontos és önmagában is javítja az anyagcserénket.

A megyénkbeli pályázó idén szeptembertõl elveszít 23 ezer kisiskolás korú gyermeket.

Ha egy olyan gyümölcsöt kellene kiválasztani, melynek története összefonódik a szépséggel, akkor biztosan a gránátalma lenne a befutó – nem véletlenül!

Almafa-ültetés, kisvasutazás traktoros vontatással, almalé és szamóca kóstoló, de a gyümölcsösben felbukkanó állatok megismerése és a felelõs kertmûvelés témája is szerepelt a Havita- Tész Szövetkezet Derecskei Gyümölcsösében szombaton rendezett díjtalan rendezvényen.

Most azt mutatjuk meg nektek, mi mindenre jó az almahéj, ahelyett, hogy a kukában landolna. A cikk elolvasása után soha többé nem fogjátok kidobni!

Sokszor, elsõ ránézésre, nincs szemmel látható különbség például két alma között, azonban, ha megkóstoljuk õket, az érzékeinket nem tudjuk becsapni.

Az almapromócióval évente 20 százalékkal lehet növelni az almafogyasztást - mondta a vidékfejlesztési miniszter.

Bár még nincs itt a szezon, tekintélyes – három éve nem látott – mértékben drágult idén az alma, s könnyen lehet, hogy nincs vége. Ha valakinek mégis fáj rá a foga, érdemes alaposan körbenéznie.


Megkezdõdött az almaszüret
Javában tart a nyári almafajták szedése a Bold Agro Kft. Derecske és Sáránd között található almáskertjében. Mivel a munka jellege nem nélkülözheti a kézi munkaerõt sem, a szedés sokak számára alkalmi kereseti lehetõséget jelent.

« 1. oldal »